Connect with us

Politică

PCRM nu va vota votul uninominal! Vladimir Voronin: Nu există argumente care ne-ar convinge

Partidul Comuniștilor se declară împotriva schimbării actualului sistem electoral. „Nu există niciun fel de argumente care ne-ar convinge că imperfecțiunile actualului sistem pot fi depășite prin trecerea la alegerile prin circumscripții uninominale”, a declarat vineri pentru presă preşedintele PCRM Vladimir Voronin.

Politicianul a menţionat că schimbarea sistemului electoral, în opinia comuniştilor, va agrava problemele existente și va da naștere unor probleme noi.

„Mituirea alegătorilor și a deputaților aleși va putea fi făcută mult mai ușor, ceea ce poate conduce și, la sigur, va conduce la concentrarea întregii puteri a statului în mâinile unui grup restrâns de persoane, care astăzi pe toate căile împing aceste modificări în Codul Electoral”, a spus Vladimir Voronin.

Totodată, potrivit preşedintelui PCRM, folosirea resursei administrative se va face în proporții șpe 6 martie PDM a propus reformarea sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominalei mai mari și va începe chiar de la etapa de înregistrare a candidaților.

„Rădăcina corupției politice, care astăzi prosperă în Moldova, se află nu într-un sistem electoral sau în altul, ci în însăși putere, care în mod obraznic folosește acest „instrument” pentru a-și întări propriile poziții. Așa că trebuie să schimbăm nu sistemul electoral, ci însăși puterea”, a conchis Vladimir Voronin.

Pe 6 martie PDM a propus reformarea sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Reuniunea Comitetului de Asociere RM – UE

Pe 19 octombrie, la Chişinău, a avut loc reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, co-prezidată de către viceministrul Daniela Morari şi şeful Direcţiei Rusia, Parteneriat Estic, Asia Centrală, cooperare regională şi OSCE din cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Luc Pierre Devigne.

La eveniment a fost înregistrată o prezenţă largă a instituţiilor naţionale, a instituţiilor europene, reprezentanţi ai statelor membre UE, precum şi consilieri de rang înalt ai UE.

În cadrul reuniunii, pe dimensiunea dialogului politic şi reforme, discuţiile cu partenerii europeni s-au axat pe implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE în domeniu.

În acest sens, UE a salutat participarea RM în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, precum şi evoluţiile înregistrate în domeniul libertăţii mass-media, inclusiv în procesul de elaborare a noului Cod al Audiovizualului. Oficialii europeni s-au interesat inclusiv de cursul reformei administraţiei publice centrale, implementarea strategiei cu privire la integrarea minorităţilor naţionale, dar şi referitor la reforma electorală.

De asemenea, au fost analizate evoluţiile în consolidarea instituţiilor de drept, continuarea reformei în domeniul justiţiei, precum şi implementarea prevederilor ce ţin de lupta împotriva spălării banilor şi contracararea fenomenului corupţiei. În acest sens, reprezentanţii UE au salutat aprobarea noii Strategii naţionale de integritate şi anticorupţie.

Pe dimensiunea de cooperare economică, părţile au căzut de acord că respectarea condiţionalităţilor din programul agreat cu FMI este extrem de importantă şi pentru dialogul moldo-comunitar, inclusiv în contextul asistenţei macro-financiare planificate din partea UE. În particular, s-a menţionat necesitatea continuării reformelor aferente managementului finanţelor publice, dar şi consolidării procesului de planificare bugetară şi control al executării acestuia.

Blocul de cooperare sectorială a acoperit un spectru larg de subiecte aferente domeniului energetic, transport, agricultură, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice, educaţie, cultură, turism, muncă şi protecţie socială, sănătate publică. Părţile au făcut referinţă la rezultatele atinse în cadrul reuniunilor la nivel de experţi, desfăşurate pe parcursul anului în cadrul Acordului de Asociere.

Reuniunea Comitetului de Asociere se desfăşoară anual şi are scopul evaluării nivelului de implementare a prevederilor Acordului de Asociere, atât a progreselor, cât şi a provocărilor înregistrate în acest sens.

Citește mai departe

Important

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind interimatul funcției de Președinte în cazul ministrului Apărării

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte în cazul desemnării ministrului Apărării.

Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale.

Astfel, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 17 octombrie 2017 privind interpretarea prevederilor articolului 98 aliniatul (6) în conformitate cu articolele 1, 56, 91, 135 și 140 din Constituție, Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării.

Sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului.

Avem o situație când intervine interimatul funcției de președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Premierul Pavel Filip.p

Amintim că la data de 12 septembrie, prim-ministrul a propus președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de președinte.

Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului.

Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Citește mai departe

Politică

Referendum fără Dorin Chirtoacă. Consiliul Electoral a respins cererea primarului suspendat

Consiliul electoral de circumscripție Chișinău a refuzat astăzi să-l înregistreze pe Dorin Chirtoacă în calitate de participant la referendumul de revocare a sa din funcție. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul electoral de circumscripție cu votul a șapte din cei zece membri.

Vicepreședintele CECC Vitalie Miron a motivat decizia prin faptul că cererea de înregistrare urma să fie depusă personal de Dorin Chirtoacă, dar nu prin intermediul unei persoane împuternicite prin procură. Reamintim că primarul suspendat Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu.

Un alt argument invocat a fost că persoanele fizice nu pot fi înregistrate în calitate de participanți, ci doar partidele politice: “Cetățenii R. Moldova pot face agitație electorală și fără a fi înregistrați ca participanți la referendum”.

La 13 septembrie curent primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a depus o cerere la Consiliul Electoral de circumscripție pentru a fi înregistrat în calitate de participant la referendumul din 19 noiembrie.

La 16 octombrie, Consiliul a amânat examinarea demersului primarului, cerând o explicație de la Comisia Electorală Centrală dacă o persoană fizică poate fi înregistrată pentru participare la referendum.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe20 de minute în urmă

Fenomen inedit: Cascada care curge în sus// VIDEO

Un fenomen natural mai puțin obișnuit a fost observat la o cascadă din Marea Britanie.

Cultură23 de minute în urmă

Veșnica reîntoarcere. „Unchiul din Paris” de Aureliu Busuioc

De cele mai multe ori, avem tendința să ne gândim, dar mai ales să apreciem lucrările unui scriitor, abia după...

Social35 de minute în urmă

Au fost selectaţi şapte secretari generali de stat în cadrul ministerelor

Şapte secretari generali de stat în cadrul ministerelor au fost selectaţi de Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de ocupare...

Politică4 ore în urmă

Reuniunea Comitetului de Asociere RM – UE

Pe 19 octombrie, la Chişinău, a avut loc reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, co-prezidată de către...

Social11 ore în urmă

Incident tragic. A căzut din căruţă şi a fost târât de cal mai bine de un kilometru

Incident tragic la Cinișeuți, raionul Rezina. Un locuitor al satului se deplasa cu căruța pe una din străzile localităţii, dar...

Economie13 ore în urmă

Experți francezi în vinificație: Calitatea Vinului Moldovei s-a schimbat considerabil

Vinul Moldovei a impresionat cunoscători în domeniu din Bordeaux, regiunea franceză devenită model pentru întreaga lume a vinurilor. Un massterclass...

Economie14 ore în urmă

Peste 18 mii de cetățeni din raioanele Telenești și Orhei vor beneficia de un nou tronson de drum asfaltat

Un drum local de 23 de kilometri care face legătura între raioanele Teleneşti şi Orhei va fi modernizat până la...

Advertisement

Opinii