CEC va lansa o campanie de informare despre referendum

De Valentina Ursu

Iurie Ciocan: Tuturor cetațenilor ce se vor prezenta în ziua referendumului în birourile electorale, li se va oferi posibilitatea să voteze.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că în campania pentru referendumul constituţional de pe 5 septembrie s-au înregistrat 25 de formaţiuni politice din cele 30 existente în Moldova. Autoritatea electorala a mai informat că 16 partide înscrise în campanie se pronunţă în favoarea revenirii la alegerea şefului statului prin vot popular – chestiunea supusă referendumului la iniţiativa alianţei de guvernare. Un partid este contra, Partidul Comuniştilor, iar cinci formaţiuni extraparlamentare nu şi-au exprimat nici o opţiune. O situatie de moment cam confuza pentru cetatenii cu drept de vot. Despre referendumul din 5 septembrie vom discuta cu Iurie Ciocan, secretarul CEC.

Europa Liberă: Comunistii care au anunţat public că vor boicota referendumul raman pe aceeasi pozitie categorică, acest lucru ingreunează cumva activitatea CEC-ului? Pentru ca unii alegatori, asa cum spuneam, ar putea fi derutaţi.

Iurie Ciocan: Aş vrea sa remarc ca nu doar PCRM a anuntat CEC ca va indemna alegatorii sai sa nu iasa la votare, incă 2 partide, printre care Ravnopravie şi Patria Rodina, partidul socialiştilor, la fel au anuntat alegatorii sai sa nu participe la referendum. Nici intr-un fel nu ne ingreunează organizatoric acest lucru, sa vedem si cum se va desfasura si ziua referendumului.

Europa Liberă: Pentru cetăţeni credeţi ca ar fi o problemă?

Iurie Ciocan: Ar putea fi o problema la nivel informational, când tot fluxul informational care se vede prin mass-media te indeamna sa mergi la referendum iar partidul pentru care doresti sa votezi te indeamnă să nu mergi la referendum, dar imi vine greu sa analizez acest lucruri acum.

Europa Liberă: Cum ati explica faptul ca mai departe de Chisinau lumea cunoaste prea putin ca pe 5 septembrie va fi organizat referendumul.

Iurie Ciocan: Avem si noi o parte din responsabilitate pentru aceasta lipsa de informare, dar incepand de 16 august, de lunea viitoare, CEC demarează o campanie largă de informare in conformitate cu planul nostru de actiuni aprobat anterior, vom plasa spoturi sociale practic la toata mass-media şi speram sa aducem la cunoştinţă tuturor alegătorilor data acestui referendum si modalitatea cum dansii pot participa la referendum.

Europa Liberă: Ştampila „Referendum 2010” este obligatorie?

Iurie Ciocan: Este obligatorie prin lege, nu este o hotarare a CEC, este clar mentionat acest lucru in Codul Electoral, si cu toata responsabiltiatea va anunţ ca cetatenii care de această dată se vor impotrivi, nu vor putea vota. Contrar, ei vor instista sa voteze in afara cadrului legal.

Europa Liberă: Ce fel de document trebuie sa aiba cetateanul care se va prezenta la urna de vot?

Iurie Ciocan: Daca alegatorul voteaza in interiorul ţării atunci este utilizat ca document de bază buletinul de identitate, obligatoriu insotit de fişa de insoţire. Alte acte mai sunt acceptate: paşaport de tip ex-sovietic, modelul anului 1974, forma provizorie F9, iar in afara ţării se votează cu paşaportul de intrare-ieşire din ţară.

Europa Liberă: Daca in aceasta perioada cineva pierde documentele?

Iurie Ciocan: Noi am ajuns la o intelegere cu Ministerul Tehnologiilor Informationale, care vor acorda gratuit cu 2 saptamani inainte de referendum, chiar si in ziua referendumului forma provizorie F9.

Europa Liberă: Discutam cu un tanar din Portugalia care-mi zicea ca e nascut pe 5 septembrie. El poate participa la plebiscit?

Iurie Ciocan: Da. Daca in ziua referendumului sau oricăror alegeri, el este in drept sa voteze.

Europa Liberă: Studentii abia vor veni din vacanţă, cum vor vota ei?

