Au început primele testări în Europa. Când am putea avea un vaccin anti-COVID-19?

PE SCURT

Peste 70 de echipe de cercetători din întreaga lume lucrează asupra unui vaccin pentru Covid-19. Unele universități au stopat proiectele la care lucrau pentru a se dedica în totalitate cercetării, iar testele se fac atât pe oameni, cât și pe animale. Primele testări pe oameni au început în SUA pe 16 martie, iar pe 23 aprilie primul vaccin a fost injectat unui voluntar în Marea Britanie. 

Cu toate astea, chiar dacă am putea avea un vaccin elaborat până la vară, oamenii de știință susțin că acesta ar putea ajunge în condiții sigure la populație în 12-18 luni. 

PE LUNG

Goana după vaccin

Deși e clar că răspândirea coronavirusului de tip nou poate fi diminuată prin distanțarea fizică, iar cercetătorii lucrează de zor la un tratament, victoria va fi deplină doar atunci când vom avea și un vaccin dezvoltat împotriva virusului. 

The Guardian scrie că aproape 80 de companii și instituții academice lucrează asupra producerii unui vaccin. Dintre acestea, cel puțin cinci deja își testează vaccinul pe oameni. 

Prima companie care a intrat în competiția pentru vaccinul anti Covid-19 este Moderna din Boston, SUA, care a injectat vaccinul experimental unui voluntar pe 16 martie. Deși tehnologia de care dispune Moderna i-a permis să genereze rapid o versiune, niciun vaccin provenit de la companie încă nu a fost licențiat. Multe dintre potențialele soluții testate acum ar putea ajunge la licențiere, ultimul stadiu de aprobare al unui vaccin. Totuși, chiar și acelea ar putea întâlni probleme mai târziu. 

Și la Pasteur Institute din Paris se lucrează la un potențial vaccin anti Covid-19, care se află încă în stadiul de laborator. Datorită faptului că Institutul are deja un vaccin licențiat pentru rujeolă, procesul este accelerat de tehnologiile existente.

Testarea unui potențial vaccin pe oameni a avut loc și pe continentul european. BBC scrie că în Oxford, Marea Britanie, două persoane au fost injectate, dintr-o listă de peste 800 de voluntari recrutați pentru studiu. Jumătate dintre ei vor primi vaccinul elaborat pentru Covid-19, iar cealaltă jumătate va primi un vaccin care protejează de meningită, dar nu și de Covid-19. Voluntarii nu vor ști care dintre vaccinuri le-a fost injectat, această informație o vor avea doar medicii. 

Ce este un vaccin și cum funcționează el?

Vaccinul funcționează ca un antrenament pentru sistemul nostru imunitar. Vaccinul indică spre virus sau bacterie, iar sistemul imunitar învață cum să lupte cu aceștia. Asta înseamnă că data viitoare, atunci când vom avea boala cu adevărat, corpul nostru va fi capabil să lupte cu ea. 

Atunci când oamenii de știință creează un potențial vaccin, el trebuie testat de multe ori în laborator, astfel încât produsul final să fie eficient și fără efecte adverse. Chiar și după aceste etape, vaccinul trebuie produs la o scară foarte largă, distribuit și livrat oamenilor din întreaga lume. 

Primul vaccin testat în Europa

Cercetătorii de la Oxford au creat vaccinul în mai puțin de trei luni. Sarah Gilbert, profesoară de vaccinologie la Jenner Institute, care a condus cercetarea referitoare la vaccin, declară că are „un grad înalt încredere în acest vaccin”.

„Desigur, este nevoie să-l testăm și să obținem datele de la oamenii testați. Trebuie să demonstrăm că vaccinul funcționează și să stopăm procesul de infecție printre oameni chiar înainte de a folosi vaccinul pentru întreaga populație.” Deși, mai devreme, Gilbert declara că este „80% sigură” că vaccinul va funcționa, acum preferă să nu dea o cifră exactă, spunând doar că este „foarte optimistă”. 

Cum vom ști dacă vaccinul funcționează?

Vaccinul este produs dintr-o versiune mai slabă a virusului răcelii simple (numit și adenovirus) de la cimpanzei, care a fost modificat astfel încât să nu se poată dezvolta la oameni. 

Folosind aceeași metodă, echipa din Oxford deja a dezvoltat un vaccin împotriva MERS, un alt tip de coronavirus, iar rezultatele testelor de laborator au fost promițătoare. 

Singurul mod în care echipa de la Oxford va înțelege dacă vaccinul funcționează este comparând numărul de oameni din cele două grupuri care se infectează cu coronavirus în următoarele luni. 

În același timp, dacă numărul infecțiilor cu Covid-19 din lume va scădea rapid, s-ar putea ca oamenii de știință să nu aibă suficiente informații. Cercetătorii încearcă să recruteze cât mai mulți lucrători medicali în testarea vaccinului, pentru că ei sunt cei mai expuși virusului.

Deși infectarea voluntară a subiecților cu coronavirus ar fi o metodă rapidă și sigură de a afla dacă vaccinul este eficient, aceasta ridică întrebări etice, pentru că încă nu există un tratament pentru Covid-19. 

Va fi prea târziu?

La nivel mondial există încă foarte multe aspecte necunoscute despre potențialul vaccin. De exemplu, pentru cât timp ar putea proteja corpul uman de virus? Pot oamenii care s-au tratat de coronavirus să se îmbolnăvească din nou? Deși există câteva cazuri posibile de re-infectare, fenomenul nu este înțeles până la capăt de oamenii de știință. 

Odată cu apariția unui vaccin sigur, vor mai exista și multe bariere politice înainte ca acesta să ajungă la oameni. Fiecare țară va trebui să decidă individual când este eliberat și cine primește vaccinul mai întâi. 

Peste 12 luni, când un vaccin ar putea fi aprobat, am putea fi în fazele finale ale acestei pandemii. Dar chiar și atunci, acesta va fi foarte util. În primul rând, Covid-19 ar putea fi un virus sezonier. În al doilea rând, acest vaccin ar putea fi extrem de folositor în cazul apariției unui alt tip de coronavirus. Chiar dacă un vaccin îndepărtat nu va oferi consolare victimelor acestei pandemii sau rudelor lor, umanitatea va ști cum să se protejeze mai bine în viitor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.