Ambasadorul SUA vorbeşte despre Iurie Leancă, Vladimir Voronin şi problema nr.1 a Moldovei

„ Problema numărul unu cu care Moldova acum se confruntă este problema corupţiei”, susţine noul ambasador al SUA la Chişinău, James D. Pettit într-un interviu pe Radio Europa Liberă.

Ambasadorul american precizează că ţara sa şi partenerii din UE implementează în Moldova câteva programe mari pentru combaterea corupţiei.

Totodată, James D. Pettit consideră că o parte bună din problemele politice şi sociale pe care le are Moldova pot fi rezolvate prin creşterea economică.

În acelaşi interviu, diplomatul american opinează că R.Moldova mai are de parcurs un drum lung până la integrarea europeană.

„Rezultatele alegerilor din noiembrie ne arată că mai e un drum destul de lung ca să ajungem la momentul când o majoritate vastă a populaţiei R.Moldova va susţine european”, a spus ambasadorul.

Cât priveşte primii demnitari pe care i-a întâlnit la Chişinău, James D. Pettit a menţionat că unul din aceştia a fost Iurie Leancă despre care are „o impresie bună”.

„Cred că el a făcut foarte multe pentru Republica Moldova. Dar respectăm procesul politic care are loc. Şi repet: noi suntem gata să lucrăm cu orice guvern va fi ales”, a spus diplomatul.

Întrebat despre o eventuală coaliţie largă de guvernare, care ar implica şi PCRM, James D. Pettit a menţionat îl respectă pe Vladimir Voronin.

„El a fost preşedinte mulţi ani în această ţară şi evident a implementat şi reforme. S-ar putea ca eu să nu împărtășesc viziunile dumnealui politice, dar dacă dumnealui vrea să aibă un rol constructiv, eu desigur voi susține aceasta”, a menţionat ambasadorul american.

Noul ambasador al SUA în Republica Moldova James D. Pettit şi-a început activitatea la Chişinău la finele lunii ianuarie 2015. El l-a înlocuit pe William H. Moser, care a avut un mandat de patru ani în R.Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.