Benita Ferrero-Waldner: Misiunea de monitorizare este doar inceputul unei colaborari mult mai largi

Inaugurarea la 1 decembrie a Misiunii Uniunii Europene de monitorizare a granitei moldo-ucrainene reprezinta un semnal puternic, care atesta “angajamentul UE in sprijinul acordat Republicii Moldova, cat si a Ucrainei, pentru securizarea frontierei si, implicit, pentru a aduce stabilitate, prosperitate si securitate in regiune”, a declarat Comisarul pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate al UE, Benita Ferrero-Waldner, la semnarea Memorandumului de intelegere trilateral, care a avut loc, vinerea trecuta, la Palanca, sub care si-au mai pus semnaturile viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene al RM, Andrei Stratan, si ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk.

Potrivit comisarului european, “acesta este doar inceputul unei colaborari mult mai largi in cadrul Planului de Actiuni, in cadrul politicii de vecinate a Uniunii Europene.

Comisia Europeana a alocat pentru Misiunea de asistenta la frontiera, care initial este programata sa se desfasoare 24 de luni, un buget de 7 milioane de euro. De-a lungul intregii frontiere moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean, vor fi amplasate echipe mobile formate formate din aproximativ 50 de graniceri si reprezentanti ai autoritatilor vamale din statele membre ale Uniunii Europene. Acesti experi vor putea sa faca vizite inopinate la orice post de politie, vamal sau fiscal de pe teritoriul celor doua state.

Potrivit ministrului ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, Ucraina va crea toate conditiile necesare pentru ca Misiunea UE sa lucreze eficient. “Speram ca aceasta misiune se va ocupa nu numai de monitoarizarea granitei, ci va ajuta practic si la dezvoltarea infrastructurii la frontiera. Autoritatile ucrainene vor fi recunoscatoare pentru orice recomandari practice in domeniul controlului de graniceri, vamal, precum si in domeniul fiscal”, a spus Tarasiuk.

Oficialul ucrainean a anuntat ca, pe parcurusl a sanse luni ale acestui an, granicerii ucraineni au oprit contrabanda in valoare de 10 milioane de grivne, adica aproximativ 2 milioane de dolari. Au fost retinute 60 de kilograme de narcotice. Dar, ceea ce este mai important, a recunoscut Tarasiuk , “este ca administratia precedenta a creat aceasta retea de contrabandisti, iar noua administratie de la Kiev a reusit sa o distruga intr-o perioada scruta de timp. Este o politica principiala a noii conduceri ucrainene”, a afirmat Tarasiuk.

La randul sau, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat ca “antrenarea UE in problema securizarii frontierei moldo-ucrainene va asigura combaterea fenomenelor negative la frontiera – contrabanda, coruptia, crima organizata, traficul de fiinte umane, etc, si va crea un mediu de securitate regionala. Transparenta la frontiera, datorita monitorizarii UE, exercitarea unui control eficient la hotarul moldo-ucrainean, in particular pe segmentul transnistrean, va grabi si facilita identificarea unei solutii durabile de reglementare politica a problemei transnistrene”, a spus Stratan.

Instituirea Misiunii de monitorizare a UE vine drept raspuns la scrisoarea comuna a presedintilor Moldovei si Ucrainei, adresata vara curenta, Secretarului General al Consiliului UE, Javier Solana, si Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in care au solicitat acordare de asistenta financiara suplimentara pentru asigurarea bazei tehnico-materiale si implementarea standardelor europene in exercitarea controlului vamal si de frontiera la hotarul moldo-ucrainean. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.