Chisinaul si Kievul vor avea un control mixt la frontiere, inclusiv pe segmentul transnistrean

In cadrul conferintei de presa comune, sustinuta joi, la finele intrevederii bilaterale, premierii Vasile Tarlev si Iulia Timosenko au reiterat dorinta ferma a celor doua state de a urma calea integrarii europene, mentionand necesitatea armonizarii legislatiilor nationale ale Republicii Moldova si Ucrainei cu normele si principiile europene. In opinia celor doi premieri, acest fapt va permite utilizarea la maxim a potentialului comercial-economic existent in relatiile de cooperare bilaterale.

Vasile Tarlev si Iulia Timosenko au apreciat dialogul purtat drept unul constructiv si eficient. Vasile Tarlev a remarcat ca dialogul deschis a permis identificarea unor perspective noi de colaborare moldo-ucraineana si a demonstrat dorinta sincera de a solutiona in comun problemele dificile ce stau in fata guvernelor Moldovei si Ucrainei intru promovarea principiilor democratiei si a progresului spre care tind ambele state. Premierul basarabean a optat pentru aderarea mai rapida a Ucrainei la Organizatia Mondiala a Comertului. "In calitate de tara membra a acestei organizatii, Moldova va sustine statul vecin in procesul de aderare", a afirmat Tarlev.

Alte aspecte discutate ale colaborarii bilaterale vizeaza, potrivit premierilor, realizarea proiectelor comune in domeniul energetic, inclusiv de import si tranzitare prin Republica Moldova a energiei electrice. Vasile Tarlev a solicitat urgentarea ratificarii de catre Legislativul ucrainean a Acordului de liber schimb si a mentionat importanta asigurarii functionalitatii acestui document pe viitor.

In ceea ce priveste cooperarea transfrontaliera, cei doi premieri au confirmat intentiile de a conjuga eforturile in vederea combaterii traficului de fiinte umane, cu droguri si armament, precum a contrabandei. In scopul realizarii scopurilor propuse, Iulia Timosenko a anuntat ca s-a convenit asupra stabilirii unui control mixt la frontiera moldo-ucraineana, inclusiv pe segmentul transnistrean. De asemenea, cei doi premieri au convenit asupra stabilirii unui monitoring international la hotar. "Republica Moldova apreciaza inalt rolul Ucrainei in procesul de reglementare a conflictului transnistrean si spera la identificarea unei solutii durabile a diferendului, bazata pe principiile suveranitatii si integritatii tarii", a specificat Vasile Tarlev.

In cadrul discutiilor, potrivit afirmatiilor premierilor, un rol aparte a ocupat problematica cooperarii umanitar-culturala si, in particular, asigurarea realizarii drepturilor minoritatilor ucrainene in Republica Moldova si a moldovenilor in Ucraina. Vasile Tarlev s-a referit, de asemenea, la posibilita

In finalul conferintei de presa, Vasile Tarlev i-a multumit Iuliei Timosenko pentru invitatia de a vizita Ucraina, exprimandu-si convingerea ca actuala vizita va constitui un exemplu elocvent al dorintei comune de conjugare a eforturilor intru o cooperare fructuoasa dintre Republica Moldova si Ucraina.

tile de intensificare a relatiilor in domeniul culturii, invatamantului etc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.