Campania electorală suferă de intimidări, violență și erori. Vezi raportul Promo-Lex!

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — Promo-Lex a efectuat un raport ce cuprinde perioada 25 octombrie – 8 noiembrie 2010, care descrie contextul electoral și reflectă principalele evoluții în campanie electorală, prestația concurenților electorali și a autorităților publice locale și electorale, încadrate în cadrul normativ si limitele prescrise de timp. Astfel, potrivit Raportului, campania electorală se intensifică, fiind constatate cazuri de intimidare şi violenţă cît în adresa concurenţilor electorali, atît şi a alegătorilor. Concurenţii electorali desfăşoară diverse activităţi de agitaţie electorală fără a ezita în utilizarea resurselor administrative şi oferirea “cadourilor electorale”.

În perioada de monitorizare CEC şi-a exercitat imparţial atribuţiile, înregistrând la finele perioadei permise 40 de concurenţi electorali, a adoptat şi a modificat acte normative, interpretând legislaţia în vigoare în interesul persoanelor cu dezabilităţi de vedere. Concurenţii electorali desfăşoară multiple şi diverse activităţi de agitaţie electorală, recurgînd în preponderenţă la întâlniri cu alegătorii, afişaje electorale şi spoturi publicitare. De asemenea, în scopuri agitaţionale, au fost organizate o serie de concerte.

Concurenţii au raportat în termen, la CEC , despre utilizarea resurselor din fondul electoral. Totodată, conform observatorilor Promo-LEX, niciunul dintre concurenţi nu a respectat obligaţia de a declara săptămânal într-o publicaţie de circulaţie naţională mijloacele financiare şi alte forme de susţinere materială a activităţii lor. La 12 din cei 40 de concurenţi electorali înregistraţi în cursa electorală, au fost depistate materiale publicitare cu deficienţe în vederea indicării informaţiei prevăzute de legislaţie.

“Campania electorală se intensifică, prin varietatea şi multitudinea activităţilor de agitaţie electorală, fapt ce dă dovadă de seriozitatea implicării concurenţilor în cursă”, a spus Pavel Postică, şef-adjunct misiune.

Raportul constată anumite devieri de la planul calendaristic al CEC, în ceea ce ţine de constituirea organelor electorale în baza propunerilor tardive a concurenţilor, înregistrate la organele electorale inferioare. De asemenea, regulamentele de organizare a alegerilor nu au fost ajustate la prevederile Codului Electoral. În acest fel, se creează deficienţe la nivelul organelor teritoriale inferioare în organizarea votării persoanelor care dispun şi de viză de domiciliu şi de viză de reşedinţă.

În perioada de monitorizare, au fost constatate o serie de cazuri de intimidări şi presiuni ascunse asupra alegătorilor şi concurenţilor electorali, precum şi mai multe cazuri de agitaţie electorală forţată. Cazuri de utilizare a resurselor administrative şi oferire a „cadourilor” electorale de către concurenţi persistă.

Principalele recomandări formulate în raport se referă la necesitatea implicării CEC în medierea conflictelor dintre concurenţii electorali şi membrii organelor electorale, iniţierea unor campanii de sensibilizare a concurenţilor electorali privind necesitatea unui comportament paşnic şi civilizat în procesul electoral.

Către 5 noiembrie 2010 CEC a stabilit ordinea de înscriere a concurenților electorali în buletinul de vot pentru alegerea Parlamentului Republicii Moldova din 28 noiembrie 2010. În total au fost inregistrați 40 de candidați electorali: 20 partide și mișcări social-politice și 20 de candidați independenți. Din numărul total de candidați independenți, 5 sunt femei.

În perioada, 25 octombrie-8 noiembrie s-au constatat o serie de încălcări ce au fost incluse în raportul Promo-Lex, în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte. 

Listele electorale: În conformitate cu Programul Calendaristic CEC, întocmirea listelor electorale trebuie să se desfăsoare pană la 2 noiembrie 2010. În prezent, continuă revizuirea și actualizarea listelor electorale de către APL în majoritatea raioanelor. Listele electorale pentru alegatorii din regiunea transnistreana nu sunt elaborate. În r. Cimișlia, APL au angajat persoane pentru verificarea corectitudinii listelor electorale. În r. Riscani, verificarea corectitudinii listelor electorale se efectuează de către secretarii primăriilor. Listele sunt expediate la CER cu întarziere de către APL din r. Străseni. Alegătorii manifestă dezinteres sau necunoaștere privind posibilitatea verificării corectitudinii listelor electorale în r. Briceni, r. Nisporeni și r. Rișcani.

