Ce produse poți lua cu tine în călătoriile spre țările UE?

Cum să nu duci ceva cu „gustul de acasă” persoanelor dragi stabilite peste hotarele țării? Poate de pus în geantă și niște pește afumat, o bucată de slănină, jumări de casă, murături de la mama, plus o bucată bună de brânză de oaie? Acestea sunt gândurile care ne trec prin cap când ne pregătim să mergem în vizită la rudele de peste hotare, fără să ne mai amintim de legislația Uniunii Europene, nu-i așa?

De aceea, de multe ori vedem știri precum: „Un autocar înmatriculat în Republica Moldova, care se îndrepta spre Franța, a fost supus unui control de 10 ore, la intrare în Austria dinspre Ungaria. Polițiștii au găsit 270 de kilograme de carne, 7 kilograme de ouă, 63 de kilograme de brânză, 8 de fasole, 66 de kilograme de struguri, 50 de kilograme de mere și 408 litri de băuturi alcoolice de diferite tipuri. Bunurile au fost confiscate, iar toate alimentele perisabile au fost distruse…” (știrea datează din decembrie 2022). O altă știre din noiembrie 2020 relatează că mai mulți moldoveni au fost puși să arunce băutura din autocar, la vama cu Ungaria, pentru că aceasta ar fi depășit cantitatea admisă. Oamenii au preferat să o bea la vamă, în loc să o arunce. 

Ca să nu fim nevoiți să urmărim cum produsele sunt aruncate sau distruse la punctele vamale, am făcut o listă cu produsele pe care putem să le luăm cu noi în UE. 

Restricții și limite

În urma unei epidemii de febră aftoasă (boala bovinelor și a porcinelor care afectează oamenii, n.red.) din 2001 în Uniunea Europeană, Comisia Europeană a decis să impună o serie de norme și restricții pentru a împiedica răspândirea virusului. De aceea, a fost interzisă transportarea personală de carne, lapte și alte produse care pot conține acest virus. Astfel, UE a interzis țărilor terțe să introducă pe teritoriul său produse de carne și lactate fără documente de certificare veterinară. Iar, cât timp Republica Moldova nu este țară membră UE, trebuie să știm că nu avem voie deloc să transportăm produse de carne, ouă sau lapte. De asemenea, este important să ținem cont de restricțiile impuse. 

Produsele alimentare pe care NU LE POȚI transporta în UE: 

  • Orice produs de carne (crudă sau procesată);
  • Orice produse lactate (brânză, iaurt, cașcaval, chiar și produsele de cofetărie care conțin mai mult de 50% de produse lactate);
  • Și ouăle sunt interzise. De aceea, este interzisă transportarea produselor de panificație care au peste 20% din compoziția sa ouă.

Produsele alimentare pe care le POȚI transporta în UE: 

  • Până la 20 de kg de pește proaspăt curățat de măruntaie sau produse din pește preparate și procesate (inclusiv peștele afumat); 
  • Maxim 2 kg de miere sau alte produse de origine animală, care nu conțin carne sau lapte;
  • Nu mai mult de 125 g de caviar de sturion, în caz contrar ar trebui să vii și cu o autorizație;
  • Până la 2 kg de lapte praf sau alimente pentru copii. Dar și până la 2 kg de mâncare pentru animale, cu condiția că acestea sunt în ambalaje bine sigilate și cu marca comercială la vedere;  
  • 4 litri de vin și 16 litri de bere, dar și până la un litru de băuturi spirtoase de peste 22 % vol. (cum ar fi vodca sau ginul) sau alcool etilic; 
  • Până la 50 de țigări de foi și 25 de trabucuri, însă aceste limite diferă de la o țară la alta. 

Aceste reguli sunt valabile și în cazul transportării de bagaje neînsoțite. În cazul în care decidem să nu ținem cont de aceste limite sau nu le declarăm, produsele vor fi confiscate și distruse. În plus, s-ar putea să vi se aplice o amendă sau chiar să vi se deschidă un dosar penal.

Sursa foto de copertă: Cornelia Cozonac

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.