Cercetare CPR: „O mână spală pe alta: Business-ul și politica”

Moldova dispune de un document național de politici în domeniul prevenirii și combaterii corupției, alocarea preferențială și favoritismul (politic și economic) sunt, în continuare, practicate în mod deschis și sistematic. Acest fapt este constatat și de World Economic Forum (2016), care a clasat Moldova pe locul 123 din 137 de țări analizate,  în ceea ce privește favoritismul în deciziile oficialilor guvernamentali. Acest indice înregistrează o descreștere constantă de la 2.70 în 2010 la 1.98 în 2016, scorul maxim fiind 7, scrie autoarea Ludmila Dohot.

I. Întreprinderile de stat (ÎS) şi societățile comerciale (SC) cu capital public

Întreprinderile de stat au o situație financiară precară, un mod de administrare ineficient și sunt subiecți ai unor reglementări depășite și evazive, ce comportă un risc sporit de corupție.

Favoritism politic: numirea în funcție a persoanelor cu afiliere politică

Cadrul juridic actual nu prevede condiții bine definite și transparente privind numirea în funcțiile de conducere sau de delegare a persoanelor în consiliile de administrare. Instituția fondatoare a ÎS/SC, care poate fi Guvernul sau autoritățile administrației publice centrale, are de regulă în fruntea sa reprezentanți politici (Prim-ministru, Miniștri, etc.). Prin urmare, există un risc sporit ca aceștia, la rândul lor, să numească în funcțiile de conducere a ÎS/SC persoane ce le susțin viziunile politice, deseori fără a deține o calificare adecvată. În schimb,  acești conducători vor permite factorului politic să păstreze controlul asupra acestor întreprinderi, cu riscul unor delapidări de fonduri din bugetul de stat.

În cazul SC Metalferos, o investigație recentă a dezvăluit faptul că această întreprindere a fost implicată în scheme de evaziune fiscală, spălare de bani și relații cu firme fantomă, afiliate politic. Aceste scheme au fost facilitate prin numirea oamenilor cheie la conducerea acestei întreprinderi : oameni apropiați actualului Președinte Igor Dodon, oameni de încredere ai lui Vladimir Plahotniuc (Vladimir Andronache, Serghei Iaralov), reprezentanți ai Ministerului Economiei, foști miniștri.

Continuarea o citiți pe CPR.MD.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.