5 momente când UE a fost alături de Republica Moldova

La finele lunii noiembrie 2022 președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunța că Uniunea Europeană a pregătit un pachet suplimentar de susținere a Republicii Moldova în valoare de 200 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice. Jumătate din sumă au fost granturi, iar cealaltă jumătate – împrumut. Alte 50 milioane de euro suplimentar urmau a fi acordate ca suport bugetar pentru susținerea celor mai vulnerabile persoane. 

Nu a fost prima oară când Uniunea Europeană ne întinde o mână de ajutor. Gestul venea în plină criză energetică, din cauza războiului din Ucraina, când riscăm să rămânem fără gaze şi electricitate.

Moldova.org a ales cinci momente dificile din istorie când Republica Moldova a fost sprijinită de Uniunea Europeană. 

2006 – „Războiul gazelor”

În prima zi din 2006, Gazprom a sistat livrările de gaze spre Republica Moldova. Concernul rus cerea dublarea prețului per mia de metri cubi de la 80 la 160 de dolari Președintele Vladimir Voronin şi cel ucrainean Viktor Iuşcenko chiar au făcut un demers către instituțiile europene. Ei solicitau intervenția UE în „războiul gazelor”.

Situația s-a agravat la sfârşitul lunii martie. Federaţia Rusă a pus, pentru prima dată, embargo pe vinurile moldovenești. Până atunci trei sferturi din exportul vinurilor de la noi era direcționat spre Rusia. Oficialii ruși afirmau că 60% din probele de vin au fost descoperite pesticide, iar 70% sunt contrafăcute. Embargoul rus avea loc după ce în martie şi aprilie 2005 Rusia a impus restricții la importul de carne, fructe şi legume din Republica Moldova.

Sprijinul UE

5 momente când UE a fost alături de Republica Moldova

La 12 decembrie, Comisia Europeană şi Banca Mondială organizează, la Bruxelles, o şedinţă comună a Guvernului de la Chișinău cu principalii parteneri internaţionali de dezvoltare. Comunitatea donatorilor internaţionali a promis un suport financiar de 1,2 miliarde euro pentru proiecte din Republicii Moldova. Însă donatorii au impus condiții dure autorităților din Moldova, cum ar fi reformele politice și juridice sau social-economice. Guvernul nostru nu a reușit să profite de această șansă, valorificând doar 10-20% din total. 

Totuși, deschiderea UE și acceptarea Moldovei în Sistemul General de Preferințe (GPS plus) a permis accesul liber pe piața UE pentru circa 9200 de bunuri autohtone. Iar asta a crescut majorarea exporturile pe piaţa UE cu 20% în 2006. Din 2006 piața europeană reprezintă principala destinație pentru produsele din Republica Moldova.

2010 – 2,6 miliarde de dolari și bazele acordului de asociere

Anul 2009 este marcat de protestele din aprilie, dizolvarea Parlamentului, convocarea alegerilor anticipate și tentativele eșuate de alegerea șefului statului. Iar în 2010 s-au desfăşurat patru campanii electorale — două naţionale şi două regionale, în Găgăuzia şi Transnistria. Are loc un referendum cu privire la schimbarea modului de alegere a şefului statului, care eșuează. În noiembrie au loc alegeri legislative anticipate, al treilea scrutin în ultimul an şi jumătate. 

Sprijinul UE

Moldova primește asistență financiară de 2,6 miliarde de dolari, în urma forumului de parteneriat organizat la Bruxelles. La eveniment Guvernul de la Chișinău prezintă un plan de dezvoltare cu genericul „Să regândim Moldova“. 52% din suma primită erau granturi, iar 48% – credite, cu o rată a dobânzii de până la 1,2%. Cea mai mare sumă, 550 de milioane de euro a fost oferită de Uniunea Europeană şi Comisia Europeană. 

Tot atunci au fost lansate negocierile privind Acordul de Asociere RM-UE, iar în iunie 2010 începe dialogul pentru liberalizarea regimului de vize.

2014 – fără vize

Un an complicat din punct de vedere politic şi geopolitic, ca urmare a ocupării peninsulei Crimea şi a războiului din Ucraina.  „Rosspotrebnadzor” sistează importul conservelor din legume din Republica Moldova. A fost introdusă interdicția la importul de fructe proaspete și carne. Apoi, Guvernul rus a introdus taxe la mărfurile din Moldova: de la zahăr, la conserve de legume sau mobilă

Tot în 2014 iese la iveală și schema frauduloasă prin care din Banca de Economii, prin intermediul Băncii Sociale și Unibank, a fost scos din sistemul bancar moldovenesc aproximativ un miliard de dolari. 

Sprijinul UE

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie 2014. Documentul includea o zonă de comerț liber și o agendă de reforme profunde, care să apropie țara de criteriile de eligibilitate obligatorii pentru a deveni parte a UE. Acordul prevedea și o asistență tehnică și financiară din partea UE de cel puțin 500 mil. euro pentru o perioadă de trei ani. Asistența urma a fi bazată pe performanța autorităților moldovenești. 

