Campioni ai schimbărilor. Cine sunt cei 10 premianți în cadrul galei CHAMPIONS OF CHANGE 2022

De patru ani, gala „Champions of Change” premiază oamenii și inițiativele care aduc schimbări spre bine în comunitate. Îți propun să faci cunoștință cu cei 10 campioni ai schimbărilor din acest an, oameni activi, talentați și ambițioși, care contribuie la dezvoltarea societății noastre. 

  • Tatiana Roșcovan este o promotoare a drepturilor persoanelor cu dizabilități de la noi din țară. Tatiana este membră asociației Societatea Persoanelor cu dizabilități TAUR, care facilitează incluziunea socială și economică a persoanelor cu dizabilități.   
  • Michelle Iliev este cea care aduce și promovează la noi în țară educația digitală. Fondatoarea EduTolk,  prima emisiune despre educație din Moldova, își propune să inoveze sistemul educațional, aducându-l la un nou nivel. 
  • Viorica Țîmbălari este cofondatoarea ofemeie.com și cea care încearcă să consolideze o comunitate de femei din diasporă. Ofemei.com este o platformă destinată femeilor din întreaga diasporă, care promovează serviciile și produsele create de femei.
  • Liuba Șevciuc este jurnalistă cu o experiență de mai bine de 15 ani și co-fondatoarea Cu Sens, un proiect media independent de la noi din țară, specializat pe investigații în format video. 
  • Tatiana Chebac este membră a Platformei pentru egalitate de gen și avocată la Centrul de Drept al Avocaților (CDA). Tatiana este o activă promotoare și apărătoare a drepturilor omului la noi în țară.  
  • Natalia Levițchi este manageră la proiectul „Mămica alăptează” fondat în 2015. Proiectul promovează alăptare și oferă gratuit  consultați profesioniste, online și prin telefon. De asemenea, „Mămica alăptează” organizează workshop-uri pentru femeile gravide și mămicile care alăptează.
  • Luminița Țâcu este regizoare și actriță. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Luminița Țâcu a regizat spectacole care trimit ororile cu care s-a confruntat și continuă să se confrunte poporul ucrainean. Este vorba de recitalul „Requiem pentru Bucea”, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” și „SĂ LE SPUNEM PE NUME”, în cadrul Centrului de Arte „Coliseum”. 
  • Aina Idrisova este formatoare în domeniul antreprenoriatului social și coordonatoarea Departamentului de Antreprenoriat Social în cadrul asociației  EcoVisio. De asemenea, Aina este  coordonatoarea mai multor proiecte de susținere a antreprenorilor,  precum HUB-ul antreprenorilor Sociali și Platforma pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social.
  • Vera Nastasiu este logopedă și  fondatoarea unei școli care oferă cursuri de dicție și oratorie, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Recent, Vera Nastasiu a creat primul caiet logopedic care ajută copii să-și dezvolte dicția. 
  • Artur Gurău este antreprenor și activist social. El a participat la crearea și dezvoltarea mai multor organizații precum  ATIC, ThinkMoldova, Academia Rockit și altele. De asemenea Artur Gurău este autorul podcastului „Mai departe”.

La fel ca la edițiile precedente, în acest an, trei dintre campionii schimbării au câștigat câte un grant în valoare de o mie de euro. Beneficiarele acestor granturi sunt Liuba Șevciuc – pentru desfășurarea investigațiilor jurnalistice, Aina Idrisova – pentru promovarea antreprenoriatului social și Tatiana Chebac – pentru apărarea drepturilor omului și a refugiaților ucraineni. Scopul granturilor oferite este de a ajuta la creșterea impactului activităților și inițiativelor pe care le desfășoară câștigătorii. 

Champions of Change este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.