Alina Gorghiu: Nou îndemn la solidaritate cu Republica Moldova

Dezbaterea "Solidari cu Moldova. Soluţii europene pentru o democraţie reală în Republica Moldova", iniţiată de deputatul PNL Alina Gorghiu, a avut loc astăzi, 20 mai a.c, în prezenţa a zeci de studenţi de peste Prut. Alături de ei, la dezbatere au participat reprezentanţi ai societăţii civile din România şi din Republica Moldova, precum şi deputaţi şi senatori semnatari ai unei petiţii de condamnare a abuzurilor recente din statul vecin.

Dezbaterea vine după încheierea unei campanii de strângere de semnături în Colegiul 22 din Bucureşti intitulată "Solidari cu Moldova". Deputatul Alina Gorghiu, care a participat vreme de două săptămâni la campania de strângere de semnături în Colegiul pe care îl reprezintă în Camera Deputaţilor, a declarat: "Am fost plăcut suprinsă de faptul că bucureştenii se simt solidari cu moldovenii, care au trecut recent prin momente nu prea plăcute. Peste 3.500 de persoane au semnat pentru susţinerea morală a cetăţenilor moldoveni. Iar semnăturile lor vor ajunge la preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene, premierul ceh Mirek Topolanek. Scopul este acela de a reaminti UE că este responsabilă pentru asigurarea respectării drepturilor omului şi dincolo de graniţele Uniunii. Consider că nu ne fac cinste reacţii anemice în privinţa situaţiei din Republica Moldova. Ca popor care a trăit aproape jumătate de secol sub dictatură comunistă, dar care a demonstrat că poate creşte într-un popor european, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a sprijini, promova şi apăra drepturile omului la graniţa Uniunii".

Discuţiile din cadrul dezbaterii "Solidari cu Moldova. Soluţii reale pentru o democraţie reală în Republica Moldova" au atins teme precum libertatea de exprimare din Republica Moldova, contribuţia decisivă a europarlamentarilor români în elaborarea rezoluţiei privind situaţia din Republica Moldova, efectele recentei decizii a Guvernului român de a fi mai flexibil în acordarea vizelor pentru cetăţenii de peste Prut dar şi despre datoria României, al şaptelea stat ca mărime din UE, de a se implica mai mult în asigurarea democraţiei în statul vecin.

Dezbaterea s-a bucurat de participarea activă a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, lider al deputaţilor liberali, Bogdan Olteanu, vicepreşedinte al Biroului Permanent din Camera Deputaţilor,

Gyorgy Frunda – preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Tudor Panţîru – deputat al românilor din diaspora, Titus Corlăţean – preşedinte al Comisiei pentru politică externă din Senat, Mihai Voicu – membru al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Stela Popa – Jurnalist Unimedia.md şi Cristina Lupu – din partea Centrului pentru Jurnalism Independent.

O a doua dezbatere pe tema Republica Moldova va fi organizată în perioada imediat următoare, în vederea conturării unei strategii privind implicarea clasei politice din România pentru apărarea valorilor democratice din statul vecin României.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.