Connect with us

Politică

PAS a lansat trei seturi de recomandări menite să simplifice activitatea antreprenorilor

Publicat

pe

Partidul Acţiune şi Solidaritate a lansat astăzi trei seturi de recomandări care au menirea să simplifice activitatea antreprenorilor. Formaţiunea a venit cu recomandările respective drept urmare a consultării organizate în luna octombrie cu un grup de antreprenori.

Primul set de recomandări vizează mai puține controale, proceduri mai simple și costuri mai mici. Astfel, cei de la PAS propun simplificarea procedurilor vamale și mai multă claritate la evaluarea bunurilor în vamă prin transparență și digitalizarea acestui proces.

De asemenea, a fost propusă îmbunătățirea sistemului de monitorizare a tuturor controalelor efectuate de stat şi descurajarea băncilor comerciale de a impune comisioane exagerate pentru operațiuni curente (transfer de bani din conturi, extrageri de numerar).

Cel de-al doilea set vizează mai puțină birocrație. “Guvernul trebuie să promoveze un proiect de lege cu un singur articol. Articolul va prevedea că o instituție de stat nu poate cere de la antreprenori să prezinte anumite documente dacă acestea pot fi obținute de la o altă instituție de stat fără implicarea antreprenorului”, au menţionat reprezentanţii PAS.

Potrivit lor, de asemenea, trebuie stopate abuzurile cauzate de ordine interne, circulare și regulamente interne ale miniștrilor, șefilor de agenții etc. care nu respectă legea.

În sfârşit, cel de-al trei set se referă la mai puține taxe și impozite pentru cei mici. La acest capitol este propusă introducerea a unui nou tip de SRL, și anume SRLD (SRL Debutant), pentru care trebuie introdus impozitul 0 pe profit în primii 3 ani de activitate și taxa 0 la profitul reinvestit. De asemenea, e nevoie de susținerea prin facilități fiscale la angajarea primilor 5 lucrători în cadrul companiei.

În plus, cei de la PAS propun păstrarea patentei până când economia va putea oferi locuri de muncă pentru cea mai mare parte a acestora şi beneficii fiscale și rambursarea parțială a investițiilor făcute de antreprenori în educarea personalului.

Totodată, PAS a anunțat crearea Consiliului Consultativ al Antreprenorilor, care se va întruni cel puțin o dată la 2 luni și care va include aproximativ 30 de oameni de afaceri din diferite domenii de afaceri.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Iulian Chifu despre întrunirea Ucraina-Georgia-Republica Moldova: Reflectă poziția strategică a UE

Publicat

pe

De către

Întrunirea Ucraina – Georgia – Republica Moldova are loc într-un context favorabil, creat de intenţia UE de a se extinde, iar cele trei state au şanse de a obţine în 2019 perspectiva integrării europene, dacă vor intensifica reformele, consideră expertul pe politică externă din România, Iulian Chifu, citat de TVR Moldova.

Invitat în cadrul unei emisiuni la Radio Chişinău, Iulian Chifu a spus că “ceea ce urmează să se întâmple la Chişinău săptămâna viitoare, când statele din flancul estic se vor întâlni cu cele trei state cele mai performante ale Parteneriatului Estic pentru a discuta formula de perspectivă de dezvoltare a acestei relaţii are loc într-un context favorabil creat de anunţul UE privind continuarea extinderii”.

„Practic ultimul mandat al viitoarei comisii va fi rezervat exact acestei extinderi a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Mai trebuie de spus un lucru: această reuniune de săptămâna viitoare, împreună cu procesele din acest an din România şi Polonia, nu vor face decât să întărească o postură şi o reflecţie strategică a Uniunii Europene care se va concluziona cu documentele strategice ce vor fi adoptate, la 9 mai 2019, la Sibiu, chiar în timpul preşedinţiei române a Consiliului European”, a subliniat Iulian Chifu.

În opinia sa, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova trebuie să-şi construiască argumentele şi să-şi afirme nivelul de ambiţie, doleanţele pentru ca, la 9 mai 2019, reuniunea Consiliului European pe dimensiune strategică să marcheze şi acordarea perspectivei europene pentru cele trei state.

De asemenea, Iulian Chifu a adăugat că acesta va fi şi mesajul cu care vor veni săptămâna viitoare partenerii europeni: ”Faceţi reforme, veniţi cu rezultate, ca să ne daţi argumente, să putem să promovăm acest ideal care este al nostru, al tuturor”.