Agitația electorală: În perioada monitorizată, observatorii Promo-LEX au raportat următoarele tipuri de activități de agitație electorală: acțiuni de tip „din ușă în ușă ”, autovehicule cu publicitate audio si vizuală, distribuire de pliante informative și ziare de partid, întalniri cu alegătorii, petreceri pentru tineri, publicitate in mass-media, publicitate stradală, publicitate vizuală externă.

Acțiuni de tip „din ușă în ușă ” au fost observate în r. Basarabeasca – concurenții electorali PDM, PMUEM și PCRM; r. Briceni – PMUEM; mun. Chisinău – PCRM, PLDM și PSD; r. Donduseni – PCRM și PLDM; r. Ialoveni – PL; r. Rișcani – PCRM; r. Soroca – PDM; r. Stefan Vodă – PDM, PCRM, PLDM).

Autovehicule cu publicitate audio si vizuală au fost observate în r. Edineț – concurentul electoral PDM; r. Glodeni – PPCD; r. Ungheni – AMN, PDM; r. Rișcani – PPCD și AMN; mun. Chisinău – PLDM, AMN și PDM.

Publicitate stradală a fost observată în cazul majorității concurenților electorali, în proporții semnificative în cazul concurenților PDM, PL, PMUEM, MAE, PCRM si PLDM.

Alte tipuri de activități de agitație electorală includ: petreceri pentru tineri (s. Țiganca, r. Comrat – concurentul electoral PLDM), caravane (concurenții PDM, MAE si PLDM), sădit de flori (mun. Chisinău – PDM) și corturi de publicitate electorală (r. Floresti – PMUEM).

Majoritatea evenimentelor publice cu caracter electoral au fost supravegheate de către reprezentanții organelor de poliție, inclusiv cele cu participarea unui număr mare de persoane (peste 100 persoane).

Materiale electorale variate (fulare, pixuri, calendare sau fâșii parfumate pentru autovehicule) au fost distribuite de concurentul electoral PDM (mun. Bălți, r. Cimislia, r. Hâncesti, r. Leova și r. Stefan Vodă) și PLDM (r. Cahul, r. Cantemir, mun. Chisinău, r. Leova, r. Stefan Vodă, UTA Găgăuzia).

Pliante și ziare au fost diseminate de concurenții electorali PNL (r. Cimislia); PDM (r. Basarabeasca; r. Cahul; mun. Chisinău, r. EdineŃ, r. Leova, r. Stefan Vodă); PL (r. Basarabeasca si mun. Chisinău); PMUEM (r. Briceni, mun. Chisinău; r. Donduseni, r. Edineț, r. Taraclia); MAE (r. EdineŃ); AMN (r. Basarabeasca, r. Hincesti, r. Ungheni, r. Taraclia); PUM (r. Călărasi); PCRM (r. Anenii Noi, r. Basarabeasca, r. Călărasi, r. Cantemir, mun. Chisinău, r. Cimislia, r. Edineț, r. Hincesti, r. Leova, r. Riscani, r. Sangerei, r. Stefan Vodă, r. Străseni); PLDM (r. Anenii Noi, mun. Chisinău, r. Criuleni, r. Donduseni, r. Ialoveni, r. Leova, r. Sangerei, r. Soroca; r. Taraclia, r. Telenesti, UTA Găgăuzia).

Denigrarea candidaților electorali: Art. 47 Cod Electoral stabilește că partidele, candidații și persoanele de incredere ale candidaților au dreptul de a supune discuțiilor libere și sub toate aspectele programele electorale ale concurenților electorali, calitățile politice, profesionale și personale ale candidaților și de a face agitație electorală în cadrul adunărilor, întalnirilor cu alegătorii, dar asigurand protecția morale și reputației altor persoane.  În raportul cu privire la alegerile din 29 iulie 2009 din R. Moldova, Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a recomandat restabilirea încrederii între principalele forțe politice din Republica Moldova .

