Connect with us
"
"

Istorie

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

Publicat

pe

PE SCURT

Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței este cel mai important moment al anului. Dar nu îi deranjează că micuța națiune a Europei de Est, denumită oficial Republica Moldovenească Nistreană (PMR), nu există oficial”, povestește jurnalista BBC, Sarah Reid, despre ziua când Transnistria își sărbătorea așa-zisa independență.

PE LUNG

Potrivit jurnalistei, Transnistra este un loc minunat de ciudat, pentru că este nerecunoscută ca națiune de către membrii Națiunilor Unite, în ciuda faptului că și-a declarat independența în 1990, cu un an înainte ca Uniunea Sovietică să se prăbușească. Mai puțin de 70 km Sud-Est de capitala Republicii Moldova, Tiraspol (pop.: 130.000) este adesea descris ca fiind blocat în URSS. Într-adevăr, de la statuia imperioasă a lui Lenin, care păzește clădirea parlamentului brutalist al Transnistriei, până la străzile sale numite după date semnificative sovietice, Transnistria, cu siguranță, nu este lipsită de moaștele din epoca sovietică.

„Ne întristează faptul că independența noastră nu este recunoscută oficial, dar ne simțim independenți”, a explicat funcționara publică Vera Galchenko, în timp ce a ajutat un veteran militar să urce într-un taxi în urma paradei de 45 de minute. „Avem propria noastră constituție, guvern, armată, valută și chiar pașapoarte”, i-a spus cu mândrie reporterei.

Însă fără acces direct la singurele trei state care recunosc Transnistria (Abhazia; Nagorno-Karabakh, cunoscută și sub numele de Republica Artsakh; și Osetia de Sud), pașaportul este în esență inutil pentru cei 500 mii de rezidenți. Cu toate acestea, cei mai mulți dețin naționalitate dublă sau triplă: rusească, ucraineană sau moldovenească, astfel încât nu sunt tocmai prinși în această enclavă cu sate adormite, fabrici sovietice abandonate și fabrica de rachiu Kvint a Tiraspolului.

De când Transnistria și-a declarat independența în urmă cu 30 de ani, populația Tiraspolului a scăzut cu cel puțin o treime. Din cauza scăderii perspectivelor economice în urma căderii URSS, majoritatea rezidenților au plecat să caute un loc de muncă în Rusia. Dar, în timp ce viața nu este ușoară în această democrație prezidențială, unde salariile sunt chiar mai mici decât în ​​Moldova (una dintre cele mai sărace țări din Europa), mulți sunt mulțumiți de viața de aici, povestește autoarea reportajului.

„Avem un climat bun, produse locale bune, cum ar fi fructe și legume și există ajutor din străinătate”, a spus Andrey Smolenskiy, fondatorul Transnistria Tour. Smolenskiy a explicat că compania sa a devenit prima agenție de turism Tiraspol care a lucrat cu turiștii veniți din străinătate în 2011. Când zice „străinătate”, asta înseamnă Rusia, care construiește spitale și școli în Transnistria, își furnizează puterea și subvenționează pensiile populației bătrâne.

Smolenskiy se referă cu drag la „țara mamă”. În timp ce cele trei grupuri etnice principale ale Transnistriei au dimensiuni similare, limba comună este limba rusă. Steagurile rusești flutură alături de steagurile transnistrene (singurul drapel național din lume care poartă în continuare însemne de ciocan și seceră) pe clădirile orașului, iar în cadrul paradei Ziua Independenței, la care participă și soldații ruși, steagurile inedite sunt vândute cu ambele steaguri pe același băț.

„Transnistria s-a considerat istoric ca o parte a spațiului cultural rusesc”, a explicat Anatolii Dirun, supervizor academic la Școala de Studii Politice din Tiraspol. „Nu mai vorbim de faptul că Rusia este garantul păcii pentru Transnistria”.

Este ușor de înțeles de ce începutul Transnistriei către drumul său spre independență a fost stâncos. La sfârșitul anilor ’80, sentimentele naționale din Republica Sovietică Socialistă din Moldova (RSS Moldovenească; una dintre cele 15 republici ale URSS și acum cunoscută sub numele de Republica Moldova) au trezit neliniște printre minoritățile etnice de origine rusă din Transnistria. Un demers pentru interzicerea limbii ruse a fost ultima picătură care a determinat Transnistria să-și păstreze moștenirea culturală prin proclamarea Republicii Republicii Sovietice Socialiste Independente Moldovenești la 2 septembrie 1990.

