Foreign Policy: Cum industria vinicolă a Moldovei a devenit un câmp de luptă neașteptat între Rusia și Vest

În ultimul deceniu, SUA și UE au dat aproximativ 100 milioane de dolari în subvenții, împrumuturi și alte tipuri de sprijin inclusiv pentru a ajuta producătorii de vin din Moldova. O mare parte din acest generozitatea a venit sub forma unei linii de credit multianuale de la Banca Europeană de Investiții, care a început în 2011 și se va încheia în 2017. Statele Unite ale Americii, la rândul său, a investit 17 milioane de dolari prin intermediul programelor de dezvoltare, care au ajutat industria din Republica Moldova, inclus cea a vinului, să-și diversifice piețele. Acestea sunt doar o parte din integrare mai largă a Moldovei cu Occidentul; în ultimii ani, țara a negociat cu Bruxelles pentru a stabili un acord de liber schimb și un regim fără vize pentru călătoriile de scurtă durată.

Rusia, desigur, nu a stat cu mâinile în sân în timp ce Occidentul face avansuri în ceea ce Moscova consideră a fi curtea sa. Aproape doi ani în urmă, în septembrie 2013, oficialii ruși, susținuți de președintele Vladimir Putin, au anunțat înghețarea importurilor de vin — o lovitură critică pentru Republica Moldova deoarece înainte de 2013, Rusia a reprezentat aproximativ 30 la suta din piata de export a vinurilor moldovenești. A fost a doua oară în mai puțin de un deceniu, prima dată fiind în 2006, când Moscova a folosit vinul ca pe un mijloc de a pedepsi fostului său satelit. Deși Rusia a justificat decizia din 2013 prin scuze discutabile a preocupării față de sănătate, mișcarea a fost considerat ca o răzbunare pentru relațiile din ce în ce mai strânse a Moldovei la Uniunea Europeană.

Drinking Games

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.