La data de 26 octombrie 2010, la Căminul Cultural din or. Edineț, în cadrul adunării candidatului Ion Cara din partea concurentului electoral PCRM, a fost difuzat filmul “Un an negru în viața Moldovei”. Filmul dat poartă un caracter denigrator față de partidele oponente, aflate la guvernare. Același film a fost difuzat la data de 2 noiembrie 2010 la întalnirea concurentului electoral PCRM cu alegătorii din or. Ocnița. Concurentul electoral PCRM utilizează în calitate de agitație electorală materialul “Rezultatele Guvernării “Alianței pentru Euro” care discreditează AIE. Astfel de afișe au fost distribuite în mun. Bălți, r. Cantemir, mun. Chișinău, r. Fălești, r. Hincesti, r. Leova, r. Rezina, UTA Găgăuzia. În cadrul întalnirilor cu alegătorii din 28 octombrie (or. Rezina) și 29 octombrie (r. Stefan Vodă), candidații din partea concurentului electoral PCRM au ținut discursuri cu caracter denigrator față de oponenții electorali (Dumitru Diacov, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Victor Stepaniuc), exprimand printre altele și insulte în adresa autorităților naționale, României, UE și SUA.

Vandalismul electoral: În seara de 6 noiembrie 2010, persoane necunoscute au deteriorat un billboard cu caracter electoral din mun. Chisinău, cu imaginea prim-vicepresedintelui PL și primarului general al mun. Chisinău, Dorin Chirtoacă. În perioada monitorizată, au fost deteriorate și panourile cu afisajul electoral din r. Anenii Noi ale concurenților electorali PDM si PLDM. De asemenea, în noaptea de 5 spre 6 noiembrie 2010, a fost vandalizat sediul Organizației Teritoriale Bălți al concurentului electoral PLDM. A fost deteriorat drapelul de stat al Republicii Moldova si cel al PLDM, afisajul electoral de pe fațada sediului, iar pereții sediului au fost pangăriți. PLDM a sesizat organele de drept, pe cazul dat fiind intentat un dosar penal. La 2 noiembrie, drapelul concurentului electoral PL de pe sediul partidului din or. Soroca a fost deteriorat. PL a sesizat organele de poliție, care investighează cazul. În noapte spre 31 octombrie 2010, a fost ars drapelul de la sediul concurentului electoral PNL din or. Criuleni, situat la intrarea în secția raională de statistica din or. Criuleni. Cazul este investigat de organele de poliție.

Au fost observate cazuri în care concurenții electorali au deteriorat afișele electorale ale oponenților, plasând în loc propriile afișe electorale: r. Anenii Noi (afișe PLDM deteriorate în s. Varnița), r. Bender (afișe PCRM deteriorate), r. Călărasi (afișe PDM și PLDM deteriorate), r. Edineț (afișe AMN deteriorate), r. Sangerei (afișe MAE și PCRM deteriorate), r. Stefan Vodă (afișele PDM, PL, AMN, MAE, PCRM și PLDM deteriorate) UTA Găgăuzia (afișe PLDM deteriorate în s. Besalma). Totodată, afișele electorale ale candidaților au început sa apară pe transportul orășenesc (microbuze mun. Bălți – PCRM, microbuze mun. Chisinău rutele nr. 105, 190, 192– PLDM, microbuze r. Edineț – PDM), pe automobile private (PSD), autobuze (mun. Bălți – PCRM, ruta Criuleni-Chisinău – PCRM) si automobile care aparțin agențiilor de taxi (mun. Chisinău, „Taxi 1406” – MAE; r. Edineț – PDM).

Implicarea Bisericii: În perioada de monitorizare, observatorii Promo-LEX au constat mai multe cazuri de implicare indirectă de către candidații electorali a fețelor bisericesti în campania electorală. La 27 octombrie 2010, candidatul PLDM, Vlad Filat a participat la Hramul Mănăstirii Hâncu din r. Nisporeni, la care au participat peste 100 de persoane. În cadrul manifestărilor au fost ținute discursuri de către Vlad Filat si preoții prezenți.