Disperat să păstreze împreună o Uniune Sovietică fracturată, atunci liderul URSS, Mihail Gorbaciov a declarat nulitatea proclamării independenței Transnistriei, deschizând calea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească să-și declare propria independență tot cu Transnistria. Tensiunile dintre cele două regiuni au escaladat într-un conflict militar în martie 1992.

Pe măsură ce ultimul batalion de soldați a ieșit din Piața Suvorov de pe strada 25 octombrie (bulevardul principal al Tiraspolului) s-a transformat într-o alee multietnică. Pe străzi se văd bibelouri naționaliste și pâine artizanală decorată cu simboluri comuniste. bunicile cu șalurile Pavlovsky se mișcă încet sub muzica populară rusească care se aude de la boxele portabile.

Sărbătoarea a ajuns într-un parc plin de frunze, situat între strada 25 octombrie și curba râului Nistru. Câțiva pre-adolescenți se înghesuie într-o arenă de box improvizată. Jurnalista s-a apropiat de coada pentru shashlik de porc sfârâind pe grătarele mobile. Ea este amuzată de copiii ce se cățărau, în glumă, pe tancurile din epoca sovietică, pe armele antiaeriene și pe alte artilerii care ar trebui să arate puterile militare ale Transnistriei.

Cu puține atracții și cu puțin mai puțină infrastructură turistică dincolo de Tiraspol, mulți dintre cei 20.000 de vizitatori anuali ai Transnistriei vin în excursii de o zi din Moldova. Într-adevăr, este relativ ușor de vizitat, pentru că sunt autobuze obișnuite din Chișinău spre Tiraspol, iar intrarea în Transnistria este viză. Trebuie să arăți grănicerilor doar rezervarea de la hotel.

Turismul ar putea să sporească economia Transnistriei. Explorând frontiera uitată a Europei de Est, este jumătate din distracție. Cu Moldova reticentă să renunțe la Transnistria și cu Rusia care puțin probabil că va renunța la interese, devenind o națiune cu adevărat independentă poate rămâne un vis ireal pentru oamenii care numesc Transnistria acasă, scrie BBC.

Social

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca studenții de la medicină să facă practică acum, iar medicii pensionari să se auto-izoleze sau să-și ia concediu. Este important să-ți spune că un cuplu va fi sancționat pentru că nu au respectat carantina după ce au fost într-un sat din Moldova, dar și despre faptul că Ambasada Federației Ruse a organizat întoarcerea a peste 1000 de locuitori ai Transnistriei și cetățeni FR la Moscova.

PE LUNG

Cadre medicale pentru lupta cu coronavirusul

Sistemul de sănătate transnistrean va fi completat cu 600 de specialiști. Începând cu 30 martie, li se va permite să efectueze stagii pentru studenții facultății de medicină a Universității transnistrene de stat, dar și din colegiile medicale din Tiraspol și Bender.

În același timp, lucrătorilor cu vârsta de pensionare li se va recomanda să muncească de la distanță sau concediu plătit.

Lucrătorii medicali care nu se află în prezent în sistemul de sănătate se pot implica în activitatea Spitalului Raional din Slobozia. Munca va fi remunerată. Pe 26 a început și campania în Transnistria „Doctor voluntar”.

De asemenea, medicamentele care nu se regăsesc în Transnistria vor putea fi cumpărate dintr-o rețea de farmacie din zonă, după ce cetățenii le vor comanda cu 2-3 zile înainte. În așa mod, autoritățile vor să oprească pe timp de carantină călătoriile în Moldova pentru a cumpăra medicamentele.

Pe 26 martie, Rospotrebnadzor a aprobat cererea regiunii separatiste pentru 5 mii de teste din Rusia.

De asemenea, regiunea va primi un lot de termometre fără contact și oximetre cu impuls (Aparat pentru determinarea cantității de oxigen din hemoglobină în sângele periferic).

400 de angajați ai Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, în carantină

400 de angajați ai Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, situată în orașul Dnestrovsc, dar controlată de autoritățile separatiste din Transnistria au fost trimiși în carantină.