Iurie Ciocan: Este o procedura foarte simpla pentru această categorie de alegatori. Dansii stand acasa acum sunt inscrisi in listele electorale acolo unde isi au viza de reşedinţă. Trebuia sa faca un singur lucru. Sa meargă la biroul electoral incepand cu 20 de zile inaintea referendumului si sa-si ridice certificatul cu drept de vot. Si in baza acestui certificat cu drept de vot votează in orice birou electoral constituit in Republica Moldova, in afara de biroul de unde şi-a ridicat certificatul.

Europa Liberă: CEC a anunţat deja, 45 de secţii de votare suplimentare in străinatate pentru referendum vor fi deschise, da?

Iurie Ciocan: Aşa-i, in sumă, sunt 78 in afara ţării.

Europa Liberă: CEC aminteşte ca maine este ultima zi in care cetatenii moldoveni de peste hotarele tarii se pot inregistra in prealabil in listele electorale.

Iurie Ciocan: E adevarat, dar asta nu inseamna ca alegatorii care nu se vor inregistra in prealabil nu vor putea vota. Toti cetatenii care e vor prezenta in ziua referendumului in birourile electorale, li se va oferi posibilitatea sa voteze.

Europa Liberă: Cum vor fi create listele electorale in străinătate?

Iurie Ciocan: Daca vorbim de birourile constitutite in misiunile noastre in afara tarii, atunci această responsabilitate le revine şefilor misiunii. Daca vorbim de birourile extrateritoriale, atunci aceasta misiune revine CEC-ului, noi vom tipări aceste liste in baza acestei inregistrari prealabile, si le vom trimite, impreuna cu buletinele de vot in acele birouri in afara ţării. Dar vor primi si un numar suficient de formulare de liste suplimentare.

Europa Liberă: Moldovenii din diaspora se plang si ei de lipsa de informaţii organizatorice, e vina misiunilor diplomatice?

Iurie Ciocan: Imi vine greu sa stabilesc acum vinovatii. Noi intotdeauna cautam pe cineva vinovat. Eu sunt informat si stiu acest lucru ca l-am verificat: pe paginile web ale misiunilor diplomatice in afara tarii a fost plasata această informatie. La fel a aparut acesta informatie si pe panourile informative din faţa misiunilor. Toate diasporele care colaboreaza cu Ministerul de Externe au fost informate in scris despre toate detaliile ce tin de acest referendum, cu solicitarea de a difuza aceasta informatie intr-un sens cat mai larg. Speram ca sa ajungem in ziua de 5 septembrie cu o informare mai largă.

Europa Liberă: Daunazi deputatul comunist Igor Dodon se intreba la microfonul Europei Libere cum vor fi create listele electorale in exterior. De exemplu el spunea ca s-a decis deja ca in Italia vor fi 20 de puncte de votare in afara ambasadelor. O intrebare foarte simpla din partea domnului Dodon, o persoana cu pasaport albastru care activează in Franţa va avea sau nu posibilitatea sa voteze in Italia si invers.

Iurie Ciocan: Va putea vota, dar o singura dată, pentru ca in actul de identitate se aplică această ştampilă „Referendum 2010” ca masura de control.

Europa Liberă: De ce comunistii insistă ca totusi in 5 septembrie ar putea fi un focar al falsificarilor mari.

Iurie Ciocan: Eu nu vreau sa iau painea comentatorilor politici, dar noi stim ca in preajma oricaror evenimente electorale opozitia critica si presupune anumite falsificari. Noi am chemat toti participantii la referendum sa participe cu observatori, cu membri in organele electorale, ca nemijlocit singuri, la faţa locului sa poata sa se convinga ca nu vor exista aceste falsificari.

Europa Liberă: Unde se pot adresa alegatorii in cazul cand se depistează anumite nereguli la sectiile de votare?

Iurie Ciocan: Nemijlocit in biroul electoral, daca raman nesatisfacuti de reacţia obtinută – in consiliile electorale de nivelul 2, daca e in afara tarii – in consiliile electorale de circumscriptie Chisinau. Daca e in interiorul tarii – in consiliile electorale teritoriale, unde sunt inscrisi in listele electorale. Si ulterior codul prevede foarte clar cum sunt depuse contestatii in organele ierarhic superioare, inclusiv la CEC, in instanţele de judecată.

Europa Liberă: Cine poate depune sesizări la CEC?

Iurie Ciocan: Participantii la referendum, alegatorii si observatorii. Practic toate categoriile sunt acoperite.

