Alexandru Vakulovski: Moldova și europarlamentarele

În România a început campania pentru alegerile europarlamentare. În perioada alegerilor televiziunile românești par mai neprofesioniste, cu excepția televiziunii publice, decât televiziunile din Moldova. Pentru că apare mult noroi pe care politicienii îl aruncă cu generozitate în concurenți. Nu că în Moldova n-ar exista acest fenomen, doar că la Chișinău parcă și Voronin și Ghimpu râd în timp ce schimbă replici dure. În plus, e foarte clar cui aparține un post tv după direcția noroiului. Talk-show-urile sunt tabloid(iot)izate, extrem de isterice și agresive. În fine, oamenii se uită la posturile tv în funcție de preferințele lor politice. Nasol. În Moldova, chiar dacă știm ce post tv îi aparține unui politician, știrile sunt mai aproape de obiectivitate.

În campania pentru alegerile europarlamentare din România am observat acum un element nou, aproape de neevitat în discursurile politicienilor. Moldova. Politicienii își declară poziția lor față de Moldova. Asta mă bucură, pentru că mi se pare firesc. M-am săturat să fim băgați în seamă doar de alde Rogozin. Acest lucru se datorează în cea mai mare parte Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Dar e prea puțin, spun oamenii. Într-un editorial dintr-un săptămânal bănățen, Redeșteptarea, editorialistul Cristian Ghinea spune despre discursurile candidaților: „Despre imediata noastră vecinătate se discută rar, cam cu jumătate de gură și fără tragere de inimă”. În același editorial (Republica Moldova, subiect marginal la europarlamentare?), Cristian Ghinea amintește de textul din New York Times în care  Nicholas Kristof numea Moldova cea mai curajoasă țară din lume („CHISINAU, Moldova — If there were an Olympic competition for bravest country in the world, the gold medal might well go to Moldova. Wobbly politicians from Europe and America should come here to get spinal transplants”. Trebuie să remarc totuși că în Banat am simțit dragostea cea mai mare pentru Basarabia, ceea ce se vede și în presa scrisă. Tot în Redeșteptarea îi citesc cu plăcere editorialele artistului plastic Ilie Chelariu.

Datorită Acțiunii 2012 și ziariștilor români, tema Moldovei e pe agenda politicienilor. Îmi închei textul citându-l pe Cristian Ghinea, care scrie despre noi: “Abia prin asumarea unor astfel de responsabilități campania pentru europarlamentare ar putea avea miez și importanță”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.