Connect with us

Opinii

FEȚELE PROTESTULUI // Cine sunt oamenii care au ieșit astăzi în PMAN

Publicat

pe

La aproape trei ore de la începutul protestului de astăzi, care a pornit din fața sediului Primăriei municipiului Chișinău și s-a mutat în Piața Marii Adunări Naționale, numărul protestatarilor ajunge la câteva mii. Pentru ce au ieșit aceștia în stradă? Sunt doar susținători ai liderului PPDA sau au și alte motive să fie revoltați?

Reportera Moldova.org, Georgeta Carasiucenco, a discutat cu mai mulți protestatari pentru a aflat de ce au ieșit aceștia în Piața Marii Adunări Naționale. Urmăriți mai jos ce au aceștia de spus:

Cătălin, din s. Mândrești, r. Telenești: „Nu cred că este un protest doar pentru susținerea lui Năstase. E mai mult o revoltă împotriva abuzurilor din domeniul justiției și tot aparatul de conduecere a statului.”

#Fețeleprotestului

#FețeleprotestuluiCătălin, din s. Mândrești, r. Telenești: „Nu cred că este un protest doar pentru susținerea lui Năstase. E mai mult o revoltă împotriva abuzurilor din domeniul justiției și tot aparatul de conduecere a statului.”

Geplaatst door Moldova.org op Zondag 24 juni 2018

Lupan Eugeniu, din Chișinău: „Voința poporului nu se discută, ci se execută!”

#Fețeleprotestului

#FețeleprotestuluiLupan Eugeniu, din Chișinău: „Voința poporului nu se discută, ci se execută!”

Geplaatst door Moldova.org op Zondag 24 juni 2018

Olga este din Chișinău și participă la protest alături de fiul său pentru că el este viitorul acestui oraș.

#Fețeleprotestului

#FețeleprotestuluiOlga este din Chișinău și participă la protest alături de fiul său pentru că el este viitorul acestui oraș.

Geplaatst door Moldova.org op Zondag 24 juni 2018

Anatolie, pensionar. Primește pensie de 767 de lei. Protestează împotriva lui Vlad Plahotniuc și pentru ca Andrei Năstase să fie primar.

#Fețeleprotestului

#FețeleprotestuluiAnatolie, pensionar. Primește pensie de 767 de lei. Protestează împotriva lui Vlad Plahotniu și pentru ca Andrei Năstase să fie primar

Geplaatst door Moldova.org op Zondag 24 juni 2018

Cristina, studentă: Cred că suntem în deplinătatea facultăților mintale ca să știm pe cine vrem să votăm!”

#Fețeleprotestului

#FețeleprotestuluiCristina, studentă: Cred că suntem în deplinătate facultăților mintale ca să știm pe cine vrem să votăm!”

Geplaatst door Moldova.org op Zondag 24 juni 2018

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Opinii

VIDEO / Congresul Mondial al Familiilor s-a încheiat. Ce zic participanții

Publicat

pe

De către

A 12-a ediție a Congresului Mondial al Familiilor, organizată în premieră la Chișinău, s-a încheiat. Ce-i drept, cu mai puțini clerici decât în prima zi și în absența patriarhului Kiril, anunțat cu fast anterior, cu mai puține discuții și paneluri, dar nu fără prezența dramatică a lui Igor Dodon și nici fără fetițe în rochițe albe care să încheie festiv congresul.

Absența patriarhului rus, însă, nu a fost singura chestie ce nu a mers conform planului. În cadrul discursurilor din a doua și ultima zi, Alexii Chutashvili, protoereul georgian școlit la București, a criticat dur „unele acțiuni” ale Rusiei pe teritoriul Georgiei.

„În anul 2008, Georgia iarăși a avut un alt război deja în provincia georgiană Osetia de Sud. Ambele războaie au fost provocate, susținute și conduse de guvernul și armata Federației Ruse. În urma acestor războaie, aproape 400 de oameni au fost izgoniți din casele lor.”

Conceptul familiei, drepturile copilului și păcatul avortului, problema demografică, cine sunt „dușmanii” familiei și ai credinței, care sunt tendințele în presă și ce impact au acestea asupra vieții, căsniciei și familiei în epoca rețelelor sociale, consolidarea relațiilor dintre Est și Vest au fost doar câteva subiecte discutate în cadrul Congresului.

