Renato Usatâi a contestat decizia Ministerului Justiţiei la CEDO

„Partidul Nostru” condus de Renato Usatîi a contestat la CEDO refuzul Ministerului Justiţiei de a înregistra redenumirea formaţiunii. În cererea adresată Curţii de la Strasbourg, a fost subliniată necesitatea examinării cauzei în mod de urgenţă în legătură cu alegerile parlamentare din această toamnă.

Pe data de 23 septembrie „Partidul Nostru” a depus la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului un recurs prin care solicită recunoaşterea refuzului Ministerului Justiţiei de a nu înregistra formaţiunea politică drept „o încălcare a normelor CEDO”, se menţionează într-un comunicat al formaţiunii.

„Partidul Nostru” va fi reprezentat de fostul judecător din partea Moldovei la Curtea de la Strasbourg, Stanislav Pavlovschi.
Moldova.ORG precizează că la începutul anului curent omul de afaceri milionar Renato Usatâi a depus la Ministerul Justiţiei actele de înregistrare a formaţiunii „Partidul Nostru”pe care l-a preluat de la Partidul Popular Republican. Dar Ministerul Justiţiei i-a refuzat cererea, pentru că au fost admise încălcări la procedura de convocare a Congresului de constituire. Renato Usatâi a contestat decizia, însă Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul omului de afaceri.

Ulterior, milionarul a decis să redenumească „Partidul Nostru” în Partidul lui Renato Usatâi PaRUs. Însă la 15 septembrie ministrul Justiţiei Oleg Efrim a anunţat că şi PaRUs nu a fost inclusă în lista partidelor înregistrate care pot participa la alegerile parlamentare, pentru că actele prezentate pentru înregistrare ar fi prezentat suspiciuni că ar fi fost falsificate. Potrivit ministrului, ar fi fost vorba despre veridicitatea a circa o treime din semnăturile de pe aceste liste..

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.