Connect with us

Politică

Start vot! În șapte localități din Republica Moldova au loc alegeri locale noi pentru funcția de primar

Publicat

pe

În șapte localități din Republica Moldova astăzi, 20 mai, au loc alegeri locale noi pentru funcția de primar. Bătălia se dă pentru Primăria municipiilor Chișinău și Bălți și alte cinci localități rurale: comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hâncești, comuna Volovița din raionul Soroca, comuna Pârlița din raionul Ungheni și comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

Astfel, pentru cursa electorală, Consiliile Electorale de Circumscripție Electorală (CECE) au înregistrat 30 de candidați. Dintre aceștia 8 sunt femei și 22 bărbați. Cei mai mulți candidați la funcția de primar au fost înregistrați de către CECE în municipiile Chișinău și Bălți: 11 și respectiv 8 candidați.

În comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, s-au înscris în cursa electorală 3 candidați și cîte 2 candidați au fost înregistrați, în com. Leușeni și s. Nemțeni, raionul Hîncești, com. Volovița, raionul Soroca, com. Pîrliţa, raionul Ungheni.

În total, au fost tipărite 752 460 de buletine de vot, dintre care 474 816 sunt în limba română, iar celelalte – în rusă. Secțiile de votare sunt deschise de la ora 07.00 până la ora 21.00.

Candidații la funcția de primar de Chișinău, în ordinea înscrierii în buletinul de vot, sunt:

1. Vasile Costiuc, Partidul Politic „Democrația Acasă”;
2. Andrei Năstase, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr;
3. Alexandr Roșco, Partidul Politic „Casa Noastră-Moldova”;
4. Valeriu Munteanu, Partidul Liberal;
5. Ion Ceban, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
6. Victor Strătilă, Partidul Verde Ecologist;
7. Alexandra Can, Partidul National Liberal;
8. Maxim Braila, Partidul Popular din Republica Moldova;
9. Silvia Radu, candidat independent;
10. Alexandru Mîțu, Partidul Ruso-Slavean din Moldova;
11. Constantin Codreanu, Partidul Unității Naționale.

Candidații la funcția de primar de Bălți sunt:

1. Arina Spătaru, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
2. Alexandr Usatîi, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
3. Pavel Verejanu, Partidul Politic „Șor”;
4. Nicolai Grigorișin, Partidul Politic „Partidul Nostru”;
5. Sergiu Burlacu, Partidul Unității Naționale;
6. Elena Grițco, candidat independent;
7. Simion Guțu, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
8. Oleg Topolnițki, Partidul Ruso-Slavean din Moldova.

Candidatul la fotoliul de primar se va considera ales doar dacă va primi mai mult de jumătate dintre voturile alegătorilor, care au ieșit la votare. În cazul în care niciunul dintre cei înscriși în cursă nu va lua mai mult de jumătate de voturi, un al doilea tur de scrutin va fi organizat peste 2 săptămâni, adică pe data de 3 iunie, la care vor participa cei 2 candidați care au primit cel mai mare număr de voturi în primul scrutin.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Opinie: Silvia Radu versus Ion Ceban va fi un meci extrem de interesant

Publicat

pe

De către

Mâine, la Chișinău, sunt alegeri anticipate pentru desemnarea noului Primar General. După ce Dorin Chirtoacă, fostul primar, și-a dat demisia, ca urmare a deschiderii unui dosar pe numele său privind fapte de corupție, s-a decis organizarea acestor alegeri. Mandatul noului primar va fi doar de un an de zile.

Dacă la prima vedere nu este o miză mare, mandatul noului ales fiind unul scurt, din punct de vedere politic, miza este uriașă, pentru că în toamnă vor fi alegeri parlamentare cu implicații majore privind direcția pe următorii ani ai Moldovei, est sau vest.

Alegerile de mâine vor putea stabili trendul alegerilor din toamnă. Există însă un element de noutate, care încurcă toate taberele politice. Acest element este candidatura unei independente, Silvia Radu.

Radu este un manager de succes, care a făcut studii în Spania și a lucrat la o companie internațională. A avut un mandat de primar general interimar de 5 luni, timp în care a reușit să pornească unele proiecte, ce au creat percepția unei schimbări in rândul chișinăuienilor.

În acest moment, Silvia Radu este cotată ca fiind pe primul loc în opțiunile electoratului, urmată de Ion Ceban, candidatul PSRM, partidul actualului președinte pro rus, Igor Dodon. Pe locul 3, la distanță mare, este liderul partidului Dreptate si Adevăr, Andrei Năstase.

Așadar, în turul 2 vom avea o confruntare între un independent și reprezentantului partidului pro-rus, PSRM.

Cum s-a ajuns aici?

Chișinăul este într-o stare de degradare foarte mare. Fostul primar Chirtoacă a fost doar o păpușă în mana președintelui partidului sau, Mihai Ghimpu. Acesta l-a înconjurat cu o garnitură de mici politruci, nepricepuți în administrație, dar preocupați de crearea unor mecanisme de corupție. Orașul a fost prost administrat, iar cetățenii au putut vedea cum corupția sufocă primăria.

Partidele pro europene au avut o strategie proastă. În loc ca Maia Sandu să intre în cursa pentru primărie, a fost ales candidat unic al PAS, PLDM, DA, Andrei Năstase.

