7 sate de pe malul Nistrului unde poți să mergi cu cortul

E din nou weekend și până la concediu mai este timp, dar vrei să te odihnești. Din călătoriile noastre pentru reportajele la care am lucrat am descoperit și locuri bune de mers cu cortul. Ceea ce unește toate aceste locuri este frumusețea, dar și râul Nistru. 

Dacă nu ai fost niciodată cu corturile, noi te ajutăm. Am scris și un articol despre cât costă să faci camping (poți să-l citești aici). Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai este: un cort dacă te temi de țânțari (dacă nu, poți să dormi sub cerul liber), un sac de dormit, covoraș, apă de băut, mâncare, hârtie de WC și bună dispoziție


1. Stroiești, Rîbnița 

În satul Stroiești, Rîbnița găsești multe locuri de camping, pentru că în unele locuri malurile sunt drepte și nu sunt deloc abrupte, ceea ce înseamnă că poți instala cortul exact pe mal. Stroieștiul are și un avantaj în comparație cu alte sate de pe malul Nistrului: nenumărate izvoare din care poți bea apă proaspătă și nu vei fi nevoit/ă să transporți cu tine apă potabilă. În octombrie 2021 am publicat un reportaj video despre Stroiești: 

Stroiești se află la o distanță de 130 km de Chișinău și este situat în regiunea transnistreană.

2. Varnița, Anenii Noi

Fotografia e făcută în noiembrie 2020. Căsuțele făcute de Mihai Chitaica astăzi au altă altă formă, acesta le-a transformat în A-type. În fața căsuțelor e locul destinat corturilor.

La Varnița, Mihai Chitaica, pe lângă faptul că antrenează copiii la caiac-canoe, bărbatul deține câteva căsuțe pe malul râului Nistru unde poți să rămâi noaptea. De asemenea, are un spațiu destinat și celor care vor să facă camping. Acolo este și foișor și grătar, ai acces și la apă potabilă. Vezi reportajul despre „Omul care crește copii pe Nistru”. 

Varnița se află la 63 km distanță de Chișinău.

3. Climăuții de Jos, Șoldănești

Trebuie să știi de la început – la Climăuții de Jos nu există infrastructură pentru turiști. În sat vei găsi câteva magazine de unde poți cumpăra mâncare și… cam atât. Toate locațiile frumoase va trebui să le găsești cu ajutorul localnicilor, și groapa Lidiei, și cel mai frumos loc în pădure unde poți face camping. Asta dacă vrei în pădure.

Vezi reportajul „Climăuții de Jos – o comoară neatinsă de pe malul Nistrului”:

Satul se află la o distanță de 135 km de Chișinău.

4. Goian, Dubăsari

Satul Goian este bogat în locuri frumoase. Ceea ce-l face deosebit este râul Iagorlâc care se contopește cu râul Nistru, iar zona aceasta arată ca o mare, datorită suprafeței mari de apă. Pe loc, poți să vezi și Rezervația Naturală Iagorlîc. Dacă vrei saună, poți ajunge la familia Poiată care au o pensiune în sat. Vezi un reportaj din s. Goian: 

Satul se află la o distanță de 60 km de Chișinău, în regiunea transnistreană.

5. Vîșcăuți, Orhei

Satul Vîșcăuți are maluri drepte și late. E locul unde lebedele și-au găsit loc și vin în număr mare. În sat poți să găsești produse alimentare de casă, așa cum ne place nouă – pâine, ouă, fructe și legume, brânză, carne proaspătă și altele. Poți simplu să instalezi cortul pe malul Nistrului, dar poți încerca într-un loc special: la poalele dealurilor și la poalele Peșterii lui Bechir unde este o poiană împădurită unde deseori localnicii, dar și turiștii își petrec timpul și se relaxează.

Unul dintre avantajele acestei locații este numărul mare de izvoare în apropiere.

Vîșcăuți se află la o distanță de 70 km de Chișinău.

6. Dubăsarii Vechi, Criuleni

Este una dintre cele mai apropiate locații din lista aceasta. La Dubăsarii Vechi poți și să te scalzi. Totuși, va fi provocator să găsești în zilele de odihnă un loc pentru cort. Va fi dificil să găsești un loc dacă vrei să pescuiești, pentru că locul este destul de popular.

Dacă ajungi joi sau duminică, poți vizita piața unde o să găsești fructe și legume de sezon, dar și alte lucruri pe care le aduc bișnițarii din sat sau din regiunea transnistreană. De asemenea, satul are și câteva elemente turistice pe care le poți vizita:

7. Răscăieți, Ștefan Vodă

Despre acest sat nu am făcut reportaj. În schimb, noi am scris când primăria a amenajat plaja satului: au instalat tomberoane, niște grătare, o plasă pentru volei, au curățit nisipul și altele. Locul e popular în rândul pescarilor datorită faptului că Nistrul este încovoiat și a format găuri adânci unde peștilor le place să stea.

Dar, pe lângă asta, Nistrul la Răscăieți e frumos, e îngust și îți poate oferi o odihnă bună. Citește aici cât a costat satul Răscăieți să-și amenajeze plaja.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.