Tot personalul de la Centrală va intra în carantină timp de 14 zile de vineri, 27 martie. Compania își va suspenda temporar activitatea. Totul a pornit de la un bărbat din Dnestrovsc care a fost infectat cu COVID-19.

Așa-zisele autorități transnistrene au izolat cele 400 de persoane în sanatoriul „Solnechny”. În cazul persoanelor care vor avea simptomele de COVID-19, vor fi transferate la Spitalul Raional din Slobozia. Prin urmare, 25 de angajați ai Centralei au fost examinați la spitalul din Slobozia. 9 dintre ei au fost spitalizați de urgență.

Centrala electrică continuă să funcționeze, cu toate măsurile de precauție luate. Muncitorii vor fi duși și aduși în schimburi la locul de muncă și la centrul de carantină improvizat în sanatoriu.

Contactul cu rudele nu este permis în următoarele două săptămâni. Lucrurile necesare cetățenilor izolați vor fi transferate prin intermediul angajaților așa-zisului Minister al Afacerilor Interne, care administrează sanatoriul.

De asemenea, trebuie să menționăm că pe 27 martie, a început elaborarea listelor cetățenilor cu vârsta de pensionare, precum și a celor cu boli cronice. Principalul obiectiv este de a vizita acești cetățeni la locul de reședință și de a emite o rezoluție pentru a respecta regimul de autoizolare.

Condiții speciale și pentru medici

Medicii care vor trata pacienții cu COVID-19 vor trăi în sanatoriul Ministerului Apărării „Dnestrovskie Zori”. O astfel de izolare temporară este necesară pentru a nu-și infecta familiile cu coronavirus.

În urmă cu trei zile, sanatoriul „Solnechny” era considerat un loc de reședință compact pentru personalul medical care lucrează în spitalul din Slobozia. Totuși, după ce au fost transferați angajații de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan în sanatoriul respectiv, medicii au fost transferați în sanatoriul „Dnestrovskie Zori”.

„Peste hotare” în Moldova

O femeie de 47 de ani și un bărbat de 55 de ani riscă o amendă de 700 ruble sau arest de până la 30 de zile, pentru că ar fi încălcat regimul de carantină. Aceștia s-au întors dintr-un sat din Moldova în Transnistria și au mers la muncă, fără să stea în carantină așa cum cer autoritățile tuturor cetățenilor veniți „de peste hotare”.

Poliția a venit după cuplul Victor și Elena din Bender la locurile lor de muncă. Cei doi au părăsit locul de muncă înainte să-și ia prânzul, încercând să scape de polițiști. Ei le-au spus că nu au știut de auto-izolare.

Au fost întocmite protocoale administrative și instanța va decide pedeapsa. Ei riscă o amendă de 700 ruble (aprox. 41 euro) sau arest administrativ de până la 30 de zile.

Cei care încalcă regimul de carantină sunt identificați cu ajutorul camerelor digitale și a unui sistem de recunoaștere a feței. Toți cei care trebuie să se conformeze carantinei sunt înscriși într-o bază de date specială.

Un locuitor al Tiraspol, în vârstă de 26 de ani, care trebuia să fie în carantină până pe 31 martie, dar a încălcat cerința, riscă amendă sau arest. Tânărul care se deplasa prin centrul capitalei a fost recunoscut de sistemul digital.

Întoarcerea locuitorilor Transnistriei în Federația Rusă

Ieri, pe 28 martie s-au întors 52 de locuitori ai Transnistriei din Rusia la Chișinău, cu două zboruri charter, transportați ulterior spre Tirapol.

În total, au fost organizate în ultima săptămână cel puțin 7 curse charter Chișinău-Moscova-Chișinău. În același timp s-au organizat câte o cursă dus-întors din Tel Aviv, Nice, Verona, Berlin și câte două din Londra, Paris, Istanbul.

Mai mult decât atât, tot vineri, 28 martie, 190 de persoane din regiunea transnistreană au fost transportate vineri la Chișinău pentru a zbura spre Moscova.

