Filat şi-a cerut scuze de la preşedintele Azerbaidjanului

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În luna septembrie, Republica Moldova şi Armenia au încheiat un contract de vânzare-cumpărare a unui lot de armament, în valoare de 3 milioane de dolari.

Premierul Vlad Filat nu a fost informat, acest lucru aflându-l din presă.

Prim-ministrul Moldovei a mai declarat că ministrul economiei, Valeriu Lazar, era obligat să-i comunice desprecontractul respectiv, în calitate de preşedinte al comisiei care a autorizat tranzacţia cu armament.

Însă, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, s-a arătat îngrijorat de recenta achiziţie de armament operată de Armenia în R. Moldova. În opinia liderului Azerbaidjanului, aceste achiziţii ar împiedica soluţionarea paşnică a conflictului din Nagorno-Karabah.

Ţinând cont de situaţia creată, Vlad Filat şi-a cerut scuze de la Oficial.

Potrivit agenţiei de ştiri 1news.az, ambasadorul Republicii Moldova în Azerbaidjan, Igor Bodiu a declarat că în timpul summit-ul de la Varşovia, premierul Vlad Filat i-ar fi cerut scuze de la Ilham Aliyev, pentru livrarea de armament Armeniei.

Potrivit diplomatului, Moldova într-adevăr a vândut armament Armeniei în valoare de trei milioane de dolari. El a calificat acest fapt drept "un pas greşit din punct de vedere politic".

Igor Bodiu a menţionat că între Azerbaidjan şi Moldova există relaţii aliate. "Ambele ţări sunt membre ale GUAM, şi sperăm că acest fapt nu va dăuna relaţiilor noastre.

În Moldova au fost create două comisii – o comisie parlamentară şi o comisie a Consiliului de Securitate, care investighează incidentul.

Menţionez, încă o dată, că acesta a fost un pas greşit din punct de vedere politic", a declarat ambasadorul.

Prim-ministrul Vlad Filat nu a comentat, deocamdată, informaţiile apărute în presa azera.
Amintim că conflictul din Nagorno-Karabah a început acum 21 de ani, când Erevanul a revendicat provincia azera, populată de armeni.

Tot atunci, majoritatea armeană din provincie a început manifestările în favoarea alipirii autonomiei la Armenia.

În 1991, autorităţile regionale şi-au proclamat independenţa. Ca urmare, Azerbaidjanul a declanşat un conflict sângeros, care a încetat abia peste câţiva ani.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.