Activitatea Ministerului Administraţiei Publice Locale trezeşte dubii

Moldova.ORG — „Din primii paşi făcuţi de Ministerul Administraţiei Publice Locale se întrezăreşte încălcarea prevederilor din Carta europeană a autonomiei locale la care Republica Moldova este parte”, a declarat pentru MOLDOVA.ORG, Vasile Balan deputat în parlament fracţiunea Alianţa Moldova Noastră, vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţia publica, ecologie si dezvoltarea teritoriului.

MOLDOVA.ORG a solicitat un scurt comentariu Dlui. Vasile Balan şi consilierului ministrului administraţiei publice Locale, Lilia Melnic, pe marginea sesizarii Curţii Constituţionale în privinţa neconstituţionalităţii creării Ministerului Administraţiei Publice Locale de către Grupul parlamentar al Partidului Social-Liberal (PSL).

Vizavi de acest subiect Vasile Balan a mai spus „Crearea unui minister este o chestie legală care depinde de Guvern şi Parlament. Infiintarea Ministerului Administraţiei Publice Locale se încadrează în normele juridice ale Republicii Moldova. Structuri guvernamentale similare activează şi în alte state”.

„Alta e problema: care sunt funcţiile acestui minister? Din primii paşi realizaţi de acest minister se întrezăreşte nerespectarea şi încălcarea prevederilor din Carta europeană a autonomiei locale la care Republica Moldova este parte”, a mentionat Balan.

Fiind rugat să aducă careva exemple de încălcări, Vasile Balan a declarat că la moment nu poate veni cu anumite exemple în acest sens.

La insistenta MOLDOVA.ORG de a oferi un comentariu la acest subiect, Lilia Melnic, consilierului ministrului administraţiei publice Locale a spus „La moment nu vă pot răspunde, voi reveni cu un telefon când vom avea un răspuns la această întrebare”.

MOLDOVA.ORG a revenit astăzi cu un telefon la minister la care Dna Melnic a solicitat părerea redacţiei despre această sesizare şi a întrebat "De ce Ministerul trebuie să comenteze acest subiect".

„Parlamentul îşi va expune părerea la Curtea Constituţională. Noi o să ne expunem comentariile noastre de îndată ce le vom avea”, a conchis Lilia Melnic.

Amintim că în sesizarea depusă la Curtea Constituţională, deputaţii PSL invocă încălcarea principiului autonomiei locale, consacrat în articolul 109 din Constituţie. Cu ocazia depunerii sesizării deputaţii social-liberali lansează un apel prin care cheamă aleşii locali la solidarizare întru apărarea intereselor localităţilor pe care le reprezintă.

„Chemăm comunitatea donatoare să studieze situaţia în teren. Programele de dezvoltare comunitară nu îşi au efectul scontat dacă sunt negociate centralizat, fără consultarea administraţiei publice locale. Primarii cunosc mai bine situaţia la nivel local, deoarece sunt mai aproape de cetăţeni, iar practica de perfectare centralizată a aranjamentelor pentru fondurile destinate localităţilor duce la direcţionarea asistenţei către comunităţile în care comuniştii au acumulat mai multe voturi", se spune în comunicat cu trimitere la deputatul social-liberal Igor Klipii, semnatar al sesizării. // MOLDOVA.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.