Reprezentanţii Georgiei, Ucrainei şi ai Moldovei se vor întruni, la 2 martie, la Chişinău pentru a participa la prima conferinţă interparlamentară pentru a discuta despre Parteneriatul Estic şi provocările ce ţin de securitate.

Citește mai departe

Politică

Deputații au respins moțiunea simplă înaintată ministrului Economiei și Infastructurii

Publicat

pe

De către

Moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici, a fost respinsă  astăzi de deputați. Din cei 51 de deputați prezenți la ședință, nimeni nu a susținut moțiunea.

Moțiunea a fost înaintată de fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în ședința plenară din 15 februarie curent. De notat că după audierea ministrului Chiril Gaburici, deputații socialiști au părăsit sala de ședințe a Parlamentului.

Moțiunea s-a referit, în special, la realizarea unui control parlamentar asupra activității Ministerului Economiei și Infrastructurii,  revizuirea prin micșorare a cuantumului impozitelor și asigurarea modernizării în industrie, agricultură și infrastructură. De asemenea, s-a solicitat analiza tarifelor pentru serviciile locativ-comunale, gazele naturale și alte tarife.

Chiril Gaburici a menționat că scopul primordial al Ministerului Economiei și Infrastructurii este menținerea tendințelor de creștere economică și dezvoltarea sustenabilă a tuturor domeniilor de activitate. Potrivit lui, reieșind din analiza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2017, se constată că evoluția social-economică a Republicii Moldova continuă un trend ascendent, iar economia națională a conturat semne de înviorare.

Conform procedurii legislative, pentru susținerea moțiunii simple sunt necesare majoritatea voturilor deputaților prezenți la ședință.

Citește mai departe

Politică

Deputata Maria Ciobanu, amenințată cu răfuiala fizică

Publicat

pe

De către

Deputata Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Maria Ciobanu a fost amenințată cu răfuiala fizică. Potrivit unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook aseară ea a fost telefonată de către un necunoscut care i-a spus că “dacă mai deschide gura în Parlament, va fi pentru ultima dată”.

“Aseară, în jurul orei 23.00, cineva m-a amenințat, spunându-mi că dacă mai deschid gura în Parlament, va fi pentru ultima oară”, a scris deputata.

Ulterior, deputata a precizat pentru Agora.md că a fost telefonată la telefonul fix de la domiciliu, iar după ce i-a transmis mesajul menționat, bărbatul a întrebat-o dacă a înțeles cele spuse.

În acest context, Maria Ciobanu a spus că va merge la operatorul de telefonie Moldtelecom, pentru a cere descifrarea apelurilor și a identifica numărul telefonului de la care a fost apelată.

Tot, astăzi, Ciobanu a depus o plângere la Procuratura Generală pe acest caz.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social7 ore în urmă

Cele 11 solicitări publice lansate de Caritate.md către jurnaliștii RISE/ Document

Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe”, care administrează platforma caritate.md, a înaintat 11 solicitări către RISE, instituția de presă care a...

Cultură9 ore în urmă

Filip Kirkorov a venit la Chișinău pentru a susține trupa DoReDos. S-a întâlnit și cu Igor Dodon

Interpretul rus Filip Kirkorov a sosit astăzi la Chișinău pentru a-i susține pe membrii trupei DoReDos la preselecția națională a...

Reintegrare11 ore în urmă

Autoritățile transnistrene inițiază construcția unui așa zis ”terminal vamal”, destabilizând situația în Zona de Securitate

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a reunit pe 22 februarie având pe agendă subiectul principal: acțiunile Comisiei și Comandamentului Militar...

Politică12 ore în urmă

Iulian Chifu despre întrunirea Ucraina-Georgia-Republica Moldova: Reflectă poziția strategică a UE

Întrunirea Ucraina – Georgia – Republica Moldova are loc într-un context favorabil, creat de intenţia UE de a se extinde,...

Politică12 ore în urmă

Deputații au respins moțiunea simplă înaintată ministrului Economiei și Infastructurii

Moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici, a...

Social12 ore în urmă

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice, instruiţi de CNA

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice din ţară au fost instruiţi astăzi de Centrul Naţional Anticorupţie. Evenimentul a...

Social13 ore în urmă

Atenție! A fost emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Se așteaptă minime de până la -19 grade

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Atenționarea intră în vigoare pe 25 februarie...

Advertisement

Opinii