Biruința nu se lasă învinsă. Mici afaceri, activiști locali și migranți din Ecuador

Biruința se află la 15 km de Bălți și a trăit de-a lungul anilor în umbra capitalei de nord a țării. Este unul dintre cele mai mici orașe din țară, are 2,3 km pătrați, iar localnicii povestesc râzând că pot ajunge în punctul dorit doar în 10-15 minute. Poate de aceea mulți dintre noi nu știu despre existența acestui oraș. Sau cunosc Biruința din titluri care spun că orașul a fost învins de civilizație sau e pe moarte, „un oraș fantomă”. Am plecat la Biruința ca să vedem dacă titlurile dramatice confirmă realitatea sau totuși există motive pentru ca să vizitezi acest oraș. 

Am găsit la Biruința oameni cu spirit civic, care inițiază afaceri și sunt convinși că orașul lor poate deveni un punct de atracție pentru cei din țară și de peste hotare. 

Biruința a fost fondată în 1963, pe lângă fabrica de zahăr din Alexăndreni. Doi ani mai târziu, localității i-a fost acordat statut de orășel. Azi numără peste 2600 de persoane. În oraș funcționează o grădiniță, un gimnaziu, un oficiu poștal, o casă de cultură, o școală de arte. Aici activează circa 50 de mici agenți economici. 

Din Ecuador, la Biruința

Una dintre cele mai renumite afaceri din oraș este atelierul de croitorie al soților Adelina și Vadim Oleinic. Hainele din blănuri cusute aici sunt purtate chiar și peste hotare. Adelina și Vadim Oleinic și-au dezvoltat afacerea datorită programului „PARE 1+1”, achiziționând mașini de cusut și alt echipament necesar. Recent, ei au obținut un grant în cadrul proiectului „Femei în afaceri” și urmează să-și completeze lista de echipament performant. Visul lor, însă, este să deschidă un showroom, care ar deveni un punct de atracție pentru clienți, dar și un obiectiv turistic al orașului. Pentru aceasta ei au cumpărat clădirea administrativă a fostei fabrici de zahăr. Aici ei mai planifică să deschidă și un local unde vizitatorii, dar și localnicii vor putea să-și petreacă timpul.

De asemenea, în oraș se discută și despre deschiderea unei case de modă. Ideea aparține Nataliei Bulat, originară din orașul Biruința, și soțului său Miguel Angel Armijos Blacio, care este din Ecuador. Anume acolo Natalia a început colaborarea cu Miguel, care avea propria afacere în domeniul modei. Dar acum doi ani ei au decis să revină în Biruința, iar Miguel s-a îndrăgostit de acest oraș. În prezent, ei au un mic atelier unde cos haine la comandă. Cuplul  negociază cu autoritățile locale oferirea unul spațiu care va deveni în viitor o casă de modă. Aici, spun cei doi, ei visează să coase haine ce vor combina stilul tropical din Ecuador cu cel local din Republica Moldova.

Viața clocotește în oraș

În micul scuar din centru au sărbătorile în oraș, aici se instalează pomul de Crăciun, își dau întâlnire copiii și se văd maturii. Se află chiar în fața Casei de cultură, care, deși necesită o reparație bună, este un loc care adună oamenii la un loc. Casa de Cultură găzduiește școala de arte, unde copii urmează cursuri de pian, vioară, acordeon și pictură. 

Alături se află și gimnaziul „Luceafărul”, care a împlinit recent 60 de ani, dar unde tehnologiile moderne sunt la ordinea zilei. Administrația școlii a cumpărat table interactive, iar profesorii au laptopuri, pe care le folosesc la predarea materialelor. Activiștii locali spun zâmbind că spiritul biruinței este persistent în localitate: „sunt primii la fotbal, la olimpiade, la organizarea diferitor evenimente”.

De altfel, activiștii locali au realizat două dintre cele mai vizibile proiecte din Biruința. Cu ajutorul Ambasadei Suediei și cu o contribuție locală a fost creat un teren de sport, unde se antrenează copiii. Iar un agent economic din localitate a finanțat construcția unui teren de streetball, varianta „de stradă” a baschetului. De asemenea, au câștigat un grant pentru crearea unui centru de tineret. 

Tot la inițiativa activiștilor locali în Biruința a fost creat clubul de fotbal „Cristal Junior”, unde circa 80 de copii practică sportul, în patru categorii de vârstă. Inițial acesta a activat în bază de voluntariat, iar mai apoi a beneficiat de suport din partea Federația Naționale de Fotbal și a  agenților economici locali. Localnicii spun că tinerii din Biruința scriu istorie la nivel național. Doi dintre aceștia joacă în echipa națională de futsal.

Chiar dacă oamenii din Biruința se plâng că în oraș nu sunt locuri de muncă și sunt multe clădiri abandonate rămase încă din trecut, orașul Biruința trăiește o nouă etapă de dezvoltare. Autoritățile locale spun că au inclus deja clădirile abandonate într-un pachet care să fie propus investitorilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.