Alexandru Vakulovski: Salvaţi şcolile din Transnistria

Vorbim cu toţii despre Transnistria, despre soarta românilor de acolo, fie ei poliţişti, profesori sau elevi. La graniţa nerecunoscută de nimeni încă poţi muri (împuşcat de „pacificatori”) sau dispărea. Tot ce e anormal găseşti în Transnistria: contrabandă, trafic, tâlhării, reţineri ilegale de către persoane în uniforme. Şcolile cu predare în limba română sunt îngrădite cu sârmă ghimpată, profesorii petrec mai mult timp la miliţie decât în cancelarie, unde, de altfel, te poţi întâlni cu aceiaşi miliţieni separatişti.

Profesorii şi elevii de limba română din Transnistria sunt nişte martiri. Fiecare zi obişnuită de şcoală este pentru ei un război. Sunt în război doar pentru că vor să înveţe în limba română. R. Moldova, ca stat, nu face mai nimic pentru ei, deşi ar trebui să controleze situaţia. Vineri, Asociaţia Promo-Lex şi portalul Moldova.org lansează o campanie în care ne putem implica şi noi, nu doar să urmărim indiferenţi. Iată textul de pe pagina evenimentului : „Asociația Promo-LEX și portalul Moldova.org vă invită la evenimentul de lansare a campaniei „Salvați școlile din Transnistria! ”În cadrul evenimentului va avea loc lansarea expoziției de fotografie „Transnistria – temnița limbii române” și a cărții cu același titlu, în prezența autorului, fotograful din Finlanda, de origine română, Octavian Bâlea. De asemenea, la eveniment vor participa elevi, profesori, absolvenți ai școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. ”Lansarea campaniei va avea loc la Biblioteca Naţională, vineri, 2 mai, ora 16.00. Dacă vreţi să transmiteţi un mesaj video pentru profesorii şi elevii din şcolile cu predare în limba română din Transnistria, trimiteţi-le la adresa portalului Moldova.org : [email protected] sau la [email protected]. Aceşti oameni au nevoie de susţinerea noastră, au nevoie de normalitate. Autorităţile din Moldova ar trebui să se trezească. Sper ca şi Rusia să se trezească sau cel puţin să înceteze cu practicile staliniste pe teritorii străine.

Şcoala nu e un câmp de luptă. Le mulţumesc elevilor şi profesorilor din Transnistria că apără limba română cu pixuri, cărţi şi caiete. Dacă vă pasă de situaţia lor, a noastră, a limbii române: susţineţi campania „Salvați școlile din Transnistria!”

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.