Maia Sandu despre decizia CEC: Guvernarea ne fură și singurul instrument de democrație directă – referendumul

Liderul mişcării PAS, Maia Sandu, susţine că decizia de ieri a Comisiei Electorale Centrale este o dovadă în plus a caracterului antidemocratic al acestei guvernări și o sfidare gravă a voinței cetățenilor. Într-un comentariu postat astăzi pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu declară că „guvernarea a furat și singurul instrument de democrație directă – referendumul”.

Mai mult, ex-ministrul Educaţiei se întreabă ce ar fi fost dacă cetăţenii, de acum încolo, ar zice că „Parlamentul nu poate adopta decizii cu mai puțin de 150 de voturi?”. „ Așa am ajunge repede și la alegeri anticipate…”, a concluzionat Maia Sandu.

„Decizia de ieri a CEC, sprijinită de inacțiunea autorităților, este o dovadă în plus a caracterului antidemocratic al acestei guvernări și o sfidare gravă a voinței cetățenilor. În situația în care actualul legislativ și toate instituțiile publice controlate de acesta nu ne mai reprezintă, guvernarea ne fură și singurul instrument de democrație directă – referendumul. Mă întreb ce ar fi să le spunem și noi că, de acum încolo, Parlamentul nu poate adopta decizii cu mai puțin de 150 de voturi? Așa am ajunge repede și la alegeri anticipate…”, se arată în mesajul ex-ministrului.

Reamintim că CEC a respins ieri iniţiativa de organizare a referendumului republican de modificare a Constituției, inițiată de Platforma Demnitate și Adevăr. Aceasta în pofida faptului că grupul de iniţiativă a prezentat la CEC 405 mii de semnături de susţinere a plebiscitului.

Motivul invocat a fost că nu au fost colectate câte cel puțin 20.000 de semnături din cel puțin jumătate din unitățile teritorial-administrative de nivelul doi, așa cum prevede Constituția.

Liderul Platfomei DA Andrei Năstase a anunţat că va fi organizat un „protest masiv”. El a declarat jurnaliştilor că în perioada imediat următoare va avea consultări cu forumul civic şi „opoziţia adevărată” pentru a hotărî ce acţiuni vor fi întreprinse. Acesta a mai spus ca poarta discuţii şi cu moldovenii din diasporă, care s-au arătat dornici de a protesta.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.