23 august 1939 zi momerabilă pentru Basarabia şi România

De Victoria Ungureanu

Anatol Moraru, scria în cartea sa „Basarabia şi Transnistria 1812-1993”, că una dintre cele mai dificile probleme de ordin diplomatic pentru România în perioada interbelică, a fost problema Basarabiei. Problema nu era că Guvernul român îşi dorea cu adevărat recunoaşterea Basarabiei cu Patria-mamă, problema era că pentru asta, ar fi trebuit să lupte cu “marea putere”-Imperiul Rus.

Politica irascibilă promovată de Uniunea Sovietică şi Germania fascistă, devenise o abuză pentru întreaga omenire. Vinovaţi se făceau doar Hitler şi Stalin, “două fiare flămânde”, care dintr-un capriciu şi desigur, o lăcomie nebună, au decis să împartă lumea în zone proprii de influenţă, în special a stetelor mici şi uşor inlenţabile din Europa.

După îndelungate contraziceri şi ură, Hitler şi Stalin ca “peste noapte” s-au făcut prieteni, astfel Pactul Ribbentrop-Molotov a fost prezentat într-un mod favorabil pentru “toată lumea” şi pentru ambele părţi semnatare ale acestui document. Altceva e că, viclenia acestor doi “viteji” astăzi, este descoperită şi bine ştiută, pentru că Pactul mai conţinea un “Protocol adiţional secret”, care constituia baza politicii agresive sovietico-germane. În paragraful 3 al acestui protocol se prevedea că partea sovietică manifestă interes pentru Basarabia. Interesant este că un stat atât de mare şi-a îndreptat “privirea” spre un stat atât de mic.

Pentru România acest pact, a fost la fel de semnificativ, deoarece aceşti doi “mafioţi”, dacă ar fi să-i denumim, au împărţit România în sfere de influenţă, astfel Germania se arăta înteresată de folosirea petrolului românesc.
Ambii având putere, o armată bine pregătită şi o experienţă de invidiat, nu în cel mai bun caz, i-a făcut pe aceşti “eroi” să-şi dorească din ce în ce mai mult, continuând să acţioneze în pofida opunerii băştinaşilor.

La 23 august 1939, Basarabia a fost despărţită de Patria-mamă pentru a doua oară şi tot de cei care s-au declarat prietenii ei. Frica “injectată” în rândul populaţiei a făcut Kremlinul să reuşescă într-o perioadă destul de scurtă, să controleze Basarabia, să devină stăpâni, ca la ei acasă.

În concluzie, decizia preşedintelui Mihai Ghimpu, de a semna un nou decret, de asta dată, care condamnă pactul Ribbentrop-Molotov, este una îndreptăţită: "Trebuie să promovăm adevărul şi să educăm noua generaţie prin adevăr. Nu poate exista o societate sănătoasă, atunci când politica adevărului este înlocuită cu o politica a minciunii şi a nedreptatii", a specificat Ghimpu.

Tinerii de azi cunosc cu siguranţă istoria neamului românesc, pentru că au avut norocul de a învăţa din nişte cărţi de istorie, care susţin adevărata istorie a românilor. Problema cea mai acută şi destul de actuală este că generaţiile “îmbătrânite” din toate punctele de vedere, continuă să creadă în eroi “sovietici” şi timpurile trăite în “rai”, datorită Uniunii Sovietice, “salvatorul” Basarabiei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.