La 28 octombrie 2010, la biserica din s. Cineseuți, r. Rezina, a avut loc întalnirea lui Vladimir Voronin, candidat PCRM, cu blagocinul Igor al r. Rezina, fost consilier raional pe lista PCRM, precum si alți preoți ai bisericilor din raion. Evenimentul a avut loc cu ușile închise.

La 30 octombrie 2010, candidatul PLDM, Vlad Filat a participat la sfințirea bisericii "Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil" din s. Chetrosu, r. Drochia. După procedura de sfințire, Mitropolitul Vladimir a adus mulțumiri tuturor celor prezenți, precum si celor care au contribuit la renovarea bisericii.

La 30 octombrie 2010, candidatul din partea concurentului electoral PL, Mihai Ghimpu, a vizitat biserica din r. Criuleni, la invitația protopopului r. Criuleni si Dubăsari, Teodor Pelin, paroh al bisericii „Arhanghelul Mihail”. Potrivit observatorilor, la data de 5 noiembrie 2010, concurentul electoral PDM a avut intrevederi cu fețele bisericesti.

Implicarea minorilor: Observatorii au constatat un caz de implicare a minorilor în activități cu caracter electoral, în cadrul unei instituții de invățămant. Autoritățile electorale raionale au emis o avertizare în acest sens persoanelor cu funcții de răspundere implicate. În urma examinării sesizării depuse de Comisarul Comisariatului Raional Hincesti, Locotenent Colonel de poliție Victor Moraru cu privire la încălcarea prevederilor Codului Electoral de către reprezentanții concurentului electoral PCRM, CER Hincesti a adoptat hotărarea nr. 3 din 29 octombrie 2010 potrivit cărei sefa Direcției Generale Invățămant, Tineret si Sport, Valentina Tonu, a fost chemată să contracareze pe viitor implicarea în agitație electorală a minorilor, în special în timpul rezervat procesului didactic. Valentina Tonu urmează să atenționeze sefii instituțiilor de invățămant privind neadmiterea pe viitor a cazurilor de implicare a minorilor in activități de agitație electorală. Totodată, CER Hincesti a atenționat organizația teritorială Hincesti a concurentului electoral PCRM privind încălcarea art. 47 pct. 6 al Codului Electoral, ca urmare a implicării în campania electorală a instituției publice locale. Sesizarea depusă de Comisariatul de Poliție Hincesti va fi remisă autorităților de resort pentru a fi examinată conform legislației in vigoare.

Intimidări și presiuni asupra alegătorilor: În perioada de monitorizare au fost observate o serie de cazuri de intimidări și presiuniascunse asupra alegătorilor. De asemenea, au fost constatate mai multe cazuri de agitație electorală forțată.

În r. Rezina, funcționarii publici din cadrul Consiliului raional Rezina au fost chemați abuziv la întalnirea cu candidatul PCRM din 6 noiembrie 2010, de către președintele Consiliului raional Rezina, degrevat din funcție pe perioada campaniei electorale.

La 25 octombrie 2010, întalnirea concurentului electoral AMN cu alegătorii din or. Comrat a fost facilitată de administrația Universității de Stat din Comrat, care a chemat la eveniment o parte din studenții aflți la ore.

La 26 octombrie 2010, concurentul electoral PDM, a desfăsurat agitație electorală, îndată după ce Seful Direcției de invățămant Râșcani, V. Dandara, a anunțat închiderea ședinței de lucru a directorilor de instituții de invățămant preuniversitar din r. Rișcani, adunați în sala de sedințe a Consiliul raional. La 28 octombrie 2010, în timpul adunării de părinți, desfăsurată de profesorii din cadrul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din sect. Buiucani al mun. Chișinău, fără acordul părinților, au fost invitați candidații din partea concurentului electoral AMN, inclusiv Serafim Urechean. La 29 octombrie 2010, directoarea aceluiasi liceu, Maria Garstea, a spus că despre adunările cu părinți au fost anunțați și alți concurenți electorali (PDM, PLDM). Totodată, dumneaei a menționat că nici un părinte nu este obligat să participe la asemenea activități de agitație electorală. Maria Garstea a menționat că oferă reprezentanților partidelor posibilitatea să desfăsoare întalniri cu părinții sau profesorii. Astfel, concurenții electorali au fost informați despre desfăsurarea la 1 noiembrie 2010 a Consiliului Profesoral în cadrul liceului.

