29 de ani de la proclamarea suveranității. Mesajul președintelui Igor Dodon

PE SCURT

Astăzi, 23 iunie, se împlinesc 29 de ani de la proclamarea suveranității Republicii Moldova. Cu acest prilej, președintele Igor Dodon a lansat un mesaj de felicitare, în care menționează că „Declarația de Suveranitate a constituit o realizare memorabilă a cetățenilor Republicii Moldova, prin care au ales valorile democratice”.

De asemenea, șeful statului a menționat că recentele evenimente politice au demonstrat o dată în plus curajul și determinarea cetățenilor de a construi un stat de drept.

PE LUNG

„Rămân ferm convins că poporul va continua să decidă independent calea de dezvoltare a țării și va ridica la înălțimea aspirațiilor sale obiectivul făuririi unui stat al prosperității, al unității și al bunăstării.

Recentele evenimente politice au demonstrat o dată în plus curajul și determinarea cetățenilor de a construi un stat de drept, motiv pentru care îmi exprim admirația pentru poziția civică și conștiința națională”, se arată în mesajul președintelui.

La 23 iunie 1990 Sovietul Suprem al RSS Moldova a adoptat declaraţia de suveranitate. În aceasta se stipula în mod clar supremaţia legilor RSSM asupra celor unionale, instituia cetăţenia republicană şi prevedea dreptul suveran de a ţine relaţii diplomatice cu toate ţările lumii.

Se menţiona ideea că RSS Moldova respectă statutul ONU şi îşi exprima adeziunea faţă de principiile acestei organizaţii. În plus,  „pământul, subsolul, apele, pădurile şi alte resurse naturale aflate pe teritoriul R.S.S. Moldova, precum şi întregul potenţial economic, financiar, tehnico-ştiinţific, valorile patrimoniului naţional” erau declarate „proprietatea exclusivă necondiţionată a RSS Moldova”.

De asemenea, se stipula că „prezenta Declaraţie serveşte drept bază pentru elaborarea noii Constituţii a R.S.S. Moldova, perfecţionarea legislaţiei republicane şi ca poziţie a RSS Moldova pentru pregătirea şi încheierea Tratatului unional în cadrul comunităţii statelor suverane”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.