Ala Beleavschi: Distanţa mare dintre R.Moldova şi Canada nu este un impediment în calea colaborării/ INTERVIU

Interviu oferit de Ambasadorul  Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi, pentru Moldova.ORG

Doamnă Ambasador, la 25 noiembrie 2013 ați înmânat scrisorile de acreditare Excelenței Sale, David Johnston, Guvernator General al Canadei.  Cum a fost apreciată decizia Republicii Moldova de a deschide ambasada la Ottawa într-o perioadă când unele țări, din motive financiare, dimpotrivă, comasează activitatea misiunilor diplomatice existente?

Mă bucur pentru posibilitatea de a vorbi despre activitatea Ambasadei Republicii Moldova în Canada, recent înființată, dar și despre relația Moldova – Canada per ansamblu, care marchează la 20 februarie cea de-a 22-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice. Consolidarea prezenței diplomatice a unui stat prin deschiderea unei ambasade este, în primul rând, un indicator al interesului sporit pentru cooperarea cu statul acreditar. Mă bucur că în pofida constrângerilor de ordin financiar, actualul Guvern de la Chișinău a luat această decizie importantă de a înființa anul trecut trei misiuni diplomatice în țările situate pe trei continente ale lumii. Republica Moldova a fost acreditată în Canada de la Washington încă din anul 1995, însă acreditarea prin cumul limitează posibilitățile de a menține un ritm susținut al contactelor directe cu autoritățile acestei țări, cu oamenii de afaceri, societatea civilă, dar și cu conaționalii noștri aflați la studii sau muncă în această țară. Or, în cazul Canadei, avem o comunitate de moldoveni destul de numeroasă. Aș menționa aici,  că unul din principalele motive pentru care a fost luată decizia de a deschide Ambasada la Ottawa a fost anume necesitatea de a fi alături de concetăţenii noștri,  de a promova și proteja interesele lor, de a le susține eforturile de a păstra identitatea lor culturală, limba și tradițiile poporului nostru.

Cât privește reacția autorităților canadiene la înființarea Ambasadei, vă pot spune că ne-am bucurat de o deschidere deplină din partea acestei țări. Canada găzduiește în prezent o numeroasă comunitate diplomatică și consulară, care include 129 misiuni diplomatice și 500 oficii consulare situate în cele 10 provincii și 3 teritorii. O comunitate diplomatică atât de numeroasă vorbește despre importanța Canadei pe arena internațională, dar și despre interesul pe care acest stat îl reprezintă în calitate de partener extern, fie că e vorba de comerț, investiții, tehnologii avansate sau de dialogul politic.

Ce obiective își propune Ambasada în contextul dezvoltării raporturilor cu Canada, actor important pe arena internațională?

Canada este a doua țară din lume după suprafață. Aflându-te aici, începi să apreciezi dimensiunile acestui stat. Ca să vă închipuiți proporțiile țării, vă aduc un singur exemplu, cu excepția Insulei Prințul Edward, fiecare din celelalte 9 provincii canadiene depășesc suprafața Republicii Moldova de cîteva ori,  cea mai mare, Provincia Quebec este de 45 de ori mai mare decât teritoriul Moldovei. Această țara este bogată în resurse naturale, este al doilea generator de energie electrică și al treilea producător de gaze naturale în lume, este unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea agriculturii, pădurilor și pisciculturii.  Bazată pe tehnologii avansate, Canada este una din cele mai dinamice și stabile economii mondiale, în care peste 60% din PIB îi revine comerțului. Iată că acest potențial enorm urmează a fi explorat, iar piața imensă din această țară să fie cucerită de produsele autohtone, cu care pe bune ne mândrim, mă refer în primul rând la vinurile noastre, la fructe și legume. Suntem o țară mică, dar avem cu ce ne mândri, cu ce ieși pe piețele străine.