Andrei Năstase avea o cota de încredere mult mai mică decât Maia Sandu (12 suta față de 25) dar și niște probleme de integritate. Fost procuror, Năstase a devenit avocatul a doi oligarhi Victor si Viorel Topa, fugiți acum din Moldova, după ce chiar el le-a instrumentat un dosar de corupție, devenind și finul lui Topa.

Atmosfera de campanie a fost una predominată de atacuri politice suburbane, ceea ce a dus la creșterea dezgustului față de politicieni. Neîncrederea în clasa politică de la Chișinău a ajuns la cote extrem de mari. Ani de zile au fost promisiuni uriașe, așteptări ale oamenilor potențate foarte mult de către politicieni, o luptă geo politică la baionetă, dar moldovenii de rând s-au ales doar cu posibilitatea de a călători în spațiul U.E, în urma semnării Acordului de Asociere Moldova-U.E.

Acesta este contextul acestor alegeri. Toate aceste elemente au dus la crearea unui val în favoarea Silviei Radu, care a avut o strategie axată mai mult pe prezentarea unor proiecte concrete și un discurs centrat pe ideea «administrație, nu politică», primăria este a oamenilor, nu a politicienilor.

Silvia Radu versus Ion Ceban va fi un meci extrem de interesant. Turul 2 se anunță foarte greu pentru ambii combatanți. În funcție de rezultatul turului 2, dacă independenta va reuși să bată toate partidele politice, opoziția pro vest și opoziția pro est, vor trebui să își schimbe radical strategia pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Autor: Cristina Lupu, PoliticScan

Citește mai departe

Partidul Nostru

Usatîi anunță că Interpol l-ar fi scos din căutare

Publicat

pe

De către

Vineri, în timpul evoluției la “Marșul pentru alegeri corecte”, Renato Usatîi a relatat o știre pe care, potrivit lui, a aflat-o “cu circa 40 de minute înainte de a ieși în emisie directă” – că a fost exclus din căutare pe linia Interpol.

“Aceasta este știrea pe care am așteptat-o în ultimele nouă luni de zile. A fost efectuat un lucru enorm în afara Moldovei”, a spus Renato Usatîi.

Ulterior politicianul a oferit mai multe detalii pe pagina sa de Facebook.

“Cu circa 40 de minute înaintea evoluției mele la “Marșul pentru alegeri corecte” de la Bălți, ofițerii patrioți din cadrul MAI mi-au comunicat o veste foarte bună. Este o știre foarte bună pentru mine și una foarte rea pentru șefii lor și întreaga conducere a Moldovei. Am așteptat această zi mai bine de nouă luni.

În tot acest timp a fost efectuat un lucru enorm de către avocații mei din Moldova și Marea Britanie, care au trebuit să ducă vestea despre “bespredelul” justiției moldovenești până la toate organizațiile internaționale. O comisie specială a Interpol, din care fac parte polițiști din diferite țări, a analizat toate materialele dosarului meu penal în Moldova și toate temeiurile anunțării mele în căutare internațională. Astăzi toate țările lumii care intră în Interpol, au fost anunțate despre excluderea mea din bazele Interpol și eu nu mai sînt în căutare pe linia lor. Avem o situație interesantă… Sînt scos din căutarea internațională pe linia Interpol, dar continuu să rămîn în căutare națională. Vitalie Pîrlog și-a prăbușit misiunea sa de bază. Mulțumesc tuturor. Pe curând”, a scris acesta.

Citește mai departe

Politică

Eugen Sturza în vizită în țările baltice: Sunt un exemplu pentru Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Eugen Sturza, efectuează o vizită în Estonia, Letonia şi Lituania, în perioada 14-19 mai. În cadrul întrevederi, la Vilnius, cu omologul său lituanian Raimundas Karoblis, Eugen Sturza a mulţumit Guvernului Lituaniei pentru asistenţa acordată multiplă Armatei Naţionale a  Moldovei.

“Lituania a fost mereu alături de Republica Moldova şi ne-a sprijinit cu acţiuni concrete direcţionate spre dezvoltarea, modernizarea şi reformarea sistemului de apărare din ţara noastră”, a declarant Eugen Sturza

Ministrul moldovean al Apărării a mai spus că Lituania este un exemplu pentru Republica Moldova în ceea ce priveşte sistemul de apărare şi a spus că ţara noastră contează pe experienţa partenerilor lituanieni, în special acum când Armata Naţională se află într-un amplu proces de reformare şi profesionalizare.

În Lituania, ministrul Sturza a mai avut întrevederi cu Viceministrul afacerilor externe, Darius Skusevicius, Preşedintele comisiei pentru securitate naţională şi apărare din cadrul parlamentului lituanian, Vytautas Bakas, şi a vizitat centrul de excelenţă NATO de securitate energetică şi centrul naţional de securitate cibernetică din Vilnius.

Anterior, Eugen Sturza s-a întâlnit, la Riga, cu omologul său leton, Raimonds Bergmanis. Ultimul a menţionat deschiderea Ministerului Apărării leton de a consolida cooperarea în domeniul apărării între statele noastre.

În capitala Letoniei, Eugen Sturza s-a întâlnit şi cu preşedintele Comisiei de Apărare, afaceri interne şi combatere a corupţiei din Parlamentul leton, Ainars Latkovskis, şi a vizitat Centrul de excelenţă NATO în domeniul comunicarii strategice.

Citește mai departe