Europa Liberă: De ce OSCE nu si-a manifestat mare dorinţă sa fie prezent la referendumul din 5 septembrie?

Iurie Ciocan: Danşii ne-au informat ca referendumul este o chestiune internă a Moldovei, de reformare a cadrului legal si ei incearca sa lase asta pe seama ONG-urilor si altor grupuri de observatori care vor fi inregistrati. Am fost anunţati ca la alegerile parlamentare, eventual prezidenţiale, ei vor veni numaidecat in Moldova.

Europa Liberă: Dar la referendumul din 5 aprilie am inteles ca doar doi observatori vor fi trimişi din partea OSCE.

Iurie Ciocan: Pai si asta nu-i rău. Noi oricum suntem deschişi pentru acreditarea unui numar cat mai mare de observatori. Doar dorinţa lor in cazul dat contează.

Europa Liberă: In ce conditii va fi declarat valid referendumul? Comunistii spun ca pe parcursul lansarii ideii de referendum au fost modificate regulile de joc in premiera in Moldova. Un subiect atat de important, spun cei din PCRM, ar putea fi decis cu voturile a doar 17 % din populatie.

Iurie Ciocan: Tot ce au zis ei la acest subiect este adevărat. Asta corespunde legislatiei actuale. Codul electoral prevede ca referendumul poate fi calificat valabil de catre CEC in caz ca la acest referendum vor participa o treime din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale. Si referendumul se va califica pozitiv rezolvata problema in caz ca din aceasta o treime, simpla majoritate plus un vot se vor expune pentru problemei supusă referendumului.

Europa Liberă: Si ei spun ca daca e 17 % din populatia Moldovei, e o prezentă totuşi mică.

Iurie Ciocan: Este decizia politica a Republicii Moldova. Si eu ca alegator, şi dumneavoastră, si toti alegatorii care am votat anul trecut, am ales conducerea statului si dansii, din numele nostru, au adoptat această decizie. Noi nu avem decat sa o executam si sa ne conformam acestei decizii. Ea poate sa placa sau poate sa nu placă. Cineva poate are dubii de reprezentativitatea modificarii Constitutiei cu numarul de 17 procente din alegatori, dar asta e legea in Republica Moldova.

Europa Liberă: Practica electorala europeană ce spune?

Iurie Ciocan: Inclusiv si Comisia de la Venetia a mentionat ca nu corespunde totalmente practicii europene, dar ramane la discretia autoritatilor politice ale Moldovei.

Europa Liberă: Cand va anunţa CEC rezultatele referendumului?

Iurie Ciocan: In cinci zile după ziua referendumului – rezultatele finale. Noi in trei ore dupa inchiderea birourilor electorale vom incepe anuntarea datelor preliminare. In 48 de ore birourile din interiorul tarii si in 78 de ore birourile din afara ţării au obligatia de a prezenta CEC-ului procesele verbale in original, dupa asta inca 48 de ore CEC totalizează si face procesul verbal final, semnează, si il prezentam Curţii Constitutionale. Maximum in cinci zile noi vom fi gata sa prezentam curţii spre examinare dosarul nostru.

Europa Liberă: Va fi si vreun exit-poll?

Iurie Ciocan: Nu s-au inregistrat pana cand doritori de a efectua acest exit-poll. Oricum, cine va dori sa faca acest lucru, urmează sa fie acreditat la CEC. Pana in prezent nu a fost acreditat nimeni.

Europa Liberă: Astazi este 10 august, ce va ingrijorează cel mai mult in acest moment?

Iurie Ciocan: Lipsa de informare e grija noastră cea mare. Chiar astazi, fac un anunţ, la ora 13 eu am rugat directorii de media din Moldova, mediile centrale, sa organizam o sedinta de lucru impreună la noi la CEC si sa discutam detalii anume in vederea unei colaborari mai stranse in domeniul informarii alegatorilor. Cat pentu referendum cat si incercam sa anticipam eventualele campanii electorale din toamna, pentru a ne pregati din timp de acest capitol.

Europa Liberă: Cine va decide daca cumva alegerile prezidentiale vor avea loc in aceeaşi zi cu alegerile parlamentare?

Iurie Ciocan: Este decizia exclusivă a Parlamentului Republicii Moldova. Dansii sunt organul abilitat sa numească alegeri prezidentiale si prin decretul de dizolvare a Parlamentului se stabileste si data alegerilor parlamentare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.