Cine este Cristian Rizea și ce legături are cu politica moldovenească. Explicăm

În ultimele zile numele lui Cristian Rizea a fost foarte vizibil în presa moldovenească. Dar cine este acest om?

Cristian Rizea este un politician român, membru al Partidului Social Democrat (PSD) din România. Controversele din jurul personalității lui Rizea au apărut în perioada 2002-2006, când a ocupat funcția de director general al Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativelor Tinerilor (ANSIT). În 2006 a fost demis de președintele Autorității Naționale pentru Tineret (ANT), Karoly Borbely, după o serie de acuzații de deturnări ale unor fonduri europene. 

În 2011, Rizea a ajuns în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și Agenției Naționale de Integritate (ANI) din România, fiind suspectat de fraudare de fonduri europene. În 2016, Rizea a fost judecat deoarece nu putea justifica proveniența a aproximativ 300.000 euro și că a efectuat tranzacții bancare suspecte de aproape 1.000.000 de euro.

Acesta este dat în urmărire internațională din data de 19 martie 2019. El a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influență și spălare de bani, după ce a cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri. Fostul deputat fugise din România cu două luni înainte de verdict. A fost prins la Chișinău, iar Ministerul Justiției de la București a transmis cererea de extrădare.

După condamnare, Rizea s-a refugiat în Republica Moldova, unde, în 2018, a reușit să obțină cetățenie moldovenească. Președintele de la acea vreme, Igor Dodon, a declarat în 2020 că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, iar la 3 noiembrie 2020 a semnat un decret de retragere a acesteia. Ca răspuns, Rizea l-a acuzat că acesta ar fi fost plătit de „infractorii pe care îi devoalează”. Fostul deputat condamnat a fost arestat de autoritățile moldovenești în aceeași zi.

La 2 mai 2021, Cristian Rizea a fost eliberat din detenție din Penitenciarul nr. 13 din capitală în contextul în care cele 180 de zile, timp în care o persoană poate fi reținută în vederea extrădării, au expirat. După eliberare, Rizea a venit cu o serie de declarații despre personalitățile politice din Moldova. Astfel, acesta a declarat că retragerea cetățeniei moldovenești a avut loc la comanda lui Vladimir Plahotniuc îndeplinită de către Igor Dodon. 

Rizea și Plahotniuc erau vechi prieteni. Anul trecut, Cristian Rizea a publicat o serie de dezvăluiri din sistemul guvernamental din România. Astfel, declara el, i-a supărat mai mulți buni prieteni de-ai lui Plahotniuc de la București.

În cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV, Rizea a declarat că fostul deputat Ion Butmalai, dar și oamenii de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi, ar fi fost asasinați la comanda lui Plahotniuc. De asemenea, Rizea a spus că Vladimir Plahotniuc i-a propus un post de deputat pentru alegerile din februarie a anului 2019.

Acesta a mai declarat că în perioada ce urmează va veni cu probe care să demonstreze faptul că ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar fi primit sume mari de bani pentru a-i retrage cetățenia RM. După aceste declarații, Procuratura Generală a anunțat că a dispus citarea lui Cristian Rizea pentru audieri în cazul deceselor lui Butmalai, Luncașu și Salemi.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.