Alegerea directă a președintelui – pedeapsă capitală pentru PCRM

De Vasile Botnaru

După ce Consiliul Europei a dat dreptate AIE, Vladimir Voronin schimbă prompt macazul și se declară dispus să negocieze, după un boicot al Parlamentului de 3 luni.

Partidul comuniştilor renunţă la opţiunea pentru alegerea preşedintelui în cadrul Parlamentului şi se raliază la dorinţa poporului de a alege seful statului prin vot direct. Această schimbare de macaz a fost anuntţată astăzi de Vladimir Voronin în cadrul unei apariţii publice. În consecinţă referendumul constituţional pentru a cărui organizare s-a pronuntaţ ieri AIE sprijinit de Consiliul Europei, devine inutil, odată ce opoziţia comunistă se arată dispusă să participle la modificarea articolului 78 al constituţiei astfel încît viitorul sef de stat urmînd a fi ales prin votul tuturor alegătorilor. Cum şi-au motivat comuniştii decizia şi cum a fost receptat demersul lor de către componentele arcului guvernamental?

Comuniştii încearcă să obţină, ca de obicei, dividende maxime, chiar atunci cînd se văd siliţi să bată în retragere. Asta a fost senzaţia mai multor jurnalişti, lipsiţi de posibilitatea de a-i adresa întrebări lămuritoare liderului communist Vladimir Voronin care a ţesut un eşafodaj complicat din reproşuri străvezii la adresa Consiliului Europei (”dacă Consiliul Europei consideră că poate să nu se conducă de standardele europene în cazul Moldovei …”) şi din aluzii la eroarea inerţială ce domină stările de spirit în societate, rămînînd însă – sugerează comuniştii cu prudenţă – tot o rătăcire, chiar daca e sprijinită de majoritatea populaţiei (Voronin: “Majoritatea cetăţenilor noştri se pronunţă pentru alegerea direct a preşedintelui. Dar, precum este cunoscut, majoritatea societăţii noastre într-un mod categoric se pronunţă şi pentru restabilirea pedepsei capitale. Şi în primul şi în al doilea caz această opinie a majorităţii era percepută ca o realitate care necesită eforturi suplimentare pentru explicare, pentru modificare şi conştientizarea acesteia”.)

Cert este că fracţiunea comuniştilor vrea să obţină un preţ cît mai scump pentru revenirea în şedinţele plenare ale Parlamentului şi pentru suspendarea acţiunilor de protest, poreclite de altfel în provincie “tălăncuţa roşie”.

Vladimir Voronin: “Partidul comuniştilor îşi anulează agenda acţiunilor de protest anunţată pentru săptămînile viitoare şi aşteaptă un răspuns prompt din partea alianţei. Cît despre revenirea fracţiunii PCRM în Parlament, decizia va fi luată doar după ce Partidul comuniştilor va primi garanţii ferme care vor confirma că parlamentul va fi dizolvat şi va fi numită data ori ziua alegerilor parlamentare”.

Cum au reacţionat liderii componentele Alianţei pentru Integrare Europeana? Iată ce a declarat presei vicepreşedintele parlamentului Serafim Urechean.

Serafim Urechean: “Cursa în care vor să ne atragă comuniştii nu vom accepta-o deoarece înţelegem foarte bine că e o momeală. Ei nici în noiembrie nu vor vota pentru modificarea articolului 78. Trenul pentru Voronin şi comunişti a plecat odată cu plecarea Secretarului General al Consiliului Europei. Aroganţa costă deja în jurul la 150 de milioane de lei. Alegerile anticipate din 2001, din 2009 apoi cele care vor avea iată loc, toate sînt pe obrazul şi pe obrăznicia Partidului comuniştilor”.

Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, deşi a adoptat un limbaj mai prudent, oricum nu își pune mari speranţe în armistiţiul anunţat de Voronin.

Dumitru Diacov: “Cred că este şi un pas disperat fiindcă comuniştii în toţi anii aceştia nu prea au dat dovadă de dorinţă de a discuta cu celelalte forţe politice, de aceea este o primă experienţă pentru Republica Moldova ca comuniştii să se aşeze la masă cu celelalte forţe politice. Ar fi bine să găsim un compromis. Cred că momentul neîncrederii reciproce este cea mai mare problemă în această situaţie”.

Fostul deputat communist Victor Stepaniuc, actualmente “moldova-unit-ist”, nu i-a menajat de loc pe foştii colegi.

Victor Stepaniuc: “Comuniştii au făcut astăzi o declaraţie foarte întîrziată. Această declaraţie trebuia să fie cîteva luni în urmă. Zarva asta, boicoul şedinţelor parlamentului, făcută de către comunişti, acestea sînt gafe una după alta. Ele au adus de fapt în mare parte la situaţia de criză care se perindă de acum pe parcursul unui an de zile. Dacă alianţa va merge, va încerca să găsească un compromis în problma asta împreună cu comuniştii, ar fi bine, dar nu cred fiindcă însăşi conducerea Partidului comuniştilor ca partener de discuţii este puţin credibilă astăzi. Ce înseamnă să blochezi trei luni de zile şedinţele parlamentului şi după aceea să vii şi să spui: uite, noi sîntem de acord. Bine, ei trebuiau să fie de accord încă alaltăieri”.

Premierul Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a declarat astăzi pentru Europa Liberă că alianţa de guvernare nu va da înapoi şi va pune în aplicare foaia de parcurs anunţată ieri.

Vlad Filat: “Este un punct de vedere al comuniştilor, este unul întîrziat. Decizia pe care am adoptat-o ieri şi am anunţat-o, va fi implementată. Mai mult ca atît, vreau să vă spun că este o acţiune pe care nu am început-o ieri. Cel puţin eu personal şi colegii mei de partid această acţiune am început-o de la fondarea partidului. Atunci cînd am argumentat de ce preşedintele trebuie să fie ales de întreg poporul. În acest sens am avut şi acea acţiune de colectare a semnăturilor. Vreau să vă spun că peste 260 de mii de cetăţeni au sprijinit necondiţionat această idee. Dar mai mult ca atît, eu nu cred în ceea ce spune Voronin, eu nu cred în ceea ce spun comuniştii. Pe parcursul timpului au demonstrat că vorbesc una, gîndesc alta şi fac cu totul şi cu totul altceva. Şi toate aceste lucrui sînt foarte departe de interesul Republicii Moldova, foarte departe de interesul cetăţeanului”.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.