Adevărul din umbră

De Victoria Ungureanu

Chişinău (Moldova.ORG) — Intenţionat urmărind presa din RM, mai cu seamă portalurile de ştiri, am constatat că de fapt mass-media este aparatul de creare a imaginii personalităţilor din RM şi nu canalul de transmitere, de investigare, de dezvăluire a adevărurilor la care nu au acces cetăţenii de rând, dar cu care ar trebui să fie la curent. Nu doar să fie la curent, ci să se solicite sancţionarea deciziilor nefondate, ale încălcărilor ascunse după perdea, a indiferenţei exterioriazate şi neexplicate.

Una e când eşti complicele sau vinovatul unei indiferenţe manifestate fără ruşine faţă de o personalitate ca Paul Goma şi alta e să fii obligat să reflecţi un adevăr şi să nu-l reflecţi, din motive enigmatice şi nedeclarate. Până la urmă acesta este rolul media în oricare societate, nu? Să informeze, să pună pe masa nu doar bucatele calde, nu doar deserturile cu fructe exotice. Realitatea trebuie să fie în cuvinte, aşa cum este ea. Altceva e că doar site-ul Moldova.ORG a fost unicul portal de ştiri care a adus la cunoştinţă publicul larg „Cazul Goma” (de neacordare a cetăţeniei RM din cauze pe care doar Mihai Ghimpu, Vladimir Filat, Iurie Leancă şi Oleg Serebrean le stiu). Noi am dat tribună celor care au fost indignaţi de aceste nedreptăţi, manifestate prin pichetarea preşedintiei şi ministerului de externe făcută de tinerii de la „Democraţia Acasă”, implicaţi în evenimentele din 7 aprilie, declaraţiile, notele de protest, petiţiile şi scrisorile deschise ale Fundaţiei Grigore Vieru din SUA, ale lui Damian Hâncu din Franţa, Dumitru Stoian din Germania. Ei s-au adresat actualei guvernări în favoarea scriitorului român de origine basarabean Paul Goma. Guvernarea a luat apă în gură, facându-se că nu observă, nu aude, alergând după voturi, încercând să convingă lumea că sunt cei mai buni, cei mai democraţi, cei mai…

Se pare că e mai important circul politic şi declaraţiile ticăloase care sunt spuse cu atâta ironie, decât personalităţile care cu adevărat şi-au dedicat viaţa pentru a oglindi trecutul dur prin care au trecut românii, dar mai cu seamă basarabenii, lăsând pentru istorie şi pentru noi, cei tineri, prin ce au trecut buneii şi străbuneii noştri, spălând cu sânge şi lacrimile lor mult patimitul nostru pământ…

Comportamentul mass-media confirmă faptul că aceşti numiţi "câni de pază" ai societăţii, care ar trebui să fie independenţi, se lasă influenţaţi de ciolane financiare şi interese de grup. Sau media la noi e creator de poveşti? Creator doar de realităţi frumoase şi ştiri senzaţionale?

Ne ignorăm propriile valori, dar ne vrem în Europa? Cum vom iubi valorile UE, când pe ale noastre le scuipăm? Lucru ştiut e că la capitolul presă liberă RM mai are de muncit, în comparaţie cu ţările civilizate, inclusiv România. Apropo de România. Am urmărit portalurile de ştiri de peste Prut şi spre uimirea mea, în aceste săptămâni, Paul Goma a fost mai abordat de jurnaliştii români, decât au făcut-o jurnaliştii de la Chişinău. Printre materialele identificate în presa română, aş vrea să specific un interviu video realizat de EvoTV.ro, cu Paul Goma, aflat în exil, la Paris. Chiar dacă nici presa din România nu a prea scris despre Goma, la aniversarea celor 75 de ani, România a stat la un pahar de vorbă cu scriitorul basarabean, pe când Moldova a dormit liniştită şi şi-a visat dorinţele sale electorale… 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.