Canabisul – în unele țări aduce bani în buget, la noi te poate duce la închisoare

Legalizarea canabisului este o tendință nouă în lume, acesta fiind deja disponibil în vânzare liberă în Olanda, dar și în Canada și în mai multe state din SUA. De exemplu, în doar 5 ani de la legalizarea cânepei în Colorado în 2014, haznaua statului s-a îmbogățit cu circa 1 miliard de dolari din taxe și impozite achitate din vânzarea de canabis.

Însă, dacă unele țări merg mai departe și legalizează canabisul pentru consumul larg, în altele – acesta este pedepsit aspru. În Republica Moldova, posesiunea canabisului în cantități mici este pedepsită cu amendă, însă în cantități mai mari, de peste 2 grame, cel vizat poate avea dosar penal.

Din țările CSI, doar în Republica Moldova consumul și posesia de marijuana este decriminalizată, dar până la o cantitate de 2 grame. Însă, comparativ cu alte țări, această cantitate „legală” este destul de mică. De exemplu, în Germania, este permis să ai la tine până la 6 grame de canabis, în Portugalia – 25, iar în Spania – 100 de grame. În Georgia, conform unei decizii a Curții Constituționale, „consumul de marijuana este o acțiune care ține de libertatea personală”. Totuși, cultivarea și vânzarea canabisului este interzisă.

Încercarea similară din Moldova

În 2019, canabisul a fost subiectul unei sesizări la Curtea Constituțională a RM, semnată de fostul deputat Vadim Pistrinciuc. Sesizarea a fost declarată inadmisibilă, deoarece potrivit magistraților „sunt prea multe opinii în favoarea și contra acestuia”. Pistrinciuc menționa în că „decizia persoanei de a consuma marijuana în scop recreativ se bucură de protecție în baza dreptului la libera dezvoltare a personalității umane”. Acesta contesta legalitatea articolelor din Codul Penal și Contravențional care sancționau acest consum.

„Acest drept îi garantează persoanei posibilitatea de a-și decide în mod independent conținutul activităților din timpul liber”. Autorul susținea că ingerința în sfera libertății individuale trebuie să aibă în vedere motive foarte puternice, cum ar fi, spre exemplu, siguranța publică sau ordinea publică. Totuși, consumul de marijuana nu este în măsură să pericliteze niciunul dintre aceste interese”, menționa în sesizarea sa.

Totuși, Curtea a respins demersul deputatului, însă „își rezervă posibilitatea de a-și dezvolta jurisprudența printr-o nouă abordare, în eventualitatea în care va exista un consens medical și juridic european în materie.”

La alegerile Parlamentare din 2019, în circumscripția din cartierul „Poșta Veche” a Chișinăului, candidatul Dumitru Cebotarescu a propus în programul său legalizarea marijuanei. Propunerea însă nu a mobilizat electoratul la vot, acesta clasându-se pe ultimul loc, cu doar 572 de voturi, în timp ce câștigător a fost socialistul Vlad Bătrâncea, care a acumulat 10 mii de voturi.

Ce efecte are canabisul

În 2010, un comitet științific independent din Marea Britanie a analizat 20 de droguri pentru a evalua daunele pe care le provoacă atât indivizilor care le folosesc, cât şi societăţii (prin criminalitate, distrugerea familiilor, absenteism la locul de muncă şi alte probleme). Cumulând datele, cercetătorii au concluzionat că alcoolul este drogul cel mai periculos, urmat de heroină şi de cocaina de tip crack. Marijuana s-a clasat pe locul 8, prezentând un sfert din pericolul reprezentat de alcool.

Unii cercetători afirmă că daunele provocate de alcool și tutun sunt mai mari deoarece aceste două droguri sunt disponibile în mod legal şi că marijuana ar provoca, la rândul său, mai multe daune dacă ar avea același statut. Totuși, un studiu realizat în 1995 pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii a concluzionat că şi în cazul în care consumul de marijuana s-ar ridica la nivelul consumului de tutun sau de alcool, efectele nocive asupra sănătăţii publice ar fi mai mici.

Spre comparaţie cu alte droguri legale, cum ar fi alcoolul sau tutunul, marijuana este mai puțin periculoasă. Dacă tutunul provoacă cancer, iar consumul excesiv de alcool poate duce la ciroză, în cazul marijuanei nu există o relație de cauzalitate între consum şi o boală letală. Cercetările arată însă că ea prezintă anumite riscuri pentru sănătate în rândul persoanelor vârstnice sau care au probleme cu inima.

Majoritatea beneficiilor conferite de marijuana au legătură cu efectele sale psihoactive. Marijuana este eficace împotriva stresului, reducând anxietatea, crescând nivelul de euforie şi provocând o ușoară disociere de mediu în rândul utilizatorilor.

De asemenea, marijuana poate ajuta persoanele cu o greutate scăzută să mănânce mai mult, deoarece stimulează apetitul. Din acest motiv, marijuana este utilă pacienţilor afectaţi de cancer, căci stimularea apetitului îi ajută să îşi menţină o greutate sănătoasă, ceea ce conduce la rate mai mari de supravieţuire. Oamenii afectaţi de dureri cronice se numără, de asemenea, printre cei ajutaţi de marijuana.

Dovezile preliminare sugerează că marijuana poate fi utilă şi persoanelor ce suferă de Parkinson, Alzheimer şi de scleroză multiplă, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a ajunge la o concluzie definitivă.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.