Potrivit așa-zisului Minister al Afacerilor Interne din regiunea separatistă, zborurile charter spre Moscova au loc la solicitarea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Ambasada anunță că, cu asistența autorităților moldovenești, a organizat întoarcerea în Rusia (în perioada 21-28 martie a.c.), cu șase zboruri ale companiilor Aeroflot, Fly One și Air Moldova, a 1053 de cetățeni ruși blocați în Republica Moldova drept urmare a măsurilor întreprinse pentru combaterea pandemiei coronavirusului.

Totuși, Ambasada Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu au anunțat deocamdată câți cetățeni ai Republicii Moldova au repatriat, în total din Federația Rusă.

18 cazuri de COVID-19 în Transnistria

La 18:00 pe 28 martie, 59 de pacienți se aflau în spitalul din Slobozia, inclusiv 7 minori. Numărul de pacienți cu COVID-19 rămâne neschimbat – 11 persoane. Medicii evaluează starea lor de sănătate ca fiind moderată.

De asemenea, 13 persoane sunt spitalizate. Ei au temperatura ridicată. Testele a 45 de pacienți au fost trimise la un laborator la Chișinău.

Pe 28 martie, 18 persoane au fost externate din spital, pentru că nu a fost confirmată infecția cu coronavirus. Aceștia vor rămâne acasă în carantină, sub supravegherea unui medic.

Până ieri, 28 martie, 3685 de persoane din numărul celor care au intrat pe teritoriul regiunii separatiste, care sunt încă supuși carantinei de 14 zile la domiciliu.

Sunt confirmate 18 cazuri de COVID-19 în Transnistria.

Resurse informaționale: PMR Novosti, comunicatele de presă a așa-ziselor ministere ale regiunii separatiste.

Citește mai departe

Sănătate

COVID-19 în Transnistria / „Granițele” au fost blocate. 225 de persoane sunt în carantină

Publicat

pe

PE SCURT

În timp ce în Republica Moldova sunt confirmate 66 cazuri de infecție cu coronavirus, în Transnistria încă nu există niciun caz. Pentru supravegherea carantinei a 225 de cetățeni au fost direcționate 160 de echipe de patrulare. 

De asemenea, este reparată secția de boli infecțioase în cadrul Spitalului Raional din Slobozia. Secția are două clădiri: una destinată celor suspectați de infecție și a doua pentru cei cu infecție confirmată, anunță presa locală. De  notat, că  în prezent regiunea transnistreană transmite probele persoanelor suspecte cu COVID -19 la Chișinău, unde sunt analizate la Laboratorul specializat al ANSP. 

PE LUNG

Spațiul pentru persoanele infectate cu coronavirus va fi organizat în Spitalul Raional din Slobozia, Transnistria. 

În secția de boli infecțioase din cadrul spitalului, vor fi plasați cetățenii suspectați sau infectați cu coronavirus (două clădiri: unul pentru suspectați și unul pentru cei infectați). Pacienții cu un diagnostic confirmat vor fi într-o clădire proiectată pentru 80 de persoane. Secția este prevăzută cu paturi, lenjerie de pat, o baie, iar la parter există o ieșire separată spre stradă.

A fost deja elaborat un plan pentru transportul și plasarea persoanelor suspectate. Teritoriul clădirilor secției de infecții este complet îngrădit și păzit de către poliție. În cazul amplasării pacienților aici, toate intrările, cu excepția uneia, vor fi blocate, se va stabili securitatea permanentă pentru a preveni vizitele rudelor sau ieșirea cetățenilor infectați.

Pe 19 martie, primii trei pacienți suspectați de coronavirus au fost spitalizați în cadrul acestei secții noi.

Reparația într-una dintre cele două clădiri a început deja și ar trebui să fie finalizată într-o săptămână: schimbarea ușilor și ferestrelor vechi de lemn pe cele noi din plastic-metal, curățarea camerelor și băilor, restabilirea apei calde.

„Va exista un singur centru unde vor fi localizați cei care sunt suspectați de infecție și pacienții cu COVID-19. Ei vor fi transportați aici din toată Transnistria. Planul de deplasare și spitalizare a fost deja gândit în detaliu. Acest lucru se realizează pentru a preveni introducerea carantinei în alte instituții medicale”, a declarat așa-zisul ministru al Afacerilor Interne al Transnistriei, Ruslan Mova.