Bineînțeles, o atenție majoră va fi acordată dezvoltării unor parteneriate de cooperare în domenii de interes comun, care ar aduce în economia națională investiții canadiene, ar permite crearea în Republica Moldova a întreprinderilor mixte, ar prelua tehnologii avansate și bunele practici în domeniile-cheie pentru economia națională, precum sectorul energetic, industria prelucrătoare, infrastructură și transporturi. Conștientizăm că planurile noastre ar părea mult prea mari și ambițioase, dar vom încerca să cooperăm atât la nivelul guvernului federal, cât și la nivel de provincii, care ar putea oferi o gamă largă de oportunități de cooperare.

Primele contacte la nivel înalt, stabilite în cadrul vizitei oficiale în Canada, în decembrie 2013, a Viceprim-ministrului, Ministerului de Externe Natalia Gherman, de altfel prima vizită oficială în Canada a unui ministru moldovean de externe de la stabilirea relațiilor diplomatice,  acum 22 ani, ne-au confirmat interesul Canadei pentru colaborare cu Republica Moldova, sprijinul pentru eforturile acestui tânăr stat cu un popor harnic și deschis, de a se afirma pe plan european și mondial în calitate de democrație viabilă, cu o economie de piață funcțională și un contribuitor la stabilitate și securitate internațională.

În cei 22 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice a fost semnată doar Convenția pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. Ar urma să fie semnate anumite acorduri bilaterale, pentru a amplifica cooperarea în diverse domenii?

Desigur, pe măsură ce vom dezvolta contactele cu partenerii canadieni în domenii de interes reciproc, acestea și vor dicta necesitatea creării unei baze juridice adecvate care ar reflecta interesele noastre pentru anumite domenii de colaborare și care ar asigura un caracter stabil și sigur al cooperării. Bunăoară, interesul ambelor țări de a promova investițiile și a le asigura împotriva unui tratament discriminatoriu a și stat la baza negocierilor Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, care au fost finalizate cu succes la sfârșitul anului trecut. Acum ne rămâne să identificăm în comun un cadru propice pentru semnarea acestui important document, eventual în perioada vizitei unui demnitar canadian în Republica Moldova.   

Cât privește perspectivele de cooperare, sunt sigură că odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, ca parte integrantă a acestuia, interesul din partea Canadei pentru a coopera cu Republica Moldova va crește, cu atât mai mult cu cât și Canada se află în proces de negociere a unui important Acord Comercial-Economic Comprehensiv cu UE, ceea ce îi va deschide, împreună cu  Acordul de Liber Schimb cu SUA (NAFTA), accesul preferențial la o piață de peste 800 mln de consumători sau peste o jumătate din piață globală.  

În Canada activează Centrul Moldova-Canada și Camera de Comerț Moldova-Canada, instituite la nivel federal de către diaspora moldovenească, în vederea promovării mărfurilor moldovenești și facilitarea accesului întreprinderilor exportatoare din Republica Moldova pe piața canadiană. Este eficientă activitatea acestora sau ar trebui stabilite legături economice la nivel de stat?

Relațiile comerciale între Republica Moldova și Canada sunt, la momentul de față, un teren care oferă suficient spațiu pentru explorări. Într-adevăr, după cum ați menționat, pe parcursul anilor au fost lansate mai multe inițiative ale persoanelor originare din Republica Moldova de a crea platforme de consultanță și servicii pentru întreprinderile canadiene care ar dori să-și dezvolte afacerile în țara noastră sau pentru întreprinderile moldovenești interesate de piața canadiană. Printre acestea au fost și Camera de Comerț Canada Moldova și Centrul Moldova Canada create de un grup de moldoveni și care au activat mai mulți ani în or. Thornhill din provincia Ontario.

Dacă vorbim despre inițiative curente, aș menționa că la Montreal, al doilea cel mai mare oraș și centru economic canadian, activează un reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, care este deschis pentru a răspunde oricăror cereri de asistență din partea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova  și, totodată, pentru a elabora proiecte de afaceri la solicitarea agenților economici canadieni interesați de piața de desfacere a Republicii Moldova.

