AMN: „In R. Moldova presa este nelibera”

Moldova.ORG – „Suntem obligaţi să constatăm că pe parcursul ultimilor ani de guvernare comunistă R. Moldova a degradat serios la capitolul „libertatea presei”, clasându-ne în rândul statelor cu o presă neliberă. Şi aceasta nu este doar opinia Alianţei Moldova Noastră (AMN), a opoziţiei parlamentare, dar şi a societăţii civile din R. Moldova, a experţilor naţionali şi internaţionali. Rezultatele monitorizărilor arată clar condiţia umilitoare a presei şi responsabilitatea directă a puterii comuniste pentru această condiţie”, a declarat la 8 mai 2008, în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului, deputatul AMN, Leonid Bujor.

În Declaraţia cu privire la motivele situaţiei degradante a libertăţii presei în R. Moldova fracţiunea parlamentară AMN face trimitere la Memoriul lansat acum două zile de societatea civilă. În documentul respectiv se arată că „libertatea presei din R. Moldova prezintă un motiv tot mai frecvent de îngrijorare. În pofida declaraţiilor optimiste ale autorităţilor, situaţia presei moldoveneşti nu se schimbă în bine, ci dimpotrivă, pe unele segmente, regresează dramatic. Ne referim, în primul rând, la încercările continue ale guvernării comuniste de a controla mijloacele de informare în masă, atât publice, cât şi private, şi de a le utiliza împotriva opoziţiei. În al doilea rând, este vorba despre cazurile tot mai frecvente de agresiune împotriva jurnaliştilor, de îngrădire a accesului la informaţie, de violare a dreptului la libertatea de exprimare, de hărţuire şi intimidare a presei”, se mai arată în Memoriul semnat de opt organizaţii neguvernamentale de media. Fracţiunea AMN cere Guvernului şi Parlamentului să răspundă demersului societăţii civile formulat în Memoriu, demonstrând, astfel, sinceritatea şi capacitatea de realizare a cursului de integrare europeană.

„Constatăm şi cu această ocazie că R. Moldova a înregistrat contraperformanţe catastrofale atât pe domeniul democraţiei, ea coborându-se la nivelul ţărilor cu presă neliberă, cât şi pe cel al nivelului de trai al populaţiei, fiind atestată internaţional ca una dintre cele mai sărace ţări ale lumii. Aceasta constituie o dovadă în plus că libertatea presei este una dintre condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea ţării. Or, strangulând presa independentă, regimul comunist nu face altceva decât să adâncească şi mai mult sărăcia existentă”, se mai spune în Declaraţia AMN, prezentată de deputatul Leonid Bujor.

AMN aminteşte în Declaraţia sa şi de ultimul raport despre situaţia libertăţii presei în lume, în 2007, difuzat recent de Freedom House, în care „R. Moldova figurează în rândul ţărilor ce nu au o presă liberă, o categorie în care întră inclusiv statele cu regim dictatorial. Raportul constată că Republica Moldova este considerată o ţară, „ a cărei presă este lipsită de libertate, întrucât implicările guvernării în mass-media sunt majore, iar accesul opoziţiei la mijloacele de comunicare în masă este restricţionat.”

Cu ocazia marcării Zilelor Libertăţii Presei, AMN atenţionează opinia publică asupra faptului că „responsabilitatea pentru strangularea libertăţii presei în R. Moldova, pentru controlul autoritar şi neconstituţional asupra organelor de presă publice şi private, prin distribuirea mijloacelor financiare, inclusiv publicitare, prin partajarea frecvenţelor radio/TV şi a resurselor tehnice pe principii de apartenenţă politică, prin favorizarea de către guvernare a unor organe de presă şi jurnalişti, şi prin persecutarea celor de expresie liberă revine în totalitate guvernării comuniste”, se spune în finalul Declaraţiei fracţiunii parlamntare AMN, prezentată astăzi în plenul Parlamentului de la Chişinău de deputatul Leonid Bujor. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.