La 28 aprilie 2014, Moldova devine primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care obține regimul liberalizat de vize. Doar în primul an de acest regim au beneficiat aproape 250 de mii de moldoveni, care au plecat spre UE în baza pașapoartelor biometrice. 

2020-2021 – vaccinuri europene pentru Moldova

Anul a fost marcat de pandemia de COVID-19. PIB-ul țării s-a diminuat cu 7%. În plus, anul a fost marcat de o secetă severă – recolta de grâu s-a diminuat cu 50%, iar cea de porumb cu 63,4%.

Guvernarea de atunci a aprobat un șir de decizii care au trezit îngrijorarea partenerilor străini. Una din acestea a fost anularea așa-zisei „legi a miliardului”, care punea pe umerii cetățenilor întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar moldovenesc. 

Sprijinul UE 

În aprilie 2020, Uniunea Europeană ne oferă o asistență macrofinanciară de urgență în valoare de 100 de milioane de euro, în contextul pandemiei de COVID-19. 

Moldova a fost prima țară europeană care a beneficiat de facilitatea COVAX și de mecanismul UE de partajare a vaccinurilor. La mijlocul anului 2021 UE a sprijinit furnizarea a mai mult de 900.000 de doze de vaccinuri în Moldova. 

Statele membre ale UE au furnizat echipamente medicale critice țării noastre. Valoarea totală a sprijinului statelor membre ale UE a depășit 20 de milioane de euro. Primele vaccinuri primite de R. Moldova au fost din donaţia României, 21.600 de doze cu care pe 2 martie 2021 a fost demarată campania naţională de vaccinare.

Un plan de redresare economică de 600 milioane euro

Comisia Europeană a anunțat un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, în valoare de până la 600 de milioane de euro. Aceasta sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, sprijinite prin combinări și garanții financiare. Finanțarea va fi oferită pe parcursul următorilor trei ani pentru a promova investiții și a sprijini recuperarea cetățenilor de la pandemia COVID-19.

2022 – ajutor cu refugiații și inflația

După invazia Rusiei în Ucraina, Republica Moldova a trebuit să se mobilizeze pentru soluționarea problemei refugiaților de război. În primele luni, peste o jumătate de milion de cetățeni din Ucraina au tranzitat Republica Moldova. Circa 100.000 au rămas pentru mai mult de o lună de zile.

Economia a fost puternic afectată, fapt ce s-a răsfrânt inevitabil asupra nivelului de trai prin creșterea prețurilor la energie și produse. Inflația anuală a ajuns la circa 34%în septembrie.

În plus, Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obținerea independenței, în 1991. Ucraina a fost nevoită să sisteze livrările de curent spre Moldova. Aceasta din cauza bombardării de către Federația Rusă și distrugerii în proporție de 50% a infrastructurii energetice ucrainene. Din 1 noiembrie, Chișinăul nu mai primește deloc energie electrică de la Centrala din Cuciurgan. Curentul este importat de pe piața europeană. În luna octombrie,  Gazprom a redus volumele de gaz  pentru ţara noastră cu 30%. În prezent, de la Gazprom, țara noastră primește doar 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Aceasta cam jumătate din volumul de gaz din contractul agreat anterior. 

Sprijinul UE

La  23 iunie, liderii UE au acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. Acordarea acestui statut a venit la pachet și cu un șir de condiții, pe care trebuie să le întreprindă țara noastră. Printre acestea figurează finalizarea reformei a sistemului de justiție, „dezoligarhizarea țării, creșterea capacității de a realiza reforme ș.a. 

Asistență umanitară

UE a alocat 243 de milioane euro sub formă de asistență umanitară pentru a ajuta civilii afectați de războiul din Ucraina. Această sumă a inclus 230 de milioane pentru Ucraina și 13 milioane pentru Republica Moldova.

Corturi și generatoare de energie electrică.de la statele membre ale UE 

Republica Moldova a activat mecanismul de protecție civilă al UE pentru a sprijini cetățenii ucraineni care au sosit la noi în țară. Drept urmare, statele membre ale UE au oferit diverse tipuri de asistență Republicii Moldova, inclusiv adăposturi, truse de produse de igienă și generatoare de energie electrică.

Asistență macrofinanciară de 150 de milioane de euro

Consiliul European a decis să desfășoare o nouă operațiune de asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane euro sub formă de împrumuturi și granturi în beneficiul Republicii Moldova. Ajutorul financiar urmează să acopere necesitățile bugetare ale R. Moldova și va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate, în trei tranșe, până în 2024.

Măsuri temporare de liberalizare a comerțului

Timp de cel puțin un an Republica Moldova poate să dubleze exporturile a șapte produse către Uniunea Europeană fără taxe vamale: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. 

În același timp Rusia a impus noi restricții la exportul de fructe și legume din Republica Moldova, pe motiv că ar fi identificat dăunători.

Citește și: Decis | Republica Moldova a devenit candidată pentru aderare la UE. 5 avantaje pentru țara noastră

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.