Aflându-mă la Montreal, am avut plăcerea de a face cunoștință cu un tânăr antreprenor originar din Republica Moldova care a înființat o întreprindere specializată în importul și distribuția pe teritoriul Canadei și SUA a unui spectru larg de produse ale industriei alimentare din Republica Moldova, de la producători autohtoni precum Bucuria, Orhei-Vit, Nefis sau Moldagroproduct. În orașe mari, cum sunt Toronto sau Montreal, există o cerere constantă de produse alimentare de mărci cunoscute în Republica Moldova. Această cerere este susținută în special de persoanele originare din țara noastră și din alte state din regiune.

Este adevărat, totuși,  că Republica Moldova încă nu și-a format un nume pe piața canadiană și nu reprezintă un brand bine cunoscut pentru consumatorul canadian de rând. Promovarea cu succes în Canada a produselor cu potențial de export din Republica Moldova este un obiectiv care poate fi atins doar printr-o concertare reușită a acțiunilor Guvernului și ale sectorului privat. Misiunea diplomatică de la Ottawa vine să faciliteze contactele directe între întreprinderile din Republica Moldova și cele din Canada, pentru a identifica domenii de interes comun, organiza misiuni economice și alte evenimente de promovare a produselor moldovenești.

Țara noastră a beneficiat pe parcursul anilor de asistența din partea Guvernului canadian în cadrul mai multor proiecte regionale. Odată cu finisarea acestora se vor lansa altele?

Suntem foarte recunoscători Guvernului Canadei pentru asistența tehnică acordată țării noastre de-a lungul anilor. Proiectele realizate în Republica Moldova au vizat, în special, domeniul apărării, prin dotarea Armatei Naționale cu echipamente necesare pentru dezamorsarea minelor antipersonal, consolidarea guvernării democratice, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, dezvoltarea politicilor de mediu și sănătate, diverse proiecte realizate prin intermediul Organizației Internaționale a Francofoniei, din care fac parte ambele țări.

Desigur, vom discuta cu partenerii canadieni importanța continuării acestei colaborări pentru a susține eforturile Republicii  Moldova, în special în domenii în care Canada excelează și unde am putea prelua bunele practici. O atenție sporită vom acorda dezvoltării unor parteneriate între instituțiile de învățământ superior și centrele de cercetare științifică. Bunăoară, am avut stabilite recent contacte directe cu una din cele mai mari și reputate instituții de învățâmânt superior din Canada, Universitatea McGill, cu care am discutat posibilitățile de realizare a unor proiecte comune cu Universitatea de Medicină și Farmacie  Nicolae Testemițanu și Universitatea Tehnică din Moldova. Sunt sigură că cercetătorii noștri ar putea veni cu proiecte inovative care ar trezi interesul partenerilor canadieni și ar permite lansarea unei colaborări de perspectivă în domeniul cercetării și dezvoltării.

Un reper al activității ambasadei ar fi cooperarea cu comunitatea moldovenilor din Canada în vederea promovării identității naționale, a valorilor spirituale și culturale ale țării de origine. Diaspora este activă, viabilă?

După cum am menționat anterior, prezența pe teritoriul canadian a unei comunități de moldoveni numeroase și active a fost unul din argumentele principale care au motivat deschiderea misiunii diplomatice a Republicii Moldova cu sediul la Ottawa.

Atunci când vorbim de moldovenii stabiliți în Canada avem în vedere o comunitate care se bucură de un nume bun și care joacă un rol activ în promovarea imaginii țării noastre în Canada, în îmbogățirea tradițiilor culturale ale acestui stat prin dezvoltarea valorilor spirituale și culturale ale neamului nostru într-o societate polietnică, care a știut să dezvolte cu succes conceptele de diversitate culturală și multiculturalism.  Vorbim de oameni care, în marea lor parte, au reușit să se realizeze din punct de vedere profesional în Canada. Avem destule exemple de moldoveni care excelează în domeniul afacerilor, culturii și artelor, jurisprudenței, medicinii. Profit de ocazie pentru a felicita, și pe această cale, Echipa de fotbal FC “Moldova”, formată din amatori ai acestui sport din Republica Moldova stabiliți la Montreal, care a câştigat în septembrie anul trecut cupa campionatului “Concordia”, organizat de Asociația Regională de Fotbal a Canadei pentru comunitățile etnice din zona metropolitană a orașului Montreal. Acest campionat este unul dintre cele mai prestigioase campionate pentru echipele de amatori din Montreal. Echipa a învins în meciul final, surclasând echipa “Boca”, formată din jucătorii proveniți din America de Sud.

