Camelia Chitic despre munca la Google: Avantajul principal sunt oamenii /INTERVIU

Tinerii din Republica Moldova se regăsesc cu succes în listele de angajați ale marilor companii din lume. Este și cazul Camlia Chitic, care lucrează de aproape doi ani la biroul Google din Dublin. Am întrebat-o, în cadrul unui interviu pentru Moldova.ORG, despre cum este să fii angajat într-o companie de top, ce presupune munca sa zilnică la Google, dar și ce i-a oferit Irlanda. 

Unde ai urmat facultatea? Cum au fost anii tăi de studenție?
După ce am terminat  L.T. “B.P.Hasdeu” din orașul Drochia am obținut o bursă de studii la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. Clujul e un oraș care m-a captivat prin oamenii săi zâmbitori și plini de optimism, care respiră artă și frumos, care invită studenții la diverse evenimente, activități și festivaluri. Ardealul a devenit foarte repede casa la care alergam după scurtele vacanțe din Moldova.

Studenția mea la Cluj a fost una foarte activă. În afară de cursurile și seminariile de la facultate, m-am implicat în organizații studențești (OSUBB, GIB, OSE), am făcut voluntariat, internship-uri în fiecare vară, și am participat în diverse proiecte. Aceste activități și oamenii întâlniți prin intermediul acestor experiențe mi-au format spiritul curios și dorința de învățare continuă.

Când și în ce circumstanțe ai plecat în Irlanda? Cum a fost angajarea la Google?
În Irlanda am plecat în septembrie 2013 după ce am primit oferta de muncă la Google. Totul s-a întâmplat pe neașteptate, deoarece eu nu căutam activ un job. În 2013 eram in Bratislava la IBM și îmi terminam de scris lucrarea de dizertație; nici nu-mi trecea prin cap să plec în altă țară. Pe la mijloc de mai am fost contactată de un recruiter de la Google și invitată la un interviu telefonic pentru rolul de Associate Account Strategist în echipa SMB România (SMB = small & medium businesses). Eu aplicasem în 2012 la Google, la un rol în echipa Rusiei, dar atunci nu a fost atât de reușită aplicația. CV-ul însă a rămas în baza de date și așa am fost contactată pentru rolul actual. Procesul de angajare nu a fost chiar atât de complicat pe cât mă așteptam. Faptul că aveam deja un job bun, care îmi plăcea la IBM m-a făcut să fiu mult mai relaxată la toate interviurile și să-mi depășesc propriile așteptări.

Terasa GoogleCare sunt marele avantaje ale muncii la Google?
Avantajul principal sunt oamenii! Odată ce ajungi într-un astfel de mediu te dezvolți mai rapid profesional și ești expus la diverse provocări, care te ajută să crești și să înveți. Oamenii, colegii, prietenii din Google sunt persoane cu o vastă experiență internațională, cu o minte creativă și dornică de schimbare. Dublin este sediul central european al Google, birourile de aici au peste 4000 de angajați, ceea ce înseamnă că zilnic poți întâlni oameni noi, interesanți, cu care poți discuta asupra oricărui subiect. Mai mult decât atât, Google a reușit să creeze un mediu foarte prietenos în companie, astfel încât să poți vorbi cu orice angajat, indiferent de nivelul și statutul acestuia.

Ce presupune munca ta zilnică?
Eu lucrez cu IMM-urile din România și aproape 70% din timp îl petrec cu clienții discutând despre conturile lor AdWords și strategiile de promovare online. Scopul meu este să ajut companiile mici și mijlocii din România să-ți mărească prezența online și să beneficieze cât mai mult de produsele Google. O altă parte din timp o folosesc pentru proiectele interne sau inițiative individuale.

Cum e traiul în Irlanda? Ce poate oferi această țară unui migrant?
Irlanda este o țară foarte primitoare, iar irlandezii un popor extrem de prietenos. Mi-a fost ușor să mă integrez și să mă simt o parte din această societate. În Dublin este o comunitate mare internațională (datorită tuturor companiilor care își au sediile aici) care te face să te simți ca acasă pentru că oricând poți găsi oameni din țara ta de baștină, care împart aceeași cultură, aceleași valori și aceeași limbă. Meteorologic vorbind, Irlanda oferă multe ploi, vânt, furtuni, dar toate acestea sunt recuperate prin atmosfera caldă din pub-uri, străzi, casele oamenilor.

Lucrezi într-un mediu multicultural. Ce știu colegii tăi despre Moldova, mai ai colegi din R.M.?
Toți colegii mei au auzit de Moldova, nu am fost niciodată nevoită să mă introduc ca persoana din țara aia mică dintre România și Ucraina. Însă nu toți din ei știu ce limbă vorbim și ce istorie împărțim cu România. De obicei acest subiect invită la dezbateri mai lungi și interesante. În echipa în care lucrez mai sunt alte 2 persoane din Moldova; iar în Google comunitatea de basarabeni/moldoveni este destul de mare (atât în birourile din Europa, cât și din Statele Unite ale Americii).

Ce ar trebui să știe un tânăr care țintește să ajungă la Google?
Îmi e dificil să spun ce ar trebui și ce nu ar trebui să știe un tânăr ce dorește să ajungă la Google. Din propria experință, pot doar să încurajez tinerii să-și urmeze visele și să fie ambițioși în atingerea scopurilor propuse. Mai mult decât atât, contează foarte mult atitudinea pe care o ai față de tine și de cei din jur. E important să rămâi autentic și fidel propriilor valori pentru că doar așa poți oferi tot ce ai mai bun și poți deveni un angajat dorit de mai multe corporații internaționale, nu doar de către Google.

Mulțumim pentru interviu și mult succes!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.