4 iulie, Ziua Independenţei SUA. Lucruri mai puţin cunoscute despre această dată

Statele Unite ale Americii împlinesc astăzi 240 de ani de la obținerea independenței. 4 iulie este “Independence Day”- “Ziua Independentei”, pe care o sărbătoresc cu focuri de artificii, grătare, petreceri și meciuri de baseball, alături de familie.

Interesant este faptul că în realitate, pe 4 iulie 1776 Statele Unite ale Americii nu şi-au dobândit independenţa de Marea Britanie.

2 iulie sau 3 septembrie?

Oficial, acest lucru s-a întâmplat abia pe 3 septembrie 1783, prin tratatul de la Paris, care a consfinţit recunoaşterea independenţei a ceea ce până atunci fuseseră 13 colonii britanice. Astfel, 4 iulie este pur şi simplu ziua declarării independenţei Statelor Unite de către Congres, independenţă care la acel moment nu era recunoscută de nicio alta ţară.

Mulţi istorici americani spun însă că nici această dată nu e corectă: independenţa a fost votată pe 2 iulie 1776, 4 iulie fiind pur şi simplu ziua când s-a adoptat forma finală a Declaraţiei de Independenţă..

Trei preşedinţi au murit, iar unul s-a născut pe 4 iulie

Data de 4 iulie se caracterizează printr-o bizară coincidenţă – trei preşedinţi americani au murit pe această dată. Printre aceştia şi doi semnatari ai declaraţiei, Thomas Jefferson şi John Adams, care amândoi s-au stins pe 4 iulie 1826, la do distanţă de câteva ore unul de celălalt.

Cinci ani mai târziu, tot pe 4 iulie, s-a stins din viaţă şi fostul şef al statului James Monroe.

Totuşi, în istoria SUA există şi un preşedinte american născut pe data de 4 iulie, acesta fiind Calvin Coolidge.

Simbolurile SUA

Pe drapelul american, pe lângă cele 13 benzi orizontale roşii şi albe, sunt figurate, într-un dreptunghi albastru închis, 50 de pentagoane stelate care semnifică cele 50 de state americane. Datorită simbolismului său, zona albastră cu cele 50 de stele este Union Jack, în timp ce drapelul e adesea numit “the Stars and Stripes” sau “Old Glory”.

Melodia şi versurile imnului naţional al SUA, The Star-Spangled Banner, îi aparţin lui Francis Scott Key, un avocat originar din Georgetown, imnul fiind compus la cererea preşedintelui Woodrow Wilson, intonat prima dată de o fanfară militară în 1916 şi declarat imn naţional al SUA printr-un act al Congresului american datând din 3 martie 1931.

Statuia Libertăţii luminând lumea a fost oferită americanilor de poporul francez, la 4 iulie 1884.

Cu o înălţime de 45,3 metri şi o greutate de 225 de tone, statuia a fost lucrată în Franţa de sculptorul Frederic Auguste Bartholdi (1834-1904), cu ajutorul tehnic al lui Alexandre Gustave Eiffel, apoi transportată pe mare, în 350 de fragmente.

A fost asamblată în patru luni, în Portul New York, şi montată pe un piedestal, împreună cu care măsoară 93 de metri, de la sol până la vârful torţei.

Alte lucruri interesante legate de ziua de 4 iulie:

  • În 1938 Congresul a legiferat 4iulie ca Ziua Independenţei. sărbătoare federală, pentru care funcţionarii statului sunt plătiţi, iar în 1941 decizia a fost extinsă şi la Districtul Columbia, care fusese uitat în forma iniţială a legii.
  • de ziua SUA are loc Nathan’s Hot Dog Eating Contest, o tradiţie de aproape un secol. Se estimează că în această zi se mănâncă aproximativ 150 de milioane de hot-dogi în fiecare zi a Independenţei.
  • ziua de 4 iulie a fost serbată pentru prima dată la Casa Alba in 1801.
  • pe steagul SUA sunt 13 stele, aranjate in cerc, ele reprezentând egalitatea dintre cele 13 colonii. Deşi au fost mai multe versiuni ale drapelului, aceasta a fost cea mai populară.
  • Calvin Coolidge, al 30-lea preşedinte al SUA, s-a născut pe 4 iulie.
  • în 1776 trăiau în SUA 2,5 milioane de oameni. În 2011, 311, 7 milioane.
  • pe 4 iulie îşi mai sărbătoresc Ziua Naţională Filipine şi Rwanda.
  • melodia imnului SUA a fost folosita iniţial într-un cântec celebru din barurile americane, numit ” To Anacreon in Heaven”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.