Aliații, deși de dreapta, au pășit nițel cu stîngul

De Liliana Barbăroșie, Alexandru Canțîr

Arcadie Barbăroșie: „Partidele din alianţă îşi promovau mereu interesele proprii, avînd în vedere alegerile anticipate”.

Parlamentul a fost dizolvat, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 28 noiembrie, iar coaliţia de la guvernare pare să fi intrat într-un fel de agonie pe altarul unor daruri pentru alegătorii cei mai săraci. Aşa dar, o avanpremieră cu iz de scandal a campaniei electorale, după ce ieri a fost semnat decretul de dizolvare a parlamentului. Guvernul Filat a bătut în cuie modificarea bugetului şi acordarea unor ajutoare considerabile, cel puţin pentru o perioadă, pensionarilor, agricultorilor şi sinistraţilor, ocolind parlamentul. Cum poate fi înţeles acest joc al politicienilor şi ce urmări are sau ar putea avea? Ce s-a întâmplat, de fapt, şi cum ar putea evolua lucrurile în continuare. Vom discuta în această dimineaţă cu analistul politic şi directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroşie.

Europa Liberă: Dle Barbăroşie, ce trebuie să constatăm e că pensionarii, o majoritate a lor, ar urma să aibă cel puţin pe perioada rece a anului o suplimentare la pensii de câte 130 de lei, agricultorii se vor bucura de subvenţii, s-au alocat bani buni pentru case destinate sinistraţilor şi altor săraci. Şi asta e ştirea bună. Restul – cum zic politicienii înşişi – e gâlceavă şi spectacol politic. Mai întâi haideţi să precizăm ceva în legătură cu această ştire bună. Tehnic vorbind, aceşti bani în plus pentru pensionarii cu pensii sub 900 de lei pot fi acordaţi doar în cadrul bugetului pentru 2010, adică doar pentru două luni? Vor putea pensionarii primi bani suplimentari pentru celelalte luni friguroase, de exemplu ianuarie şi februarie cel puţin, de vreme ce nu există un buget de stat aprobat pentru 2011?

Arcadie Barbăroşie: Dacă bugetul pentru 2011 nu este aprobat, atunci conform practicilor existente, bugetul în fond rămîne acelaşi cu o suplimentare de 10 la sută pentru fiecare minister, fiecare agenţie atc. Deci, teoretic vorbind, am putea să ne aşteptăm că începînd cu 1 ianuarie 2011, aceste suplimente vor fi de asemenea asigurate şi plătite, doar dacă între timp nu va fi aprobat un nou buget, de ce nu folosind aceiaşi procedură originală care a fost folosită iată pentru prima dată se pare de prim-ministrul Filat şi guvernul său.

Europa Liberă: Să revenim acum la politicieni. Este limpede că alianţa pare s-o fi pus de mămăligă din momentul în care „copilul teribil” al coaliţiei – cum mai este supranumit premierul Filat – i-a lăsat într-un fel cu buza umflată pe ceilalţi lideri-parteneri de coaliţie în problema a ceea ce se consideră a fi daruri electorale. În orice caz e gâlceavă. Cât de potrivită, utilă sau terapeutică vi se pare această reacţie destul de pătimaşă a celor trei lideri de alianţă faţă de gestul, controversat sau nu, al liderului liberal-democrat?

