Mihai Ghimpu: Cred că şi Filat, şi procurorul, şi judecătorii ştiu că acest caz va ajunge la Strasbourg

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu se arată convins că procesul de judecată în cazul ex-premierului Vlad Filat este unul corect şi că acest dosar nu este unul politic. Potrivit politicianului, şi Filat, şi procurorul, şi judecătorii, care examinează dosarul, sunt conştienţi de faptul că acest caz va ajunge la CEDO.

„Eu ştiu că şi Filat, şi procurorul, şi judecătorii, care examinează dosarul, ştiu în proporţie de o sută de procente că acest caz va ajunge la Strasbourg. Şi nimeni nu vrea să se joace cu aceasta. Aşa că acolo este totul legal. Aceasta e părerea mea ca jurist. Dar ştim şi ţinem minte că Vlad Filat a câştigat un proces la CEDO în cazul IPTEH”, a spus Mihai Ghimpu la “Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Totodată, acesta a recunoscut că lui personal „nu îi trebuiesc nici mărturiile lui Filat, nici declaraţiile martorilor acuzării”, pentru că el ştie că „ex-premierul este vinovat de jaful miliardului”.

„Eu ştiu că Filat se face vinovat de furtul miliardului, Am spus-o şi în Parlament şi la conferinţe de presă”, a spus Ghimpu, adăugând, totuşi, că nu doar Filat este vinovat.

„Ştiu că Filat e vinovat. Filat era premier, avea control direct asupra pachetului de acţiuni al BEM, avea Ministerul Finanţelor, toţi membri Consiliului Economic erau membri PLDM. Altă întrebare este: În ce măsură este vinovat? ”, a menţionat Mihai Ghimpu.

În acest context, liberalul a spus că aşteaptă ca şi primarul de Orhei Ilan Shor, care a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al BEM, să răspundă pentru delapidarea băncii.” Aştept cu nerăbdare apariţia raportului Kroll 2”, a adăugat Ghimpu.

Pe de altă parte acum două zile, fostul premierul Vlad Filat a declarat printr-o postare pe pagina sa de Facebook că va face dezvăluiri doar în cadrul unui proces public, și în fața unui procuror integru. Mai mult, Filat a spus că dosarul în care este implicat și așa numitul „Furt al miliardului” nu au legătură.

„Dosarul „Filat” nu are legătură cu furtul miliardului. În mod intenţionat s-a făcut o legătură între furtul miliardului şi dosarul în care sunt vizat. Dosarul miliardului este cu totul altceva. Este un dosar care trebuie încă intentat. Acesta trebuie să dea apreciere acţiunilor şi inacţiunilor instituţiilor statului, în care au activat şi activează persoane concrete, cu responsabilităţi prevăzute de lege, inclusiv celor de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Sunt persoane care au luat decizii ce au condus la jaf şi, foarte important – au beneficiat de aceşti bani”, a menţionat Vlad Filat.

De notat că la începutul lunii mai, CNA a anunţat că are în gestiune mai multe cauze penale ce vizează delapidările de la Banca de Economii şi Banca Socială. Este vorba despre obţinerea creditelor prin înşelăciune; însuşirea bunurilor în proporţii deosebit de mari; încălcarea regulilor de creditare; abuz în serviciu; spălare de bani; gestionarea defectuoasă a BEM şi Banca Socială şi obstrucţionarea supravegherii bancare.

În total, în dosarele CNA, 10 persoane au statut de învinuit, 3 – de bănuit, iar alte trei persoane sunt anunţate în căutare, fiind emise mandate de arestare pe numele acestora. În prezent, nouăsprezece dosare deja se află pe rol în instanţele de judecată, iar cinci persoane, printre care fostul şef al BEM Grigore Gacikevici, au statut de inculpat.

CNA a anunţat că suma totală a creditelor investigate în dosarele BEM este de 1 812 622 912 de lei, 23 552 169 de dolari şi 32 414 517 euro.

Reamintim că Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie 2015, iar ulterior arestat. Vlad Filat este acuzat de corupere pasiva şi trafic de influenţă, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat ca i-ar fi dat în ultimii ani bani şi bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Filat neagă acuzaţiile, declarând că este victima unei răfuieli politice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.