La 28 octombrie 2010, la Casa de cultură din or. Rezina, a avut loc întalnirea cu alegătorii a candidatului Vladimir Voronin din partea concurentului electoral PCRM la care au participat aproximativ 850 persoane. La întalnire au fost prezenți toți lucrătorii din consiliul raional, funcționari publici din randul PCRM, precum si alți angajați din instituțiile publice din raion. Unul din participanții la eveniment a relatat observatorului Promo-LEX că asupra lui si a altor persoane prezente la eveniment s-au exercitat presiuni din partea conducerii raionale să participe la intalnirea cu Vladimir Voronin, dar si să facă agitație pentru PCRM. Participantul a mai informat observatorul că a fost avertizat că isi poate pierde de muncă dacă nu se schimbă guvernarea.

La 29 octombrie 2010, candidatul Leonid Bujor din partea concurentului electoral AMN, a intrerupt procesul didactic din liceul teoretic din s. Magdăcesti, r. Criuleni cu scopul desfăsurării de agitație electorală.

La 29 octombrie 2010, colaboratorii APL Stefan Vodă, ai Grădiniței nr. 3 din or. Stefan Vodă si a Liceului Teoretic “D. Cantemir” din or. Stefan Vodă au fost anunțați de Primarul interimar al orșului Ștefan Vodă, Sergiu Maloman, să se prezinte la întalnirea cu candidatul Vladimir Voronin din partea concurentului electoral PCRM.

La 29 octombrie 2010, ora 10.00, la Stefan Vodă , la întalnirea cu alegătorii a candidatului PCRM, Vladimir Voronin, a fost interzis accesul în sală unui tanăr, Haret Gicu, elev la Liceul Teoretic “Stefan Voda”, fără a explica motivul.

La 2 noiembrie 2010, primăria or. Ocnița a chemat în mod abuz pensionarii să se prezinte la casa de cultura pentru întalnirea cu candidatul Vladimir Voronin din partea concurentului electoral PCRM. În cazul neprezentării și nevotării PCRM, pensionarii erau avertizați că ar putea să nu primească pensii din cauza actualei guvernări.

La 5 noiembrie 2010, Directorul General al “Postei Moldovei” în comun cu șefa poștei din r. Ocnița, au cerut lucrătorilor instituției să participe la întalnirea cu reprezentanții A. Oleinicov si V. Ceban ai concurentului electoral AMN.

La 6 noiembrie 2010, in timpul discotecii, organizate la clubul “M4M” din or. Leova de către reprezentanții concurentului electoral PLDM, a avut loc un incident cu folosirea gazelor lacrimogene, aplicate de către persoane necunoscute.

Transportarea forțată a alegătorilor: În perioada monitorizată au fost constatate cazuri izolate de transportare forțată a alegătorilor la întalnirile cu concurenții electorali. Astfel, la 27 octombrie 2010, la intalnirea cu alegătorii din s. Bădiceni r. Soroca a candidatului Igor Dodon din partea concurentului electoral PCRM, din cauza numărului mic de participanți, directorul internatului psihoneurologic din sat a organizat transportarea a 30 persoane de la internat, inclusiv bolnavi psihic.

Intimidarea concurenților electorali: În perioada monitorizată, observatorii Promo-LEX au raportat cazul intimidării reprezentantului PCRM, în varstă de 15 ani, în or. Comrat, UTA Găgăuzia, care plasa afișe electorale, de către reprezentantul PLDM în regiune, P. Vlah. Cazul este investigat de organele de poliție.

La 4 noiembrie 2010, reprezentanții concurentului electoral PRM nu au reusit să desfăsoare intalnirea cu corpul didactic al scolii medii din s. Sărata Nouă, r. Leova, din cauza interdicției impuse de către sefa de studii a scolii, membru al PCRM, Elena Parpalov. În aceeasi perioadă, în s. BiruinŃa, r. Sangerei, o echipă mobilă de agitatori a PLDM a fost oprită de persoane necunoscute inarmate cu arme de vanătoare, care se deplasau intr-o masină marca NIVA, cu număr de inmatriculare C OM 913. Acestea au aplicat forță, lipsindu-i pe reprezentanții PLDM de materialele de agitație. Pe cazul dat a fost depusă o plangere la Comisariatul de Poliție Sangerei. Ulterior s-a dovedit că proprietarul automobilului este Mihai Rusu, ex-presedintele raionului Floresti, membru al PCRM.

