7 aprilie 2009: Comemorarea victimelor – în 30 de oraşe din România şi R. Moldova

Victimele protestelor de la 7 aprilie 2009 vor fi comemorate în cel puţin 30 de oraşe din România şi Republica Moldova miercuri, când se împlineşte un an de la acţiunile respective.

Acţiunea este organizată de grupul ‘Noii Golani ‘şi ‘Basarabia Spirit Românesc’, care cheamă oamenii să vină pentru a aprinde lumânări în memoria victimelor torturilor.

Pavel Munteanu, responsabil pentru organizarea evenimentului la Chişinău, a declarat pentru Agerpres că tinerii se vor organiza în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul oraşului, unde vor aprinde câte o lumânare şi vor depune flori pe locul unde se presupune că a fost omorât Valeriu Boboc, despre care se crede că a fost ucis de poliţie.

Acţiuni similare vor fi organizate în cinci localităţi din Republica Moldova şi 25 din România, dar nu este exclus ca numărul acestora să fie mai mare, a precizat Munteanu.

La Chişinău şi la Bălţi acţiunile respective vor începe de la ora 18.00, iar în celelalte oraşe de la 20.00, în seara zilei de 7 aprilie. Grupuri de tineri au organizat acţiuni similare şi la 7 octombrie 2009, atunci când s-a împlinit jumătate de an de la evenimentele respective.

La 7 aprilie 2009, câteva zeci de mii de tineri, potrivit poliţiei, s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar în scurt timp, mitingul paşnic s-a transformat în violenţe. O parte dintre participanţi au atacat sediile preşedinţiei şi parlamentului, i-au atacat cu pietre pe poliţişti, iar ulterior, parlamentul a fost devastat, unele birouri au fost incendiate, iar poliţia practic nu a opus rezistenţă. Poliţia a intervenit în forţă abia noaptea, când în centrul Chişinăului mai erau câteva zeci de persoane.

Un tânăr a decedat în noaptea protestelor, după intervenţia în forţă a poliţiei, iar o expertiză internaţională a stabilit că Valeriu Boboc, de 23 de ani, a decedat în urma unor lovituri în regiunea gâtului şi inimii, posibil cu patul armei. Aceasta deşi procuratura anunţa că tânărul s-a intoxicat cu o substanţă necunoscută. Presa de la Chişinău a scris că încă cel puţin trei tineri ar fi fost omorâţi de poliţie, care a muşamalizat cazurile.

Potrivit datelor oficiale, în urma evenimentelor din 7 aprilie au fost reţinute circa 300 de persoane, iar pe adresa procuraturii au venit peste 100 de plângeri în care poliţia este acuzată de tortură.

Imediat după 7 aprilie, preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat opoziţia şi România de organizarea unei tentative de ‘lovitură de stat’. În aceeaşi zi, Chişinăul l-a expulzat pe ambasadorul României, Filip Teodorescu, şi a introdus regimul de vize pentru români.

Pe de altă parte, liderii opoziţiei i-au acuzat pe comunişti de infiltrarea unor provocatori în rândul tinerilor pentru a instiga la violenţe şi a distrage astfel atenţia de la fraudarea alegerilor.

Până în acest moment nu au fost descoperiţi, sau cel puţin nu s-a anunţat cine au fost adevăraţii autori ai evenimentelor de acum un an.

Vezi: Sirul evenimentelor 7 aprilie 2009 (foto, video)

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.