Alexandru Vakulovski: Scriitorul timişorean Alex Condrache la Republica

Majoritatea scriitorilor au un maestru. Unii au maeştri concreţi, în carne şi oase, alţii au maeştri din cărţi. Unii scriitori nu au maeştri şi atunci perioada în care îşi găsesc propriul glas poate dura mai mult. Maestrul concret al lui Radu Vancu e Mircea Ivănescu, maestrul din cărţi (cel puţin la începuturi) al lui Vladimir Beşleagă era Liviu Rebreanu.

Uneori se mai întâmplă şi ciudăţenii, când un scriitor are mai mulţi maeştri. Ca în cazul tânărului scriitor timişorean Alex Condrache. Alex e fost elev al unei şcoli din Jimbolia, unde a predat Moni Stănilă şi unde l-a avut maestru pe profesorul său de filosofie Petru Petrovici. Moni l-a dus la Cenaclul „Pavel Dan” din Timişoara. Eugen Bunaru, conducătorul cenaclului, îl vede pe Alex Condrache ca pe un scriitor format la „Pavel Dan”. De când e doctorand, scriitorul este descoperirea Adrianei Babeţi. Şi a lui Viorel Marineasa!

Cu atâţia maeştri Alex n-are dreptul moral să scrie prost. Şi nu o face. Prozele lui se încheagă undeva între cotidianul anost sau obişnuit cu absurdul, halucinantul. Totul într-o atmosferă calmă de normalitate. Deşi de multe ori textele sunt sângeroase sau crude, situaţiile sunt pline de umor, n-ai cum să nu râzi.

Până acum Alex Condrache a publicat mai multe proze prin antologii şi reviste. A fost remarcat imediat de critici, printre care şi Emilian Galaicu-Păun. Astăzi el va avea o lectură la cenaclul Republica, fiind primul invitat al proiectului Sesiuni 2014. Sesiuni-le au mai avut loc la Republica în colaborare cu ICR. Acum proiectul e reluat cu sprijinul Platformei Unioniste Acţiunea 2012. În fiecare lună un scriitor din România va avea o lectură sau o lansare la Republica.

Vă aşteptăm astăzi, la 18.30, la Biblioteca Naţională, unde Alex Condrache ne va citi câteva proze mai noi. Mai multe detalii despre eveniment şi câteva proze pe blogul Republicii. Vă aşteptăm!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.