La 6 noiembrie 2010, in s. Bulbocii-Noi, r. Soroca a avut loc un incident cu implicarea reprezentantul concurentului electoral PLDM, Mihail Zabrian, care a fost intimidat de un presupus susținător al PCRM. Agresorul a aplicat acțiuni violente asupra reprezentantului, deteriorand in cele din urmă anvelopele masinii PLDM. Agresorul a fost identificat si reținut de colaboratorii Comisariatului de Poliție Soroca, care examinează circumstanțele producerii incidentului.

La 31 octombrie 2010, in timp ce membrii PLDM, Zanoci A. si Muntean V., afisau postere electorale pe adresa str. Tighina 77, s. Varnița, r. Anenii Noi, colaboratorul poliției municipale Bender V. Ababii i-a insultat. Pe acest caz se desfăsoară o anchetă de serviciu.

La 30 octombrie 2010, in s. Soroca Nouă, r. Soroca, a avut loc un incident intre reprezentanții concurenților electorali PCRM si PLDM, în timp ce acestia desfăsurau concomitent activități cu caracter electoral. PCRM organiza o intalnire cu alegătorii, iar reprezentanții PLDM efectuau agitație „de la om la om”. Reprezentanții celor doi concurenți au făcut schimb de replici de intimidare si insultare. În cele din urmă, conflictul a fost aplanat după intervenția organelor de poliție din raion.

La 31 octombrie 2010, in s. Ciobalaccia, r. Cantemir a fost brutalizată reprezentanta PLDM, Ana Sclerova, de către o persoană necunoscută, care conducea o masină albă de marcă Volkswagen, cu numere de inmatriculare CT 660.

La 5 noiembrie 2010, la liceul din s. Măgdacesti, r. Criuleni, un activist al concurentului electoral PDM a fost reținut de către organele de poliție, pentru plasarea afisajului PDM in locuri neautorizate.

Conform art. 46 al.5 Cod Electoral, pe durata perioadei electorale, candidații la funcția de deputat nu pot fi trasi la răspundere penală, arestați, reținuți sau supusi unor sancțiuni administrative fără consimțămantul organului electoral care i-a inregistrat. La 25 octombrie 2010, Alexandru Repida, candidat din partea concurentului electoral PPCD, a fost reținut in centrul mun. Chisinău de către 2 colaboratori ai poliției in timpul ce purta discuții cu alegătorii. Motivul invocat al reținerii a fost incălcarea cerințelor privind insemnele pe afisele electorale. Astfel, materialele deținute de Alexandru Repida nu conțineau date cu privire la tirajul si tipografia. După reținere, Alexandru Repida a fost transportat la sect. de poliție Centru, mun. Chisinău, unde i-a fost aplicată o amendă.

La 7 noiembrie 2010, in s. Bravicea, r. Călărasi, candidatul pe lista PCRM, Artur Resetnicov a fost atacat cu ouă, de către persoane necunoscute care erau imbrăcate in haine cu simbolica PDM. La eveniment au fost martori primarii satelor Bravicea si Meleseni.

Provocatori electorali: În perioada monitorizată, observatorii Promo-LEX au constat trei cazuri de tentative de zădărnicire a întalnirilor cu alegătorii concurenților electorali – AMN (s.Gordinesti, r. Rezina, 31 octombrie 2010); PL (mun. Chisinău, 2 noiembrie 2010); PCRM (or.Ialoveni, 5 noiembrie 2010).

„Cadouri electorale” : În conformitate cu art. 38 alin.7 al Codului Electoral, concurenților electorali li se interzice să propună alegătorilor bani, cadouri, să distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoarele umanitare sau din alte acțiuni de binefacere.

