Connect with us

Politică

Igor Dodon: Regret că nu am timp pentru familie şi nu mi-e frică de impeachment

Preşedintele Igor Dodon declară că nu se teme de un eventual impeachment din partea Parlamentului şi că are un singur regret: că de când a preluat mandatul de preşedinte are puţin timp pentru familie.

Astfel, Igor Dodon a menţionat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că este gatamăcar mâine” de impeachment, dar dacă totuşi va fi chemat „pe covor roşu” la Parlament, acesta va fi „ultimul cartonaş roşu pentru cei de la guvernare”.

„Pentru că orice referendum de demitere a preşedintelui, eu sunt ferm convins, guvernarea îl va pierde. Dacă doresc, haideţi! Dar eu categoric nu voi face jocul celor care acum sunt la guvernare”, a menţionat preşedintele.

Acesta s-a detaşat clar de politica promovată de coaliţia de guvernare, dar a ţinut să precizeze că „indiferent de numele premierului sau al spicherului” instituţia prezidenţială trebuie să poarte discuţii asupra diferitor probleme cu instituţia guvernamentală şi parlamentară.

„Le-am spus foarte clar şi lui Candu, şi lui Filip: „Ar fi bine să avem o discuţie trilaterală despre ceea ce se întâmplă. Eu vreau să vin cu argumente. Poate şi vouă vă este convenabil? Haideţi să mergem la alegeri parlamentare anticipate. Nu vedeţi ce se întâmplă? Haideţi să vedem ce facem cu legea miliardului. Haideţi să vedem cu alte lucruri””, a relatat Igor Dodon.

Igor Dodon a precizat că în opinia sa cele trei instituţii trebuie să aibă o poziţie comună în special în ceea ce priveşte problema  transnistreană.

„Aici nu poate preşedintele să spună una, guvernul să spună alta. Haideţi să vedem o soluţie. Bine, nu suntem gata pentru soluţie politică, nici cei din stânga Nistrului. Dar haideţi, cel puţin, cu rezolvarea problemelor oamenilor, trebuie să avem o poziţie comună acum şi trebuie să avem discuţii. Şi eu sper că aceste discuţii vor avea loc”, a adăugat el.

Igor Dodon a mai precizat că nu discută cu Vlad Plahotniuc şi că acesta nu îl interesează.

Întrebat în alt context dacă are regrete sau reproşuri de când a preluat mandatul de preşedinte, Igor Dodon a spus că are „un regret:foarte puţin timp acordă familiei”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Republica Moldova printre ţările susţinute financiar de Cehia // INTERVIU

Republica Moldova rămâne într-o listă a ţărilor prioritare pentru investitorii cehi. Pentru perioada, 2018 -2023,  în lista ţărilor care vor beneficia de o asemenea susţinere au rămas doar 6 ţări şi Republica Moldova este printre ele. La aceasta, dar şi despre alte aspecte ale cooperării bilaterale moldo-cehe se referă Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republciii Cehe în Republica Moldova,  Zdenek KREJCI, în interviul realizat cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Cehiei, consemnată pe data de 28 octombrie.

Excelenţă, vă exercitaţi mandatul de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehe in Republica Moldova mai bine de un an. Ce evenimente importante au marcat această perioadă ?

În primul rând menţionez, desigur, vizita la Praga în luna ma a premierului moldovean Pavel Filip, însoţit de o delegaţie guvernamentală.  A fost o vizită de răspuns la cea a premierului ceh Bohuslav Sobotka, care a avut loc în anul 2016. Nu atât de demult la Chişinău s-a aflat o delegaţie în frunte cu ministul Economiei şi Comerţului din Cehia din care au făcut parte mai mulţi oameni de afaceri. Au avut loc multiple discuţii, inclusiv la Parlament. Aceasta în scopul intensificării cooperării bilaterale. Astfel , vizitele au nu doar un caracter politic, dar şi unul practic, care sunt benefice pentru a menţine o colaborare  reciproc avantajoasă.

Care este subiectul principal, unul de actualitate pe agenda bilaterală.  În ce domenii există potențial de cooperare ?