Arcadie Barbăroşie: După mine, reacţia celorlalţi trei lideri ai alianţei nu este una deloc adecvată. Este una care a fost eu aş zice mai mult reflexivă, intuitivă şi nu a fost gîndită la rece. Se pare că chiar în sînul alianţei existau minţi mai lucide care propuneau altă soluţie, o altă reaţie la această decizie a guvernului. De ce afirm asta? Pentru că chiar din prima zi cînd guvernul a luat acea decizie, dl. Urechean într-un interviu, probabil fără a se consulta cu ceilalţi colegi de alianţă, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu, a declarat că acea decizie a guvernului a fost luată în deplină concordanţă cu părerile expuse în cadrul alianţei şi a fost coordonată cu alianţa. Mie mi se pare stranie această reacţie într-un fel, pentru că în pofida unor declaraţii aş zice nu prea corecte ale liderilor alianţei, guvernul totuşi a votat acea decizie, iar guvernul nu este doar guvernul lui Filat, ci guvernul alianţei. Celelalte partide ale alianţei au reprezentanţi în ministere importante. Să luăm, spre exemplu, acelaşi Partid Democrat, el are cel puţin doi reprezentanţi foarte importanţi – este ministrul economiei şi ministra muncii, familiei şi protecţiei sociale.

Europa Liberă: Argumentul că miniştrii, alţii decât liberal-democraţii, au fost manipulaţi şi că nu şi-au dat seama ce votează de fapt, în sensul că nu au înţeles că se are în vedere ocolirea parlamentului,vi se pare doar amuzant sau şi îngrijorător?

Arcadie Barbăroşie: După mine acest argument este unui copilăresc, este unul neserios, dar şi îngrijorător de bună seamă. Pentru că eu, în calitate de simplu alegător, îmi pun întrebarea – dar cum au fost în acest caz votate alte proiecte de lege. Există posibilitatea asta de a manipula guvernul pe care Filat poate a mai folosit-o? Şi atunci ce ne aşteaptă pe viitor? Dar, repet, după mine nu este un argument serios. Pentru că în primul rînd a existat declaraţia lui Urechean, în al doilea rînd totuşi eu nu pot să-mi închipui că guvernul a votat ceva fără să analizeze foarte clar. Atunci mi-ar părea un guvern agramat. Şi se pare totuşi că chiar în cadrul alianţei existau voci care propuneau o soluţie foarte bună după mine – să se declare că, da, acea decizie a fost luată de comun acord, pentru a urgenta lucrurile, pentru a le urgenta şi a face ca parlamentul să nu mai piardă timp, pentru că oricum toţi erau de acord cu acea propunere. Şi aici, după mine, dl. Lupu a avut o ocazie excelentă să zică că noi am propus această soluţie mai de demult, Untilă avea exact aceiaşi posibilitate să zică, da, şi noi am adunat pentru asta 200 de mii de semnături. Şi să folosească acest argument în campania electorală. Dar aşa, după mine, membrii alianţei au păşit niţel cam cu stîngul, deşi sunt de dreapta, cu aceste declaraţii neechilibrate după mine.

Europa Liberă: „Truc tactic ieftin”, „joaca de-a ţurca”, „jocuri de fete mari”, „feciorul nu-l ascultă pe tata” şi atâtea altele – sunt expresii folosite de ceilalţi lideri ai AIE faţă de poziţia ocupată de dl Filat. De vreme ce păstrarea coaliţiei este declarată o prioritate, cât de mult credeţi că premierul Filat poate fi acuzat că a refuzat să-şi angajeze răspunderea şi faţă de regulile de joc stabilite în sânul coaliţiei ?

Arcadie Barbăroşie: Noi trebuie să înţelegem că deşi alianţa ar fi trebuit să fie un organism mult mai consolidat, ea nu a fost încă de la crearea ei. În cadrul alianţei nu a existat un centru de analiză comun, nu a existat un purtător de cuvînt care să vină cu declaraţii agreate în comun de membrii alianţei. Membrii alianţei adesea ieşeau cu declaraţii care erau stranii pentru că erau divergente. Să ne amintim despre renumiţii aşi ai lui dl. Ghimpu, cînd acelaşi dl. Filat zicea că, bine, eu nu prea bine ştiu ce aşi are în vedere dl. Ghimpu, ce aşi are domnia sa în mînecă.

