30 septembrie-eveniment simbolic în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

De Cătălina Gromov

Astăzi, Republica Moldova se alătură unui șir de programe ale Uniunii Europene ce țin de aderarea în spațiul comunitar european. Suntem vizitați de un grup format din 27 delegații europene, care reprezintă "grupul de prietenie pentru Republica Moldova". Înalţi demnitari europeni din „Grupul pentru Acţiunea Europeană a RM” discută diferite aspecte ce țin de cooperarea moldo-europeană.
Partcipă nouă miniștri de Externe ai țărilor UE, printre care Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe al României și Audronius Azubalis- ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, care au sosit de ieri la Chișinău. Deasemenea comisarul european- Stefan Fule și mai mulți secretari de stat responsabili pentru relațiile europene și ambasadori ai țărilor din Uniunea Europeană. Este cea de-a treia reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, după cele de la Bruxelles şi Luxemburg.
Această întîlnire reprezintă un eveniment diplomatic atotcuprinzător, cu scopul de a sprijini și ajuta Republica Moldova în drumul său de a parcurge calea spre UE.

Astăzi a fost semnat un Protocol cu privire la Acordul de Cooperare și Parteneriat dintre Comunitățile Europene, Statele Membre și Republica Moldova. Părțile semnatare au fost Comisarul European pentru vecinătate, Ștefan Fule și prim-ministrul Vlad Filat.
Protocolul prevede posibilitatea Republicii Moldova de a participa la șapte programe ale Uniunii Europene. Este vorba de Cadrul Programului de Inovație și Competitivitate (PIC) – Europa Energiei Inteligente, Serviciul Vamal 2013, PIC – Antreprenoriatul și Inovatia, PIC – ICT Suport pentru Politici, Politica Consumatorului, SESAR și domeniul sănătății.
Cu această ocazie, Stefan Fule a încurajat Republica Moldova pe calea integrării europene.

Ieri, au venit la Chișinău primii trei miniştri de Externe – din România, Lituania şi Cehia, care au avut diverse întâlniri bilaterale şi au semnat mai multe acorduri.
Ministrul de Externe lituanian, Audronius Ažubalis, şi vicepremierul moldovean Iurie Leancă au participat, ieri, la deschiderea primei şedinţe a Comisiei pentru integrare europeană moldo-lituaniană. De asemenea, în cadrul întrevederii bilaterale, ei au discutat despre preluarea celor mai bune practici lituaniene în procesul de integrare europeană, dezvoltarea proiectelor bilaterale de asistenţă tehnică acordată RM din partea Lituaniei, precum şi problematica transnistreană.

Ce ține de Ministrul de Externe al României, Todor Baconschi a avut mai multe întrevederi cu Vlad Filat, Mihai Ghimpu și Iurie Leancă. Ieri, la întrevederea cu Vlad Filat, Teodor Baconschi a menționat că apreciază faptul că în ultimul an relaţiile dintre România şi Republica Moldova au revenit la normalitate şi s-a arătat optimist vizavi de perspectiva de dezvoltare a acestora în perioada următoare.
„Mă bucur foarte mult că timp de un an Republica Moldova, care nu era vizibilă la Uniunea Europeană, acum e un subiect de actualitate”, a spus oficialul român. În opinia sa, Republica Moldova este cazul cel mai fezabil în cadrul Parteneriatului Estic. Teodor Baconschi a remarcat de asemenea că UE este tot mai preocupată şi de reglementarea transnistreană.

Astăzi oficialul a avut o întîlnire cu președintele interimar, Mihai Ghimpu, în cadrul căreia a menționat că ministerul pe care îl conduce alocă o mare parte din forțe pentru a sprijini traseul european al Republicii Moldova.

Reuniunea informală a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova din 30 septembrie este un eveniment de maximă importanţă pentru ţara noastră, angajată plenar în procesul de integrare europeană.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.