Din fericire, nu există probleme în dialogul dintre Praga şi Chişinău. Nu sunt tratate sau acorduri care ar trebui semnate pentru a impulsiona cooperarea dintre ţările noastre. Acestea au fost deja semnate pe parcursul celor 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi sunt funcţionale. Or, sunt domenii în care am putea obţine rezultate mai bune şi menţionez, în primul rând, domeniul economic. Sunt toate premisele că pe această dimensiune să fie extinsă colaborarea, dar trebuie ca actorii politici şi economici să se implice mai mult pentru a stabili legături mai strânse şi atunci vor fi şi rezultate mai bune.  Trebuie de găsit noi oportunităţi de colaborare. Desigur, pentru aceasta este neceară o stabilitate politică şi economică în Republica Moldova, ca aceasta să fie un partener de nădejde al investitorilor cehi.

În cadrul întrevederii recente de la Praga dintre prim-ministrul moldovean Pavel Filip cu omologul ceh, Bohuslav Sobotka s-a menţionat că Republica Moldova rămâne în lista statelor de interes pentru economia cehă în Strategia de promovare a exportului pentru perioada 2018-2023. Care ar putea fi impactul asupra extinderii cooperării bilaterale ?

Un sceptic ar fi spus ca reuşita cooperării bilaterale în domeniul comercial-economic depinde, în primul rând, de actorii economici, dar mai multe mijloace, mai multă atenţie trebuie de acordat pentru diverse acţiuni, cum  ar fi expoziţiile, târgurile comerciale şi alte activităţi comune ale mediilor de afaceri din Cehia şi Republica Moldova,  schimburi de informaţii relevante din sectorul economic. Aş menţiona  în context că Republica Moldova rămâne într-o listă a ţărilor prioritare pentru investitorii cehi. Şi acest lucru este foarte important.  Pentru următoarea perioadă, 2018 -2023,  în lista ţărilor care vor beneficia de o asemenea susţinere au rămas doar 6 ţări şi Republica Moldova este printre ele. Deci, vor fi alocate miloace financiare care vor contribui la extinderea cooperării dintre ţările noastre şi realizarea unor proiecte stringent necesare  Republicii Moldova.

Acum câţiva ani Cehia era o piaţă de desfacere atractivă pentru vinurile moldovenești. Ce ar trebui să facă producătorii moldoveni ca să crească cotele de export de vin, deoarece este cunoscut faptul că nu este suficient să fie doar calitatea bună a vinurilor, probabil se mai cere ceva ?

Nu este nici o problemă  în această privinţă. Cotele exporturilor de vinuri moldoveneşti pe piaţa cehă este în continuă creştere. Contează nu atât aceste cote cât calitatea acestora. Uneori întâlnesc pe rafturile din Cehia denumiri de vinuri sau de companii vitivinicole de care nu se ştie în Moldova. De aceea este foarte important ca sa fie exportate doar cele mai bune vinuri, care ar aduce plus valoare imaginii ţării Dumneavoastră. Nu este o reţetă miraculoasă care ar contribui la creşterea exporturilor. Pentru aceasta trebuie de muncit mult, de prmovat produsul şi de găsit parteneri de nădejde.

Situatia din UE se complică, creste numarul partidelor de stânga care acced la putere, mişcările separatiste din unele state se amplifică. A mai fost şi Brexit-ul. Astfel, în unele ţări membre ale UE cetăţenii devin tot mai eurosceptici. Cehii ce opinii au in acest context ?

Din punct de vedere economic şi politic, Europa se îndreaptă în direcţia menţinerii unui spaţiu comunitar puternic. În Austria, chiar în Germania, Franţa la putere sunt acum partide de drepta, dar au un mesaj populist. Referitor la situaţia din Cehia, trebuie să menţionez că şi la noi sunt multe voci care critică UE.  Unii chiar propun ca Cehia să părăsească UE.  De fapt aceştia transmit un mesaj, ca UE să fie mai funcţională, cu mai puţină birocraţie, să-şi îmbogăţească mecanismele democratice cu care să gestioneze situaţiile imprevizibile care apar, astfel încât să nu amintească de consiliul de ajutor  economic reciproc, care era pe timpul URSS. Oricum, majoritatea cehilor recunosc că dacă Cehia nu ar fi fost membru al UE ar fi soluţionat mai greu anumite probleme.

La Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles ce mesaje ar trebui să fie transmise ţărilor semnatare ale Acordurilor de Asociere cu UE – Republica Moldova, Georgia, Ucraina ?

Este o întrebare la care cel mai bine ar putea răspunde ambasadorul UE la Chişinău, dar la modul general reiterez că UE este un club al unor ţări care au demonstrat că promovează valorile democratice. Astfel, ţările care doresc să se alăture au mult de muncit, să argumenteze că sunt pregetite să facă faţă tuturor provocărilor, Desigur, statele membre întotdeauna sunt pregătite să le ajute pe cele care au intenţia de a ni se alătura.

Unii experti sunt de părerea că ar fi bine ca să fie creat un spaţiu economic liber între cele 3 state semnatare ale Acordurilor de Asociere cu UE şi sa fie extinsă cooperarea în diverse domenii. În acest context se cere evocat exemplul Grupului de la Vişegrad. A fost eficientă cooperarea în perioada de preaderare şi dacă această experienţă ar putea fi preluată de Republica Moldova, Georgia si Ucraina ?

Ar fi o sarcină complicată, greu de soluţionat . Nu cred că este necesar   crearea unei zone de comerţ liber, o dată ce sunt Acordurile de Asociere, cu componenta econimică, DCFTA. Dar este important  ca aceste 3 ţări să colaboreze cât mai bine. Ar fi o oportunitate  de a realiza unele  proiecte comune multilaterale, nu doar cele bilaterale cu UE. Ţările Grupului de la Vişegrad au colaborat armonios în perioada de preaderare. Partenerii noştri de dezvoltare apreciau proiectel noastre comune. Şi Republica Moldova, Georgia şi Ucraina ar putea extinde cooperarea. Acest lucru ar fi important nu doar în contextul aderării la UE, dar pentru cetăţeni.

Domnule ambasador, care este semnificaţia Sărbătorii  Naţionale a Cehiei, consemnat ă pe data de 28 octombrie ?

Consemnăm  99 de ani, deci în anul 2018 vor fi 100 de ani de la formarea , în acea vreme, a Republicii Cehoslovacia. Chiar dacă acum sunt divizate Cehia şi Slovacia vor consemna împreună acest eveniment, deoarece atât pentru cehi cât şi pentru slovaci este o filă de istorie foarte importantă. Este un prilej pentru fiecare dintre noi de a analiza ce s-a reuşit în această perioadă de timp, care au fost intenţiile strămoşilor noştri când au format statul cehoslovac şi ce trebuie să facă următoarele generaţii. La anul viitor, cu ocazia a 100 de ani, vor fi realizate mai multe activităţi festive. După cum spuneam, împreună cu Slovacia, dar şi cu alte ţări a căror existenţă datează cu aceeşi perioadă, Polonia, Austria, Ungaria, vom consemna această aniversare importantă. Va fi un bun prilej de a răspunde la întrebarea –  de unde am pornit, unde am ajuns şi unde dorim să ajungem.

Anatol CACIUC

Citește mai departe

Politică

Andrian Candu: Susținem integritatea Spaniei

Republica Moldova susține integritatea și suveranitatea Spaniei, a declarat astăzi președintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit lui, Republica Moldova de 25 de ani se confruntă cu separatismul. Știind care sunt consecințele secesionismului, autoritățile din țara noastră exprimă suport ferm pentru integritatea Spaniei. ”Vom urmări în continuare cu atenție evoluțiile din Regatul Spaniei”, a menționat președintele Parlamentului.

”Sper că decizia de astăzi a Senatului, care a aprobat solicitarea Guvernului de a activa prevederile art. 155 din Constituția Regatului Spaniei în privința regiunii Catalonia, va contribui la restaurarea ordinii constituționale și a statului de drept pe întreg teritoriul Spaniei”, a mai declarat președintele Parlamentului.

Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici. Senatul Spaniei a instituit guvernarea directă în regiune.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon despre Traian Băsescu: Trebuie să fie absolut conştient că va sta după gard, în sensul direct al cuvântului

Igor Dodon a declarat că nu va permite ca Traian Băsescu să năucească populaţia R.Moldova.

Preşedintele Igor Dodon a adus critici dure în adresa preşedintelui de onoare al Partidului Unităţii Naţionale Traian Băsescu, declarând că pentru tot ce face fostul preşedinte român în Republica Moldova, în orice altă ţară serviciile de securitate, care acţionează în interesul statului, l-ar fi expulzat din ţară.

Criticile au fost aduse în contextul în care Traian Băsescu a avut în ultima perioadă mai multe întâlniri cu cetăţenii R.Moldova, în cadrul cărora a făcut declaraţii unioniste.

“Cu cât mai mult va cutreiera localităţile Moldovei, cu atât lumea va înțelege mai bine că unirea cu România nouă nu ne trebuie”, a declarat Igor Dodon la postul NTV Moldova.

În context, şeful statului a menţionat că a doua zi, după alegerile prezidenţiale, Băsescu l-a sunat pentru a stabili o întrevedere, însă a declinat această iniţiativă. “Dar eu nu am ce discuta cu domnia sa. Dezaprob categoric ideile pe care le promovează”, a argumentat Dodon..

Potrivit lui Igor Dodon, Traian Băsescu trebuie să fie absolut conştient de faptul “că va sta după gard, în sensul direct al cuvântului”, amintind că fostul preşedinte nu deţine cetăţenia R. Moldova.

“Dacă e atât de deştept, s-o facă pe deşteptul acasă la el, noi însă nu-i vom permite să ne năucească populaţia”, a adăugat Igor Dodon.

De notat că anterior, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune televizată la Chişinău, că Dodon este omul care ar da mâine ţara ruşilor.

“Cu preşedintele Dodon nu am avut niciun fel de relaţii. Dar, este o deosebire fundamentală între Voronin şi Dodon. Voronin nu a fost un pro-rus, nu şi-ar fi dat ţara ruşilor, pe când Dodon ar da-o mâine. Noroc că nu se grăbeşte Putin să o ia. Mare deosebire. Voronin era un statalist, cu statul lui, mic, mare, cu problemele lui, nu a acceptat până la urmă  Dodon cred că şi mâine ar accepta federalizarea”, a spus Traian Băsescu.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social2 ore în urmă

Atenție, șoferi! A demarat operațiunea „Umbriș”

Angajații Inspectoratului Național de Patrulare desfășoară, începând cu vineri, 27 octombrie, operațiunea „Umbriș” pe întreg teritoriul țării. Operațiunea are scop...

Externe17 ore în urmă

Cutremur de 4,1 în Vrancea

Un cutremur de 4,1 s-a înregistrat în această după-amiază în zona Vrancea. Potrivit Institutului pentru Fizica Pământului, seismul a avut...

Politică1 zi în urmă

Republica Moldova printre ţările susţinute financiar de Cehia // INTERVIU

Republica Moldova rămâne într-o listă a ţărilor prioritare pentru investitorii cehi. Pentru perioada, 2018 -2023,  în lista ţărilor care vor...

Social1 zi în urmă

Atenţie! Trecem la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră

R.Moldova trece duminică la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, la 03.00, care va...

Justiție2 zile în urmă

Ministerul Justiției propune simplificarea procedurilor şi reducerea duratei proceselor de judecată

Ministerul Justiției a înaintat Guvernului spre aprobare proiectul Legii pentru modificarea Codului de Procedură Civilă (CPC). Documentul conține prevederi noi...

Externe2 zile în urmă

Un bărbat a găsit o sacoşă cu 25.800 de lei în stradă

O sacoşă cu aproape 6.000 de euro a fost găsită de un bărbat în Piața Libertății, din centrul Timișoarei. Bărbatul...

Social2 zile în urmă

La Chișinău va avea loc cursa costumată de alergare HellRun

Sâmbătă, 28 octombrie, la ora 18:00, în Grădina Botanică din Chişinău va avea loc cea de-a doua ediție a cursei...

Advertisement

Opinii