La 31 octombrie 2010, in cadrul unui concert de binefacere organizat in s. Văsieni, r. Ialoveni, primarul din s. Rusestii Noi, r. Ialoveni, Pavel Codreanu (PDM), a oferit o sumă de bani unei persoane invalide participante la concert.

La 28 octombrie 2010, în cadrul unei intalniri cu profesorii Liceului Teoretic ,,Miron Costin” din or. Floresti, reprezentanții concurentului AMN au anunțat că Alexandru Oleinic, candidat AMN donează liceului un calculator

La 27 octombrie 2010, in cadrul manifestațiilor hramul or. Leova, echipa de fotbal raionala FC PRUT din partea concurentului electoral PDM a primit un cadou sub formă de 5 mingi de fotbal in valoare de 3250 lei.

La 27 octombrie 2010, in incinta localului „Izvoras” din or. Cimislia fost organizată intalnirea concurentului electoral PCRM cu tinerii, cu ocazia „zilei Komsomolului”. In cadrul evenimentului, candidatul PCRM, Mark Tkaciuk, a inmanat medalii si premii bănesti la 4 tineri: Greițer Dmitrii, Slănină Evghenii, Ciornii Dmitrii, Mazur Roman, pentru participarea activă la Referendumul din 5 septembrie 2010.

În perioada de monitorizare, observatorii Promo-LEX au constatat că Primarul s. Cosernița, r. Floresti, Cojocaru Ion, membru PCRM, oferă bătranilor din localitate cate un sac de carbuni, îndemnandu-i să voteze PCRM.

La 1 noiembrie 2010, d-na Graur, reprezentanta concurentului electoral PDM, angajată a Ministerului Educației, a făcut donație de jucării copiilor de la grădinița din s. Minicenii de Sus, r. Rezina, indemnandu-i să-si convingă părinții să voteze pentru PDM. De asemenea, aceasta a promis că va asigura grădinița cu echipament, cărți si alte obiecte necesare, în cazul in care PDM va castiga la alegeri.

Funcționarii publici în campania electorală: Observatorii Promo-LEX au constatat mai multe situații, cand persoanele cu funcții publice au susținut candidații electorali. Conform art. 13 alin. 3 Cod Electoral, ministri si vice-ministri, primarii si viceprimarii din momentul inregistrării lor in calitate de concurenți electorali, isi suspendă activitatea in funcția pe care o dețin. Conform art. 10 alin. 3 Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, demnitarul, in exercitarea atribuțiilor funcționale, trebuie să se abțină de la implicare politico-electorale. De asemenea, conform art. 15 alin. 3 si 4 al Legii cu privire la funcția publică si statutul funcționarului public, in timpul exercitării atribuțiilor, funcționarul public nu trebuie să-si exprime preferințele politice sau să favorizeze anumite formațiuni politice.

La 28 octombrie 2010, primarul or. Comrat, N. Duduoglo si presedintele Consiliului Municipal Comrat V. Volcov au desfăsurat agitație electorală in favoarea concurentului electoral PSD.

La 28 si 29 octombrie 2010, ora 10.30, primarul s. Răduleniu Vechi, a fost observat participand alături de candidatul Zinaida Greceanii din partea concurentului electoral PCRM, la intalnirea cu alegătorii. Primarul or. Cimislia, Gheorghe Răileanu, se implică in activităŃi de campanie electorală participand la intalniri cu alegătorii in susținerea PLDM.

La 27 octombrie 2010, primarul or. Basarabeasca V.N. Filipov, la intalnirea candidatului Iurie Leancă din partea concurentului electoral PLDM, a indemnat participanții să voteze pentru PLDM. In perioada de monitorizare, susținerea pentru PLDM au manifestat-o si primarul s. Carabetovca, r. Basarabeasca, Tudor Cazac; primarul s. Iordanovca, r.Basarabeasca, Petru Platon; primarul s. Sadaclia, r. Basarabeasca, Vasile Baciu, presedintele raionului Telenesti, Boris Burcă, primarul s. Verejeni, r. Telenesti, Olga Gherman. Totodată, in favoarea concurentului electoral PDM s-a exprimat primarul s. Tudora, r. Stefan Vodă, Ghilan Tatiana.

