Candu: Guvernarea de la Chișinău conștientizează că în joc este pusă independența națională

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, semnează un articol în publicația americană The Daily Caller, în care vorbește despre reformele insistente ale actualei guvernări în combaterea corupției la toate nivelurile în Republica Moldova.

Candu amintește despre protestele din fața Parlamentului de la începutul anului 2016, nemulțumiți de furtul bancar dar și de corupția prezentă în sistemul politic și spune că atunci a fost un moment de cotitură. “În clădirea Parlamentului, la acea oră majoritatea reformatoare a legislatorilor a înțeles că Moldova, o fostă republică sovietică presată de Rusia să renunțe la visul său de a adera la Uniunea Europeană (UE), că este în fața unui punct de turnură istorică: putem să curățim guvernarea noastră și să reîntoarcem încrederea cetățenilor. Ori, putem continua să alunecăm în haos, oferind un avantaj celor care vor să împingă țara înapoi, în sfera de influență a Rusiei. Am înțeles mesajul miilor de moldoveni și am ales un tehnocrat respectat, Pavel Filip, să preia conducerea noului Guvern – al 6-lea pe parcursul a 11 luni. Împreună cu Filip și cabinetul său, am avut de lucrat la schimbările pe care le cereau oamenii. Prioritatea noastră de bază este un atac masiv asupra corupției care stă la baza nemulțumirilor și subminează eforturile noastre de a aborda problemele economice și sociale”, a spus Andrian Candu.

În ajunul alegerilor prezidențiale, când se vor confrunta forțele proeuropene și proruse, Candu spune că guvernarea de la Chișinău este bucuroasă să fie apreciată de Occident pentru implementarea unor importante reforme economice și anti-corupție, precum și pentru eforturile de a împiedica Rusia de a se implica în politica internă a Republicii Moldova. Până în prezent nu am văzut un Guvern atât de dedicat obiectivului de a obține rezultate, spune Candu.

“Continuând hotărât reformele prevăzute în Acordul de Asociere cu UE recent ratificat, noul guvern și coaliția pro-reformă din Parlament, condusă de Partidul Democrat din Moldova, a adoptat un plan agresiv de luptă împotriva corupției. Noi solicităm funcționarilor publici să-și declare averea și veniturile. Noi am mărit considerabil pedepsele pentru corupție. Am incriminat utilizarea abuzivă a fondurilor oferite de UE și alte surse internaționale. De asemenea, am înăsprit codul penal, am înființat funcția de procuror anti-corupție, precum și am consolidat independența luptătorilor cu corupția din prima linie – justiția și organele de aplicare a legii din Moldova”, menționează Speakerul Legislativului.

Aceasta nu este prima dată când un Guvern cere combaterea corupției, reamintește Candu. “Însă acum noi susținem declarațiile cu acțiuni reale. Dacă ești un funcționar public cu gusturi generoase și în conturi ai mai mult decât ți-ai putea permite, forțele de ordine îți vor pune câteva întrebări de clarificare. Dacă te vom prinde cu mita, pedeapsa ta va include o amendă semnificativ mai mare decât câștigurile necinstite obținute până acum.

De asemenea, suntem în proces de implementare a unui nou mecanism dur, transparent și monitorizat public de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale, în conformitate cu standardele internaționale. Venim cu un mesaj clar adresat celor care își doresc să devină lideri politici și către cetățenii care, din motive înțelese, sunt neîncrezători: punem punct schimburilor de putere pe bani și a influenței pe favoruri”, a mai spus președintele Legislativului.

Guvernarea de la Chișinău conștientizează că în joc este pusă independența națională și viitorul european al Republicii Moldova și “vom îndrăzni” să nu eșuăm, a dat asigurări Andrian Candu.

“Acum este timpul ca moldovenii să se expună pentru viitorul nostru în comunitatea democrației cu piață liberă. Prietenii noștri din Statele Unite și Europa e Vest ar trebui să ne susțină eforturile, conștientizând că succesul nostru va fi o victorie a valorilor pe care le împărtășim”, a conchis democratul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.