Voronin considera drapelul Republicii Moldova ca fiind fascist

De Emil Neacsu

Reprezentantii societatii civile de la Chisinau îl considera pe presedintele comunist Vladimir Voronin incompatibil cu mandatul de deputat obtinut in urma alegerilor din 5 aprilie, din perspectiva criteriilor de integritate morala. Initiativa Civica pentru un Parlament Curat (ICPC), formatiune compusa din sapte organizatii neguvernamentale, a întocmit înaintea scrutinului din 5 aprilie o lista cu mai multi candidati compromisi din punct de vedere moral, care ar fi prin urmare incompatibili cu mandatul de deputat. Printre noii deputati, pe lista se afla un reprezentant al Aliantei Moldova Noastra (Alexandru Oleinic), unul de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (Vladimir Hotineanu) si 26 de persoane de la Partidul Comunistilor din Republica Moldova. Cap de lista al comunistilor incompatibili este chiar bolsevicul Vladimir Voronin, care si-a ridicat legitimatia de parlamentar inca de sambata.
Voronin este presedinte al R. Moldova din anul 2001, dar si prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunistilor, functie la care nu a renuntat pe perioada celor doua mandate de sef al statului. In septembrie 2000, cand era deputat, Vladimir Voronin a numit, în cadrul unei sedinte a Parlamentului, “drapel fascist” simbolul national al R. Moldova, tricolorul, se arata în descrierea consacrata lui Voronin în raportul ICPC.

A inglodat tara in datorii din cauza proceselor
De asemenea, prin declaratiile sale în calitate de presedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin a determinat condamnarea tarii de catre CEDO în cazul Ilie Ilascu si altii contra Moldovei si Rusiei, prin care Chisinaul a fost obligat sa plateasca despagubiri de aproape 200.000 de euro. Vladimir Voronin a promulgat o lege prin care au fost stabilite restrictii în ceea ce priveste detinerea dublei cetatenii, contribuind la condamnarea R. Moldova de catre CEDO (in acest caz urmeaza sa se judece apelul). Nu in ultimul rand, Voronin a fost acuzat public de presiuni asupra justitiei si asupra organelor de drept care au demarat anchete si dosare la comanda împotriva oponentilor politici. Presa de la Chisinau a publicat documente care atesta ca la indicatiile lui Voronin s-au facut presiuni asupra agentilor economici. Comunistul Voronin a utilizat masiv resursele administrative în campaniile electorale din 2005, 2007 si 2009, potrivit rapoartelor ONG-urilor. Seful statului a folosit transportul de serviciu, escorta si echipele de securitate pentru a se deplasa la întâlnirile cu alegatorii. În campaniile electorale, sotia sa, Taisia, a împartit cadouri alegatorilor. În anul 2008, Voronin, în calitate de presedinte al R. Moldova, a promulgat o lege prin care a favorizat-o direct pe sotia sa, prin scutirea de taxe a firmei care efectua constructia mai multor centre sociale.

Opozitia va boicota alegerea presedintelui
Pe de alta parte, partidele de opozitie care au intrat în noul parlament vor participa la lucrarile legislativului, dar vor boicota alegerea presedintelui republicii, a declarat la Radio Romania Actualitati primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal. “În cadrul Parlamentului nu vom participa la alegerea presedintelui republicii si prin aceasta vom lupta pâna la capat în ceea ce priveste nerecunoasterea legitimitatii acestui guvern, (…) acestei majoritati parlamentare, nerecunoasterea rezultatelor alegerilor si, respectiv, lupta împotriva celor care au ordonat si au executat aceste cazuri de tortura, bataie, tratament inuman, (…) chiar si decesele care au avut loc”, a anuntat liderul liberal. Cele trei partide liberale care au reusit sa intre în Parlament detin împreuna 41 de mandate din totalul celor 101. Comunistii detin 60 de mandate, cu unul mai putin decât majoritatea de care ar avea nevoie pentru a-si impune candidatul la presedintie. În cazul în care alegerea presedintelui republicii esueaza de trei ori, sunt convocate alegeri legislative anticipate.
In alta ordine de idei, Ministerul român al Afacerilor Externe considera ca explicatiile diplomatiei de la Chisinau legate de refuzul acreditarii ambasadorului român Mihnea Constantinescu sunt “stângace” si “denota preferinta pentru un gest ostentativ si inamical”.

Explicatii “stangace” de la Chisinau
Ministerul de Externe a anuntat ca a primit o nota verbala din partea Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova prin care acesta solicita autoritatilor române sa propuna o alta persoana decât Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chisinau. Nota verbala nu a fost însotita de alte explicatii cu privire la motivele pentru care Chisinaul solicita numirea unui alt ambasador. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a declarat ca, potrivit uzantelor diplomatice si conventiilor internationale în domeniu, numele ambasadorului propus poate fi facut public doar dupa primirea agrementului din partea statului unde acesta urmeaza sa-si îndeplineasca misiunea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.