La data de 5 noiembrie 2010, in timpul orelor de lucru, Natalia Chiriac, sef la Casa Națională de Asigurări Sociale Riscani, a efectuat apeluri telefonice la domiciliul alegătorilor, indemnand cetățenii să voteze pentru concurentul electoral, PLDM.

La 27 octombrie 2010, cu ocazia participării la dezbaterile pe tema „Ecologia in Republica Moldova”, desfăsurate in incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Cimislia, Ministrul Ecologiei Gheorghe Salaru s-a referit la campania electorală, indemnandui pe tineri să adere la PL.

Rapoarte financiare ale concurenților electorali: Conform art.38 alin.8 al Codului Electoral si prevederilor Regulamentului privind finanțarea campaniilor electorale si a partidelor politice, adoptat prin Hotărarea CEC nr.3336 din 16 iulie 2010, concurenții electorali prezintă CEC, o dată la două săptămani, din momentul inregistrării, rapoarte financiare privind veniturile si cheltuielile in campaniaelectorală.

În cadrul efortului de monitorizare, Promo-LEX compară modul de desfăsurare a campaniei electorale de către concurenții electorali cu rapoartele financiare prezentate la CEC si reflectarea obiectivă a cheltuielilor suportate. Potrivit lit. „a” alin.1 art.38 din Codul Electoral, concurenții electorali după inregistrare la CEC trebuie să declare săptămanal intr-o publicație de circulație națională mijloacele financiare si alte forme de susținere materială a activității lor. S-a constat că niciun concurent electoral nu a respectat obligația prevăzută de norma sus-menționată.

Concurenții electorali inregistrați la 11 octombrie urmau să facă 4 astfel de declarații, concurenții inregistrați pe data de 15 octombrie – 3 declarații, concurenții inregistrați pe data de 19, 22, 26 octombrie – 2 declarații, concurenții inregistrați pe data 29 octombrie si 2 noiembrie – 1 declarație. În rezultatul analizei publicațiilor de circulație națională: Timpul, Flux, Ziarul de Gardă, Moldova Suverană, Evenimentul Zilei, Săptămina, Молдавские Ведомости, Аргументы и Факты, Logos Press, Комсомольская Правда, s-a constat că nici-un concurent electoral menționat mai sus nu a publicat în termenele stabilite date privind mijloacele financiare si alte forme de susținere materială.

Publicitate stradală/activitate de agitație electorală: În cadrul monitorizării efectuate, observatorii Promo-LEX au raportat că concurenții electorali PDM, PL si PLDM remunerează persoanele ce desfăsoară acțiuni de agitație electorală prin impărțirea pliantelor, incleierea afiselor. In or. Cimislia pentru o zi de agitație electorală: PDM oferă 100 lei, PL – 100 lei si PLDM – 130 lei. In or. Leova persoanele care fac agitație in favoarea concurentul electoral PLDM sunt remunerate cu 50 de lei. În primul raport financiar prezentat de către 15 concurenți electorali, nu au fost indicate cheltuieli pentru remunerarea staff-ului.

Potrivit acestor date impresionante, Asociația Promo-Lex a venit cu un șir de recomandări către CEC, Administrațiile Publice, concurenții electorali și mass-media.

Promo-LEX va desfăsura monitorizarea de lungă durată a perioadei electorale in contextul alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere si Corecte. În acest proces de monitorizare, Promo-LEX a instruit 42 observatori pe termen lung care vor monitoriza procesul electoral in toate circumscripțiile electorale din Republica Moldova in perioada 6 octombrie – 6 decembrie 2010. Observatorii vor raporta constatările intr-o formă standardizată, in baza observării directe, intalnirilor cu interlocutori si consultarea documentelor oficiale.

În ziua alegerilor, Promo-LEX va delega observatori pe termen scurt in toate secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova . Efortul Promo-LEX va realiza Numărarea in Paralel a Voturilor (PVT), Numărătoarea Rapidă (Quick Count) in baza unui esantion reprezentativ, precum si observarea calității desfăsurării scrutinului. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de către echipe centrale de Analiză, Rețea, Logistică, Comunicare si Management General. Acest proiect beneficiază de asistență tehnică si financiară din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Republica Moldova , Fondului Național pentru Democrație (NED), National Democratic Institute for International Affairs (NDI).

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.