Who’s your daddy? Cât costă să faci testul de paternitate în Republica Moldova

Cu siguranță ai văzut cel puțin un film în care rezultatul unui test de paternitate asigură răsturnarea de situație. Astfel de cazuri, periodic, sunt cap de afiș și în viața reală. Să ne aducem aminte de exhumarea, în 2017, a pictorului Salvador Dali pentru a stabili paternitatea revendicată de o femeie care pretindea că este fiica lui.

Testarea paternității, aproape imposibilă pe vremuri, a devenit o procedură ordinară, la care poate apela oricine. Moldova.org îți propune să vezi cum se face și cât costă testul de paternitate în Republica Moldova.

Ce este un test de paternitate?

Testul de paternitate este cunoscut în rândul populației drept testul ADN. Această testare a devenit populară încă în anii ‘90, când cercetătorii au descoperit genomul uman și au elaborat metode de analiză genetică. Fiecare dintre noi se naște cu o hartă genetică unică. ADN-ul este ca o „amprentă” unică și provine din ADN-ul ambilor părinți, câte jumătate de la fiecare. 

Cum se face un test de paternitate?

Pentru efectuarea unui test de paternitate se prelevează de la presupusul tată probe biologice care se compară cu cele ale copilului. Probele standard pentru testul ADN de paternitate se consideră raclajul bucal. Altfel spus, materialul biologic se recoltează de pe fața interioară a obrajilor cu ajutorul unor bețișoare. Dar se iau și probe de sânge. Din materialul biologic se extrage ADN-ul. 

Rezultatul poate fi de două tipuri:

  • arată coincidența ADN-ului copilului și ADN-ului tatălui biologic pentru anumiți markeri cu cel puțin 99,9%, 
  • respinge legătura dintre copil și presupusul tată și este emis cu o probabilitate de relație de 0%.

Cât costă să faci un așa test? 

Examinând oferta laboratoarelor de la noi am constatat următoarele:

Invitro Diagnostics

Pentru efectuarea testului de paternitate se prelevează de la presupusul tată epiteliu bucal și se compară cu aceleași probe ale copilului. Laboratorul verifică totul la nivel de gene și ADN, iar prezumtivul tată și copilul obțin profilul genetic propriu. La etapa doi de investigare, profilurile se analizează detaliu cu detaliu prin comparație, apoi se fac concluziile de rigoare.

La linia telefonică de informare a instituției ni s-a precizat că, pentru efectuarea testului, trebuie să fie prezenți tatăl și copilul, dar e obligatorie prezența mamei, în cazul în care bărbatul nu este indicat ca tată în certificatul de naștere al copilului. 

Cu 4-5 ore înainte de prelevarea probelor tatăl și copilul nu trebuie să mănânce, să bea sau să fumeze. Testul de paternitate se face doar la laboratoarele din Bălți și de pe strada Nicolae Testemițanu 19/1, Chișinău. Rezultatele se pot obține în cinci zile și se acceptă în caz de necesitate în instanțele de judecată.

Costul testului este de 4 500 lei.

Briomedtest

La instituția dată, proba standard pentru efectuarea testul ADN de paternitate este, de asemenea, raclajul bucal. Colectarea materialului biologic se efectuează de sine stătător, folosind setul oferit pe loc. Laboratorul efectuează două tipuri de teste de paternitate – privat și legalizat. În primul caz, rezultatul este folosit doar pentru rezolvarea problemelor familiale sau personale. În cel de-al doilea caz, rezultatul testului este valid în instanțele de judecată. 

Un moment interesant este că pe pagina web a instituției se precizează că rezultate laboratorul nu eliberează răspunsuri precum precum: „da” sau „nu”. În cazul testului ADN de paternitate confirmat se menționează „Nu este exclus de a fi tată biologic”. Asta înseamnă că probabilitatea paternității este de peste 99,999%. În cazul testului de paternitate infirmat se menționează „Este exclus de a fi tată biologic”. Asta înseamnă că probabilitatea paternității este 0,00%. Rezultatele testului se obțin 5-7 zile.

