10 lucruri pe care trebuie să le știi despre noul sistem de plăți MIA

În Republica Moldova a fost lansat în premieră un nou sistem de plată, care permite consumatorilor să transfere bani în mai puțin de 15 secunde fără plata comisioanelor. Banca Națională a Moldovei spune că Sistemul de Plăți Instant MIA este o metodă rapidă și eficientă de efectuare a tranzacțiilor indiferent de bancă și doar în baza numărului de telefon.

Moldova.org îți propune să vezi cum funcționează acest sistem, pașii necesari pentru a-l utiliza, dar și alte aspecte ce vizează sistemul MIA.

Cum funcționează MIA?

Să folosim un exemplu: cineva te roagă să-i împrumuți niște bani sau ai nevoie să achiți partea ta din nota de plată comună.

Până acum trebuia să mergi la un bancomat să scoți bani sau să faci un transfer bancar, care de multe ori implica și un comision. 

MIA îți oferă posibilitatea să transferi sau să primești banii din/în contul tău de plăți direct din aplicația mobilă, indicând doar numărul de telefon al celeilalte persoane. Banii vor fi  recepționați imediat, dar fără comision.

Cine poate utiliza Sistemul MIA?

Acesta poate fi folosit atât de persoane fizice, cât și de cele juridice. Condiția principală este ca toți să fie utilizatorii de mobile banking din Republica Moldova și să aibă cont de plăți deschis la o bancă/societate de plată. Pentru a iniția un transfer va fi suficient să ai numărul de telefon înregistrat în baza de date a băncii sau a societății de plată.

Cum activez Sistemul MIA?

În primul rând trebuie să ai instalată pe telefon aplicația mobilă de mobile banking, de la banca ta. Accesează aplicația, iar în meniu accesează setări, iar mai apoi setări MIA. Astfel poți activa MIA. 

Am activat sistemul. Ce fac mai departe?

După ce ai activat setările MIA, alege opțiunea de transfer, introdu numărul de telefon al destinatarului și suma pe care vrei să o trimiți. Dacă vrei, poți să adaugi și un mesaj. Confirmă datele și gata. Banii ajung la destinatar în câteva secunde. 

Ce bănci sau societăți de plată oferă serviciul de plăți instant MIA?

BNM, care este dezvoltatorul acestui sistem, spune că MIA este oferit de majoritatea băncilor comerciale și societăților de plată din Republica Moldova.

Lista băncilor include: Paymaster, EuroCreditBank, Qiwi, maib, Energbank, OTP Bank, Bpay, ProCreditBank, FinComBank, Victoriabank, Eximbank, Paynet, MICB, Comerțbank.

Pentru mai multe detalii poți apela la banca ta, în special dacă nu se regăsește pe această listă.

Fără comision?

Nu se aplică niciun comision pentru transferurile de până la 10.000 de lei pe lună. Pentru sumele mai mari comisioanele percepute nu vor depăși 5 lei pentru un transfer.

O precizare importantă: cu ajutorul MIA poți și solicita bani

Pe lângă transferul instant de bani cu ajutorul acestui sistem poți trimite și o solicitare de transfer instant. Adică, poți trimite cereri de plată către alte persoane. De exemplu, ai nevoie urgent de bani și vrei să-i ceri de la cineva din cunoscuți. Accesează opțiunea „Solicitare de transfer” și scrie numărul de telefon al persoanei solicitate și suma de care ai nevoie. Dacă vrei, poți să scrii și un mesaj scurt, ca să explici urgența. Destinatarul va primi această notificare și va avea opțiunea de refuz sau accept. Mesajul cu solicitarea se generează și se transmite în câteva secunde, este valabil pe parcursul a 24 de ore și dacă este acceptat de destinatar în acest interval de timp, se execută în câteva secunde.

Dar dacă am un telefon de generație veche ce fac?

Nu poți folosi MIA. Pentru că pentru a utiliza plățile instant este necesar un smartphone cu sistemul de operare pe Android sau iOS.

Sistemul de Plăți Instant MIA mai poate fi folosit și în alte scopuri?

Nu, cel puțin deocamdată. MIA are deocamdată două opțiuni: transfer de bani și, respectiv, solicitare de transfer pentru persoanele fizice. 

Dar BNM spune că în continuare, pe parcursul anului 2024, vor fi lansate plățile în bază de cod QR, plățile cu link-uri în magazinele online, transferurile între persoane juridice, plățile către guvern, transferuri de fonduri între diferite conturi de plăți deținute de aceeași persoană în cadrul aceleiași bănci/societăți de plată sau între diferite bănci/societăți de plată.

Cât de sigur este Sistemul de Plăți Instant MIA? 

BNM spune că e sigur. Potrivit Băncii Centrale riscul de fraudă este relativ scăzut, întrucât la efectuarea transferului se utilizează o aplicație securizată, un număr de telefon înregistrat, iar datele bancare nu se transmit către o persoană terță. Dar, totuși, BNM precizează că odată cu lansarea plăților instant băncile și societățile de plată vor fi obligate să aplice cerințele de autentificare strictă. Acestea includ utilizarea a cel puțin doi factori de autentificare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.