Cine sunt adolescenții Ryodan, fani anime sau inamicii Kremlinului? Explicăm

Ai auzit despre Ryodan (în rusă – Рёдан sau uneori ЧВК Рёдан)? Ce sunt: niște adolescenți periculoși, tineri determinați să răstoarne regimul de la Kremlin sau un grup militar cu acte în regulă? Grupul Ryodan sau ryodanii au atras atenția autorităților din Rusia, Belarus și Ucraina. Parlamentul rus a convocat o întrunire la sfârșit de februarie pentru a evalua situația privind grupul Ryodan, uneori scris și Redan.  

Ce este cu adevărat acest grup și dacă este periculos, îți explicăm în acest material.  

De unde a pornit zâzania Ryodan 

Ryodan este, de fapt, un grup de fani manga și anime (benzi desenate și animații japoneze). Aceștia au și o „uniformă” specifică grupului: hanorace negre, cu desenul unui păianjen pe spate și cu păr lung. Au ajuns în atenția publicului recent când s-au întâmplat câteva altercații în centrele comerciale, care-i aveau ca protagoniști inclusiv pe membrii grupului.  

Clipuri video pe rețelele sociale arată flashmob-uri și ciocniri violente dintre membrii Ryodan și alte grupări. Ryodanii sau „păianjenii”, cum se autointitulează, declară că ostilitatea lor e orientată doar către de microbiștii ultras și alte grupuri care-i atacă pe nedrept. Aceștia spun că nu au o poziție referitoare la război. Afirmă că sunt un grup de tineri pasionați de manga japoneză „Hunter x Hunter”, de unde-și au originea elementele definitorii ale stilului lor. 

Ostilitatea dintre Ryodan și alte grupuri de tineri își are originea într-un incident de pe 19 februarie. Un grup de ryodani, aflați în mall-ul moscovit Aviapark, au fost hărțuiți de un alt grup. Situația a escaladat rapid, cu bătăi și întâlniri pentru reglări de conturi. Altercații dintre Ryodan și grupuri ostile lor au avut loc în orașele mari din Rusia, apoi în Belarus și Ucraina. A fost nevoie de implicarea forțelor de ordine. Poliția a recurs la arestări și raiduri, iar ryodanii au fost catalogați ca instigatori la violență și, deci, periculoși pentru societate. 

Cum au reacționat forțele de ordine față de Ryodan

Au fost raportate arestări care implică ryodani în Rusia, Belarus și Ucraina. Reținerile au avut loc în Sankt-Petersburg (26 februarie), Novosibirsk (26 februarie), Kazan. (27 februarie), Harkov (27 februarie), Kiev (28 februarie), Gomel (28 februarie) și Volgograd (1 martie). Totuși, foarte puține din aceste arestări au implicat lupte reale. Cele mai multe au avut loc în timpul raidurilor centrelor comerciale și altor zone publice, cu reținerea adolescenților în haine asemănătoare, indiferent dacă aceștia se identificau ca ryodani sau nu.  

La scurt timp, surse mass-media ruse ofereau părinților instrucțiuni despre cum să-ți dai seama dacă copilul tău e parte a grupului Ryodan. Au apărut site-uri și canale care avertizau că Ryodan e „un grup de luptă, care promovează un cult al violenței”. „Adversarii” acestora, grupările de ultrași, numiți și gopniki, s-au mobilizat rapid împotriva Ryodan, recurgând la limbaj de ură, amenințări și violență față de membrii grupului sau adolescenții care arată similar. 

Grupuri de Telegram anti-ryodan arată mesaje instigatoare la violență și filmulețe în care au loc acțiuni violente față de presupuși membri ai Ryodan. Foarte des în retorica celor ostili grupului de fani anime figurează aluzii la orientarea homosexuală și expresii homofobe.  

Abrevierea PMC, adică Private Military Company (trad.: Companie Militară Privată) a fost adoptată de grup ca o glumă, făcând referință la grupul Wagner care se autointitulează așa (ЧВК).  

Citește și despre Orașul care dă bere tinerilor treji

De ce au eșuat autoritățile să înțeleagă cine sunt Ryodan  

Situația în care poliția ia măsuri restrictive și violente față de membrii unei subculturi nu e deloc nouă. Incapacitatea autorităților de a înțelege tinerii și a ține pasul cu ei e specifică pentru statele autoritare. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov, a declarat pe 28 februarie că PMC Ryodan e o „pseudo-subcultură cu semnul minus, care nu aduce nimic bun pentru tineretul nostru.” 

Ekaterina Mizulina, aflată la cârma Ligii pentru Internetul Liber din Rusia de orientare pro-guvernare, afirmă că presupusele acțiuni violente, săvârșite de PMC Ryodan, și natura virală a grupului „au fost create intenționat de către oficialii ucraineni, care urmăresc destabilizarea Rusiei din interior.” 

Potrivit bellingcat.com, lucrurile stau mult mai simplu. Inițial, un grup de adolescenți anime îmbrăcați diferit au fost ținta unor membri ultras, care i-au atacat verbal. Fanii anime au știut să se apere, iar filmările altercației au devenit virale pe internet. Când alte grupări ostile au încercat să atace fanii Ryodan situația s-a repetat. Asta a fost suficient pentru alimentarea unui mit despre o misterioasă grupare de tineri bătăuși cu apelativul PMC Ryodan.  

Poliția nu a încercat să elucideze de unde pornește conflictul și nici mass-media – să evite catalogările dramatice. Iar autoritățile au eșuat, din nou, să-și protejeze și să-și înțeleagă tinerii, de care îi despart generații întregi și ani-lumină în materie de interese și percepție a lumii.  

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.