Prețul testului ADN de paternitate privat este este de 4 900 lei, în cazul celui legalizat este 10 500 lei. 

De menționat că un anunț de efectuarea testelor ADN de paternitate este afișat și pe site-ul Centrului de diagnostic german. Costul unei astfel de proceduri ar fi de 19 500 lei. Totuși, la biroul de informare a instituției am fost anunțați că instituția nu mai prestează acest serviciu.

Centrul de Medicină Legală

În 2019, autoritățile au anunțat că Centrul de Medicină Legală a finalizat procesul de fondare a laboratorului genetic, iar Guvernul a aprobat tarifele pentru expertizele genetice. La Centrul de Medicină legală am fost informați că probele standard pentru efectuarea testului sunt sângele și saliva.  

Testul ADN de paternitate costă 11 154 de lei. Acest cost include prelevarea și conservarea probelor biologice, extracția și cuantificarea ADN, stabilirea profilului ADN.  Calculul costului se face per persoană. Deci, în cazul în care efectuați testul, veți plăti expertiză pentru copil și, respectiv, pentru tatăl copilului, câte 5.577 de lei. Rezultatele vor fi gata pe parcursul unei luni.

Ce făceam până la descoperirea genomului?

Până la crearea metodologiei de testare a ADN, care apropo a fost creată la mijlocul anilor ‘80, nu exista nicio modalitate de a afla dacă bărbatul era cu adevărat tatăl biologic adevărat al unui copil. 

La începutul secolului XX, unii cercetători au lansat ideea că desenul de pe cerul gurii se transmite de la tată la copil. În anii 1930, dentistul brazilian Luis Silva a analizat dinții, maxilarele și trăsăturile faciale pentru a determina paternitatea. Unul dintre cele mai absurde și ridicole teste de paternitate a fost dezvoltat de Albert Abrams din San Francisco, SUA. El a creat un dispozitiv care măsura vibrațiile electrice ale sângelui uman. 

Iar într-un proces din anii 1940, actrița Joan Barry l-a acuzat pe Charlie Chaplin că ar fi tatăl copilul ei, Carol Ann. Jurații din acest proces s-au adresat oamenilor de știință. Cercetătorii au luat probe de sânge de la toți participanții la proces și au descoperit că mama copilului are a doua grupă de sânge, copilul are a treia, iar Chaplin are prima. Concluzia este evidentă: părinții cu prima și a doua grupă de sânge nu pot avea un copil cu grupa a treia. Cu toate acestea, juriul, a decis că Chaplin poate nu este tatăl biologic, dar datorită relației sale apropiate cu Joan Bari, ar trebui să devină tatăl copilului ei din punct de vedere legal și social.

Citește și: Fertilizarea in vitro – cum poți să rămâi însărcinată cu ajutorul medicinei moderne

Cum a fost descoperit genomul

Metoda de identificare a ADN-ului unei persoane, ca multe alte mari descoperiri, s-a născut întâmplător. La 10 septembrie 1984, geneticianul britanic Alec Jeffreys, în timp ce studia metode de urmărire a anomaliilor genetice în ADN-ul cromozomial a descoperit, în timp ce examina la razele X, că lanțurile ADN-ului la diferiți oameni au secvențe unice de nucleotide. De îndată ce  Alec Jeffreys a publicat rezultatele cercetării sale, experții de la  Ministerul de Interne din Regatul Unit l-au contactat ca să verifice dacă unii imigranți care pretindeau că sunt rude cu un britanic spun adevărul.

Primul dosar penal în care au fost folosite teste genetice a fost cazul violului și uciderii a două fete în noiembrie 1983 și iulie 1986. Noua metodă a ajutat mai întâi la stabilirea nevinovăției unui  bărbat arestat, iar apoi la demascarea adevăratului criminal.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.