Europa Liberă: Poate dl. Filat nu prea joacă cărţi…

Arcadie Barbăroşie: Poate dl. Filat nu prea joacă cărţi, poate, şi doar dl. Ghimpu se pare că a fost un jucător mai versat. Să nu vă aduc alte exemple, cu renumitele decrete ale lui Ghimpu sau exemplul cu proiectul de lege privind desfiinţarea instanţelor economice care a căzut în Parlament. Probabil aceasta a fost o lecţie pentru dl. Filat şi partidul său care promova acea reformă a justiţiei. Deci, ca să zic aşa, alianţa nu a fost niciodată „beton”, în pofida declaraţiilor lui Ghimpu. Şi mie nici nu-mi place chestia asta – „beton” – alianţa trebuie să fie un organism viu. Trebuie să înţelegem că partidele din alianţă îşi promovau mereu interesele proprii, avînd în vedere alegerile anticipate care erau oricum inevitabile. Deci, partidele din alianţa aveau în vedere asta atunci cînd făceau declaraţii sau luau decizii.

Europa Liberă: Dacă premierul venea în parlament, cum era stabilit anterior, pentru rectificarea de buget şi aprobarea sumelor pentru respectivele categorii, generozitatea faţă de pensionari şi ceilalţi era mai mare – spun colegii de alianţă ai dlui Filat. Credeţi că putea fi?

Arcadie Barbăroşie: Eu nu aş vrea să-l apăr pe dl. Filat. Dar eu presupun că argumentele domniei sale ar fi fost următoarele. Sunt cel puţin două sau trei propuneri care nu intră în albia respectivei decizii a guvernului. Unele propuneri privind indexarea pensiilor, privind majorarea pensiilor tuturor pensionarilor, or, se pare că guvernul Filat a încercat să meargă, după negocierile cu partenerii de dezvoltare, să meargă pe filiera susţinerii păturilor celor mai defavorizate. Adică să nu majoreze tuturor pensiile, ci să dea celor familii care au cea mare nevoie de acest lucru.

Doi, probabil dl. Filat se gîndea că în parlament discuţiile ar fi putut lua o turnură nefavorabilă. Să ne amintim reacţiile dlui Untilă sau ale dlui Lupu care au fost foarte supăraţi că propunerile lor nu au fost puse pe agenda parlamentului. Deci, eu îmi închipui că Filat, analizînd aceste lucruri, s-ar fi gîndit că probabil în Parlament există riscul ca acest proiect de lege să nu fie aprobat şi atunci există un risc şi mai mare că dacă dl. Ghimpu dizolvă Parlamentul, atunci acest proiect care trebuie aprobat prin majoritatea deputaţilor, exista riscul ca el să nu fie promovat în acest parlament. Posibil, acestea au fost argumentele la care s-a gîndit dl. Filat. Plus urgentarea deciziei, plus, eu nu cred că dl. Filat nu s-a gîndit în acel moment şi la campania electorală. Domnia sa, în afară de a fi prim-ministru, mai este şi preşedinte de partid. Sigur că s-a gîndit şi la campania electorală, că acest gest va face bine partidului şi în campania electorală. Dar, ziceam, acest lucru este caracteristic şi celorlalţi mebri ai alianţei.

Europa Liberă: Unii spun că, în chiar eventualitatea că se va păstra alianţa şi după 28 noiembrie, prin gestul dlui Filat s-ar fi creat un precedent periculos, adică s-ar fi pus temelia unor conflicte în triunghiul guvern, parlament, preşedinţie.

Arcadie Barbăroşie: Eu cred că indiferent de faptul dacă ar fi luat guvernul acea decizie sau nu ar fi luat-o, în alianţă întotdeauna au existat şi vor exista divergenţe, disensiuni. Deci, indiferent de această decizie a guvernului, în viitoarea guvernare, dacă alianţa se va mai păstra după 28 noiembrie, oricum vor exista divergenţe între Preşedinţie şi Guvern, Preşedinţie şi Parlament. Pentru că constituţia noastră are construită în ea aceste premise pentru aceste disensiuni.

Europa Liberă: Dle Barbăroşie, vă mulţumim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.