Cine este și pentru ce militează partidul de dreapta AUR – marea surpriză la alegerile din România

Alegerile parlamentare din România s-au finalizat cu un rezultat surprinzător. Potrivit datelor BEC, după numărarea a peste 95 la sută din voturi, adică a peste 5 milioane de voturi, PSD conduce, urmat de PNL și USR-PLUS. Marea surpriză o constituie, însă, scorul obținut de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), o formațiune politică creată în septembrie 2019 și condusă de co-președinții George Simion și Claudiu Târziu.

Rezultate parțiale pentru Camera Deputaților arată că AUR a câștigat 8,7% din sufragii, iar potrivit rezultatelor parțiale pentru Senat formațiunea a luat 8,8%. Mai mult, formațiunea a acumulat 36,16% în Italia și 26,73% din voturi în Spania, clasându-se pe locul întâi și, respectiv, doi în țările cu cele mai mari comunități de români din afara granițelor.

Dar de unde vine acest partid și cine sunt liderii lui?

Partidul a fost practic înființat pe 1 decembrie 2019, de către George Simion, cunoscut ca fondator al platformei Acțiunea 2012 care militează pentru unirea cu Republica Moldova. Co-președinte al partidului este Claudiu Târziu, aflat o vreme în conducerea Coaliției pentru Familie. Alianța pentru Unirea Românilor se definește ca un partid care își propune „să fie rezultatul unificării forțelor românești care urmăresc să servească interesele poporului român”, iar doctrina formațiunii se sprijină pe patru piloni: „familie, patrie, credință și libertate”. 

Potrivit Hotnews.ro, AUR a organizat anul trecut manifestări anti-mască și a protestat împotriva interzicerii pelerinajului religios la moaștele Sfintei Parascheva.

Legături cu Coaliția pentru Familie

Membrii acestei formațiuni sunt adepți ai familiei tradiționale și resping categoric ideea oficializării relațiilor între persoane de același sex. Potrivit g4media.ro, co-președintele Claudiu Târziu o figură importantă în susținerea referendumului Coaliției pentru Familie care își propunea modificarea Constituției astfel încât, pe teritoriul României, căsătoria să fie permisă exclusiv între un bărbat și o femeie. Tot aici, AUR consideră că ideologia de gen este „o aberaţie teoretică care descinde din oficina actuală a activiștilor neomarxisti”.

Partidul își asumă inclusiv proiectul unionist – unirea României cu Republica Moldova „ca proiect de țară” și „prioritate în strategia națională”. „Suntem un partid conservator. În plan extern, suntem un partid care vrea o Europa a națiunilor, nu un suprastat federal cu capitală unică, guvern unic și parlament unic. Un imperiu socialist de ordin federal este o utopie pe care doctrina AUR nu o poate împărtăși. Nu credem în Statele Unite ale Europei și ne vom opune programatic acestei tendințe de hegemonie nefastă. Suntem în mod răspicat împotriva colonizării Europei cu populații alogene”, se arată în programul partidului. 

În același timp, Digi24.ro menționează că, potrivit AUR, libertatea de expresie înseamnă și dreptul la lupta împotriva marxismului. „Alianța noastră se declară fățiș împotriva oricărei forme de marxism contemporan. Curentele de corectitudine politică, ideologia de gen, egalitarismul sau multiculturalismul sunt forme camuflate ale plăgii neomarxiste. Niciun dialog nu se poate lega cu cei care, sub falsul paravan al combaterii discriminărilor, ajung să distrugă ierarhiile și valorile pe care secole de tradiție le-au ridicat cu răbdare și dragoste”.

Cine este George Simion

Potrivit presei de peste Prut, George Simion a devenit cunoscut publicului larg în 2009, când a aprins lumânări în faţa casei lui Ion Iliescu, pentru victimele Revoluţiei şi Mineriadei din iunie 1990. În 2011, Simion a fondat Platforma Unionistă Acţiunea 2012, compusă din mai multe organizaţii neguvernamentale care militau pentru Unirea României cu Republica Moldova. George Simion a intrat în atenția publică mai ales în 2015 și 2016, când fost declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova și expulzat din Republica Moldova, cu interdicția de a nu mai intra în țară timp de 5 ani. Deciziile au fost contestate, însă pe 28 august 2018 lui Simion i-a fost aplicată o nouă interdicție, atunci când mai mulți unioniști, participanți la Marșul Centenar, au rămas blocați în vamă. În octombrie 2018, el a fost expulzat cu interdicția de a intra timp de 5 ani în Republica Moldova. Înainte de a-și lansa partidul, Simion a candidat independent la alegerile europarlamentare din mai 2019, obținând 1.29%. 

Cine este Claudiu Târziu 

Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a fost membru al Consiliului Național de Coordonare al Coaliției pentru Familie în perioada de strângere a semnăturilor pentru modificarea Constituției și una dintre vocile pro-referendum.  G4media.ro scrie că Claudiu Târziu a fost director și fondator al revista Rost, apărută în decembrie 2002, prezentată ca „o revistă pentru resurecţia naţională şi creştină”, în paginile căreia și-au găsit loc articole de promovare a unor lideri ai mișcării legionare. În campania electorală, Claudiu Târziu a descris partidul ca fiind unul anti-sistem, care luptă împotriva partidelor „ipocrite”, pentru „interesul național” și ca să declanșeze „reforma clasei politice”.

De notat că în Senatul AUR se regăsesc scriitorii Sorin Lavric, Magda Ursache, Ion Papuc, dar și Mihail Șleahtițchi, fost deputat și fost ministru al Educației în Republica Moldova.

Doar o treime dintre români au trecut pe la urne

Alegerile parlamentare din 6 decembrie pot rămâne în istorie pentru cea mai mică prezență la vot din ultimii 30 de ani. Doar puțin peste 4 milioane 500 de mii de alegători au votat până la ora 17.00, aproape 35% din totalul populației, cu 4% mai puțin decât în 2016. „Cauza principală a absenteismului este Covid, la care se adaugă dezinteresul față de politică. Alegerile parlamentare sunt la final de ciclu electoral, oamenii deja sunt obosiți. Este deja prea mult! Frica nu este un mesaj, este un instinct. Dezinteresul era mereu, interesul a scăzut după ce alegerile au fost puse separat de cele prezidențiale”, spune profesorul și analistul politic Cristian Pîrvulescu, citat de Radio Europa Liberă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.