10 răspunsuri de la conferința de presă susținută de Maia Sandu

Președinta aleasă Maia Sandu a susținut o conferință de presă, unde a răspuns la mai multe întrebări ale jurnaliștilor din Republica Moldova și de peste hotare. Moldova.org a selectat 10 răspunsuri la cele mai actuale întrebări.

  • „Doamna președinte sau președintă?”

„Cred că sunt ambele corecte, din punctul meu de vedere”.

  • Când va avea loc inaugurarea?

„Inaugurarea va avea loc pe 24 decembrie, în incinta Palatului Republicii. Din păcate, din cauza pandemiei, evenimentul va fi restrâns, cu o participare limitată. Există o lege care stabilește cum trebuie să aibă loc inaugurarea și cine sunt cei care trebuie invitați. Conform acestei legi, ar urma să invităm reprezentanți ai mai multor instituții ale statelor, ne gândim cum să facem ca să invităm un număr mai mic de reprezentanți, așa încât să respectăm și spiritul legii, dar și să ținem cont de pandemie. Nu vom putea invita prea multă lume, pentru că ne dorim ca lumea să fie în siguranță. Va fi un eveniment mai modest”.

  • Cine va face parte din echipa de consilieri a președintei?

„Dacă vorbim despre consilieri, pot să vă dau câteva nume… Sunt doar trei nume pe care sunt gata să le dau astăzi, celelalte le voi prezenta în următoarele zile. Ala Nemerenco – consilier pe probleme sociale, Veaceslav Negruța – consilier economic și Olesea Stamate – consilier pe justiție. Sunt numele pe care le-am convenit pe moment. Mai sunt și oameni cu care discut, în momentul când o să am acord final, o să le vă prezint.

  • Reducerea cheltuielilor Președinției

„Nu am fost niciodată la Condrița, de aceea îmi este greu să vă spun cum putem utiliza eficient această instituție în beneficiul țării. Și pe celelalte clădiri pe care le deține președinția trebuie să le vedem și să analizăm costurile. Știu doar că se irosesc bani publici acolo și este lux exagerat într-o țară săracă, unde pensia multor oameni nu ajunge nici pentru a trăi la pragul sărăciei. La Președinție trebuie făcute economie. Și nu numai, cred că în toate instituțiile publice se pot face economii. Vrem să vedem proiectul Bugetului pentru anul 2021. Voi lucra în instituția prezidențială. Trebuie să ajung acolo și să văd cum poate fi micșorat bugetul pentru întreținerea acestei clădiri”.

  • Despre pandemia de COVID-19

„Există o comisie care ia deciziile privind carantina. Situația este atât de complicată în mare măsură pentru că această criză a fost administrată prost de către guvernare, iar mesajele transmise de conducerea țării au fost incoerente și există în continuare foarte mult haos. Avem costuri foarte mari, inclusiv economice. Statul nu a venit cu ajutoare pentru cei care au suferit pentru că le-a fost sistată activitatea și nu vedem nici acum măsuri concrete din partea guvernului. Am început să discut cu partenerii de peste hotare despre ajutoare, inclusiv avem nevoie de medicamente. Asta ne spun managerii de spitale. Avem nevoie de aparate, de mai multe teste. Și aici solicitarea este către Guvern să testeze mai multă lume… Eu voi face tot ce îmi stă în puteri pentru ca să aduc ajutoare pentru cetățeni, ajutoare pentru spitale, dar administrarea rămâne în continuare în mâinile Guvernului. Guvernul trebuie să se apuce de treabă și să lucreze mult mai bine decât a făcut până acum”. 

  • Despre alegerile parlamentare anticipate

„Reamintesc anul trecut Guvernul pe care l-am condus a fost demis de majoritatea parlamentară din cauza reformelor justiției pe care le-am promovat. A fost demis pentru că majorității parlamentare i-a fost frică de măsurile anticorupție pe care le-am  pornit atunci. În aceste alegeri, cetățenii ne-au dat mandat puternic anume pentru combaterea corupției. Respectiv, este clar că și Parlamentul trebuie dizolvat și să avem alegeri parlamentare anticipate ca să se reseteze Parlamentul și să avem alt Guvern. Modalitățile prin care pot fi declanșa alegerile anticipate sunt clar scrise în Constituție și noi vom merge pe aceste modalități. Eu cred că este clar pentru toți că alegerile parlamentare anticipate sunt absolut necesare. Pentru că asta își dorește poporul. Și partidele din Parlament nu au argumente prin care să justifice în continuare amânarea declanșării procesului de dizolvare a Parlamentului și de organizare a alegerilor parlamentare anticipate”.

  • Despre diasporă

„Primul lucru pe care și-l dorește Diaspora este ca situația să se îmbunătățească pentru cei de-acasă. Grija lor sunt rudele, părinții, uneori copii, pe care i-au lăsat acasă. Și așteptările lor cele mari sunt pe plan intern -reformele pe intern, combaterea corupției, creșterea pensiei, creșterea salariilor. În al doilea rând, mulți din ei își leagă viitorul de Republica Moldova și vor să vadă oportunități economice acasă. Ei vor să știe că aici vor începe să se deschidă întreprinderi, se vor crea locuri de muncă. Pe lângă aceasta contează condițiile de trai -reformele în medicină, educație, investițiile în infrastructură. […] Alt lucru important, să îmbunătățim calitatea serviciilor consulare pentru concetățenii din diferite țări. Aici vorbesc și despre servicii electronice care să micșoreze și costul și timpul pe care le cheltuie oamenii ca să obțină anumite servicii. Aici am și o pârghie directă pentru că am prerogative pe politică externă. Și al treilea lucru este simplificarea modului în care diaspora poate să voteze. Aici vorbim despre votul electronic sau votul prin corespondență”.

  • Despre furtul miliardului și Procurorul General

„Vreau să am o discuție serioasă cu Procurorul general, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, ca să înțeleg care sunt adevăratele impedimente în calea investigării furtului miliardului și nu doar. Vreau să înțeleg dacă sunt impedimente de ordin politic, dacă se pune presiune din partea unor actori politici. Dacă se pune presiune din partea unor clanuri mafiote. Dacă e o problemă de capacitate sau mai bine zis lipsa de capacitate din partea Procuraturii. Dacă este vorba despre colaborare insuficientă din partea unor jurisdicții externe. Aș vrea să știu foarte clar ce se întâmplă și ulterior să vin să vă dau părerea despre deciziile recente ale Procurorului general”. 

  • Consiliul Suprem de Securitate

„O să vin cu o formulă de restructurarea a acestui Consiliul. Există o solicitare foarte clară din partea cetățenilor pentru reforme: pentru combaterea corupției, progrese și transparență în investigarea celor mai mari hoții, pentru sancționarea celor care se fac vinovați de aceste hoții și instituțiile statului nu mai au unde să se ascundă. Părerea poporului a fost spusă foarte clar, inclusiv la aceste alegeri. Eu o să folosesc toate instrumentele , așa încât toate instituțiile statului să se apuce de treabă. Dacă nu, atunci am să vin cu inițiative legislative care să ne permită să curățăm aceste instituții. Detaliile privind formatarea CSS le voi oferi după intrarea în funcție”.

  • Relația cu mass-media

„Am mai fost în funcții publice, inclusiv de prim-ministru. Am comunicat și vom comunica în continuare respectuos. Suntem transparenți și vom rămâne așa pentru că ne dorim ca cetățenii să fie informați obiectiv. Toți jurnaliștii vor avea acces la conferințele președinției”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.