160 de brigăzi de patrulare

Acum, în regiunea separatistă sunt în carantină 225 de cetățeni. Respectarea cerințelor de autoizolare este verificată de polițiști. 160 de brigăzi de patrulare verifică dacă carantina este respectată.

De pe 20 martie, autoritățile eliberează permise roze de călătorie în afara regiunii, doar dacă cetățeanul a primit permisiunea de a ieși.

598 de străini nu au fost lăsați să Transnistria de când au stabilit Starea de urgență (17 martie) 

1012 cetățeni străini nu au fost lăsați să intre în Transnistria de la începutul măsurilor restrictive

Cei care vor încălca regimul de carantină vor fi sancționați cu 2 760 de ruble transnistrene sau cu 15 zile de arest. Un asemenea proiect de lege a fost votat de așa-zisul parlament al regiunii separatiste.

Citește și: COVID-19 în Transnistria / „Granițele” au fost blocate. Medicii din Tighina vor dormi la locul de muncă în Căușeni

Transport gratis pentru medici

La așa-zisul Minister al Afacerilor Interne din Transnistria a fost creată o parcare de automobile destinate transportării medicilor la locul de muncă și acasă, dar și pentru situații excepționale de transportare a pasagerilor sau mărfurilor. 

La parcare sunt autobuze și microbuze deținute de Ministerul Afacerilor Interne, precum și de autoritățile publice și întreprinderile din subordinea acestora. Orarele și rutele individuale au fost deja întocmite: câți angajați în localitatea X la ora indicată vor aștepta un autobuz, unde și cui trebuie livrat. Transportul va fi îngrijit cu dezinfectanți speciali, iar fiecare pasager va avea echipament individual de protecție. Transportul personalului medical va fi gratuit.

21 martie:

66 cazuri de infectare cu coronavirus în Moldova;
0 în Transnistria

Astăzi, autoritățile au primit răspuns la ultimele patru teste transmise la Chișinău. Patru rezultate sunt negative și în prezent se mai fac alte teste în laborator. De asemenea, o altă analiză trebuie repetată, din cauza cantității insuficiente de biomaterial colectat.

„În prezent, studiul privind prezența virusului COVID-19 în organism este realizat doar în laboratoare. Dacă se suspectează pacienții noștri, prelevăm biomaterial din tractul respirator superior – mucoase din nazofaringe și faringe. După biomaterial, suntem transportați la laboratorul de virusologie din Chișinău. Acolo examinează materialul. Uneori trebuie se fac teste repetate dacă nu există suficient biomaterial ”, au menționat autoritățile.

Până în prezent, nu există cazuri confirmate de infecție cu coronavirus în Transnistria.

Transport sistat și amânarea plății impozitelor

Comunicarea orașului Bender cu microdistrictul Severnii a fost temporar blocată. Autobuzul numărul 7, care de la această dimineață trebuia să circule pe ruta Lipcani (KPP) – Nord, cu oprire la Varnița, a fost scos urgent de pe linie. Această decizie a fost luată în această dimineață după ce doi locuitori ai satului Varnița au fost spitalizați de urgență la Chișinău cu simptome de infecție cu coronavirus. Acest diagnostic a fost confirmat.

Este vorba de două femei care pe 13 martie s-au întors din Ucraina. Au petrecut 4 zile într-una din mănăstirile ortodoxe. În timpul pelerinajului, au călătorit cu mașina cu doi colegi călători, dintre care unul a confirmat ieri diagnosticul de infecție cu coronavirus în Moldova.

În prezent, traficul prin punctul de control Bender-Varnița este complet blocat. Autoritățile separatiste decid să livreze marfă urgență în acest district.

Pentru a asigura punerea în aplicare a măsurilor de urgență și pentru a exclude încălcările de către contribuabili a termenelor de depunere a rapoartelor fiscale, s-a stabilit amânarea trimiterii rapoartelor fiscale pentru februarie, martie și primul trimestru 2020 până la 5 mai.

Resursă informațională: Novosti PMR

Sursa foto: Novosti PMR

Citește mai departe

Sănătate

COVID-19 în Transnistria / „Granițele” au fost blocate. Medicii din Tighina vor dormi la locul de muncă în Căușeni

Publicat

pe

PE SCURT

Autoritățile separatiste au instituit Stare de urgență în Transnistria până la 5 aprilie 2020. Totuși, bisericile și piețele vor funcționa. Zece persoane sunt izolate și alte cinci au fost testate. Cei care vor fugi din carantină vor fi amendați sau vor primi 15 zile de arest.