Profilul social al conaționalilor noștri stabiliți în Canada, numărul lor și concentrarea predilectă în două orașe canadiene, Montreal din provincia Quebec și Toronto din provincia Ontario, oferă condiții propice pentru comunicare și pentru asociere.

Menționez cu satisfacție că avem două asociații active la Montreal. Este vorba, în primul rând, de asociația „Comunitatea Moldovenilor din Quebec”, condusă de Ala Mîndîcanu, care în decembrie curent va împlini cinci ani de activitate.

În cadrul unei întrevederi pe care am avut-o recent cu noul primar al orașului Montreal, Denis Coderre, Președintele Asociației, participantă la întrevedere, a avut posibilitatea să informeze noua Administrație a orașului despre viața comunității moldovenești din Montreal. Cu acea ocazie, am solicitat sprijinul noului primar pentru conectarea comunității moldovenilor din Quebec la programele și proiectele municipale, am vorbit despre importanța oferirii acesteia spațiului de emisie în programul TV destinat comunităților culturale din Montreal și am solicitat concursul administrației orașului pentru sprijinirea inițiativelor sociale și culturale ale comunității din Montreal. Asociația organizează cu regularitate evenimente culturale, care reunesc numeroși spectatori. Sunt cunoscute și în Republica Moldova concertele organizate de Asociație cu participarea artiștilor Pavel Stratan, Vitalie Dani, dar și cu participarea unor artiști moldoveni stabiliți în Canada, precum Nicolae Margineanu sau formația instrumentală „Trio – La Bohème”.

O altă asociație creată recent la Montreal și care adună un număr mare de conaționali este Asociația „Koolture Tricolor”, creată în septembrie 2013 de cunoscuta jurnalistă și producătoare TV din Republica Moldova, Nata Albot. Evenimentul cultural de lansare a asociației, întitulat „Everybody in the Casa Mare” a fost organizat la 29 decembrie 2013, cu susținere logistică din partea Ambasadei și a Biroului Relații cu Diaspora pe lângă Guvernul moldovean. Cei peste două sute de participanți au gustat din bucatele tradiționale moldovenești, au admirat creații artizanale ale moldovenilor din Montreal, au cântat și au întins horele de zile mari. Pentru 23 februarie curent, „Koolture Tricolor” lansează  o nouă acțiune „O mie de mărțișoare” – un concurs de confecționare a mărțișoarelor care se va încheia cu organizarea unui flash-mob și dăruirea acestor mici simboluri ale primăverii locuitorilor orașului.

Vorbind despre comunitatea conaționalilor noștri din Toronto, voi menționa Asociația „Canada-Moldova Link”, condusă de Dorian Ciupac, cu care sperăm să stabilim o colaborare bună pe viitor. La mică distanță de Toronto, în or. Oakville, un grup de părinţi au înființat în anul 2010 prima clasă de limba română. Același grup a inițiat și un program pentru Școală Duminicală, la care participă peste 60 de copii. Pe lângă lecțiile de limbă română, școala organizează cursuri de muzică, pictură şi desen.

Pe lângă comunitățile numeroase de moldoveni din Montreal și Toronto, avem conaționali stabiliți și în principalele orașe din provincia Alberta (Calgary și Edmonton), precum și în orașul Vancouver de pe coasta pacifică a Canadei (provincia British Columbia). Deși de aceste orașe ne despart mai multe mii de kilometri, ne dorim stabilirea contactelor și cu conaționalii noștri din aceste provincii canadiene, să încercăm să identificăm modalități de a-i organiza în asociații, pentru o mai bună reprezentare a intereselor lor și pentru o comunicare mai eficientă cu Ambasada.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.