Medicii și polițiștii cu domiciliu în Tighina vor dormi la locul de muncă în Căușeni, întrucât „granițele” au fost blocate.

PE LUNG

Jurnalista din Căușeni, Renata Lupăcescu, anunță că mai mulți medici și polițiști domiciliați în Tighina, dar care activează la Căușeni vor rămâne să doarmă la locul de muncă după ce partea transnistreană și-a închis hotare. În același timp, mai mulți lucrători medicali din raion au întâmpinat impedimente la deplasarea la muncă în urma sistării transportului public. După ședința de ieri a Celulei de criză la nivelul raionului Căușeni, președintele raionului a promis că cadrele medicale și angajații poliției care locuiesc în localitățile raionului vor fi transportate la locul de muncă. Totuși, angajații din cele două sisteme care sunt domiciliați în Tighina vor fi nevoiți să doarmă la locul de muncă, pe o perioadă nedeterminată, anunță jurnalista.

Preşedintele raionului Căuşeni promite că începând cu data de 19 martie curent cadrele medicale şi angajaţii poliţiei care locuiesc în localităţile raionului vor fi transportate la locul de muncă. Miercuri dimineaţa acesta urmează să aibă o întrevedere cu transportatorii auto din raion pentru a găsi o soluţie în acest sens. Totodată preşedintele promite că v-a face tot posibilul ca toate cheltuielile de transport pentru aceste persoane să fie compensate din fondul de rezervă al raionului. În acelaşi timp, angajaţii din cele două sisteme care sunt domiciliaţi în Tighina vor fi nevoiţi să doarmă la locul de muncă, pe o perioadă nedeterminată.

Geplaatst door Renata Lupacescu op Dinsdag 17 maart 2020

Starea de urgență din Transnistria

Starea de urgență în zona transnistreană a început ieri, 17 martie. Au fost interzise evenimentele publice și au fost închise locurile pentru evenimente publice. Funcționează magazinele alimentare, farmaciile și stațiile PECO. Transportul public circulă de la 5:00 la 10:00 dimineața, apoi de la 16:00 la 20:00.

Cei care vor continua să muncească în domeniul serviciilor, riscă arest administrativ. Cei care vor încălca regimul de carantină vor fi sancționați cu 2 760 de ruble transnistrene sau cu 15 zile de arest. Un asemenea proiect de lege a fost votat de așa-zisul parlament al regiunii separatiste.

După cum a spus așa-zisul ministru al Sănătății din regiunea separatistă, Alexei Țurcan, în Transnistria sunt cinci persoane suspectate de coronavirus de tip nou. Analizele lor au fost luate dimineața și duse la Chișinău. Este vorba despre rezidenți din Bender, Râbnița și Tiraspol. 10 persoane aflate în contact cu acele cinci persoane au fost plasate în carantină acasă.

Spitalele din Transnistria dețin, în total, 73 de aparate de respirație artificială și planifică să mai cumpere în zilele următoare.

Dacă situația epidemiologică se va complica, vor fi dislocate paturi suplimentare în toate spitalele din regiunea transnistreană, iar spitalele din Slobozia și Dubăsari vor fi replanificate ca spitale infecțioase.

În cazul în care situația se va înrăutăți, în spitale nu se vor efectua operații programate, proceduri, masaje. Intrarea în spitale și clinici va fi, de asemenea, limitată. La intrarea în instituția medicală va fi un post cu o echipă de serviciu.

„La intrare va fi un angajat al Ministerului de Interne și un miedic. Sarcina lor va fi să filtreze persoanele care intră. Dacă va fi necesar, să trimită persoana într-o cameră de pre-tratament, fie pentru o programare la specialist, fie în camera de urgență pentru spitalizare ulterioară. Înainte de asta, i se va măsura temperatura și i se va face proceduri de dezinfectare”, a declarat ministrul sănătății.

Potrivit autorităților, 35% din populația Transnistriei sau 140 de mii de persoane sunt expuse riscului.

Foto: Rise Moldova

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură15 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate18 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment18 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social20 de ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031