Cât Palatul Republicii găzduia evenimentul, Moldova.org a stat pe scările acestuia și a discutat cu participanții, în încercarea de a afla viziunile personale ale acestora, care uneori contraziceau dezideratele promovate de CMF… Totuși, conceptul de familie, și anume că aceasta e musai să fie formată dintre un bărbat și o femeie, nu a fost pus la îndoială de niciun vorbitor.

Mai multe urmăriți în reportajul video.

Citește mai departe

Opinii

Alex Cosmescu: „Tradițional – încă nu ne spune mare lucru despre caracterul dezirabil sau indezirabil al unui lucru”

Publicat

pe

De către

Filosoful Alex Cosmescu face o „mică analiză” despre folosirea cuvintelor „familie tradițională” în cadrul Congresului Mondial al Familiilor care s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 14-15 septembrie 2018.

„Avem un concept – familie tradițională. Dacă folosești conceptul acesta, admiți că există și alte tipuri de familii: non-tradiționale. Adică faptul că nu sunt tradiționale nu înseamnă că nu sunt familii. Deci, implicit, cei care folosesc conceptul ăsta afirmă că familia tradițională este un tip posibil de familie. Ceea ce par să aibă în vedere ei e că așa trebuie să fie familia. În genere, dacă asta vor, conceptul de familie tradițională e unul nepotrivit pentru scopul lor, dar nu știu ce concept aș putea să le sugerez.

În plus, în sensul cuvântului „tradițional” este „ceva ce a fost făcut mult timp”. Dacă ceva a fost făcut mult timp, asta nu spune nimic nici despre faptul că e bun, nici despre faptul că e rău. Așa că e un concept nediferențiat, asupra căruia mulți proiectează un sens pozitiv (dacă e „tradițional”, înseamnă că e valoros – înseamnă că e parte a unei „moșteniri” – înseamnă că ajută la definirea identității unui grup), iar alții, mai puțini, unul negativ (dacă e „tradițional” – înseamnă că e o formă osificată perpetuată din generație în generație, fără să se chestioneze dacă e adecvat situației prezente sau nu). Adică „tradițional”, în sine, încă nu ne spune mare lucru despre caracterul dezirabil sau indezirabil al unui lucru și trebuie nuanțat de ce, de exemplu, ar fi prin definiție ceva bun”, susține Cosmescu.

Citește mai departe

Opinii

Ion Andronache: „Creștinii au inventat dușmani și pericole, astfel dând sens luptei pentru apărarea familiilor”

Publicat

pe

De către

Ion Andronache, vlogger la Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”, se întreabă de ce mulți creștini au idealizat atât de mult familia și de ce au pornit o luptă pentru așa-zisa apărare a ei?

„Creștinii primari nu prea aveau dorința de a se cupla, mai ales de a se căsători oficial pentru a forma acea familie pe care creștinii de azi o apără. Majoritatea apostolilor care l-au cunoscut pe Hristos (nu doar din acei 12) nu aveau „familie”, adică nu erau căsătoriți și nici nu aveau copii. Pentru creștinii primari familia era ceva mai mult decât „mama, tata și copiii”, pentru ei familia însemna întreaga comunitate care credeau și îl mărturiseau pe Hristos…

De asemenea creștinii primari, mai ales cei care l-au cunoscut pe Hristos, după înălțarea Lui la ceruri, așteptau a doua venire a lui Iisus cât mai curând și nu își făceau mari planuri de cuplare și înmulțire. Ei cu toții așteptau sfârșitul lumii. Vedeți cum se sfârșește Noul Testament: „Vino, Doamne Iisuse!”

Astăzi, majoritatea creștinilor sunt speriați de apocalipsă și nu își doresc sfârșitul lumii. Respectiv au idealizat și instituția familiei care le dă un sens în această viață și îi leagă la maxim de cele pământești.

Concluzia: creștinii de azi s-au îndepărtat de mesajul Evangheliei. Ei nu mai au încredere în Hristos și chiar au frica de o posibilă întâlnire cu El. Iar pe Hristos l-au înlocuit cu chestii secundare, care au fost idealizate. Pentru a întări aceste idealuri noi, creștinii au inventat dușmani și pericole, astfel dând sens luptei pentru apărarea lor”, opinează Andronache, în contextul celui de-al XII-lea Congres Mondial al Familiei care are loc la Chișinău, în perioada 14-16 septembrie, sub patronajul președintelui Igor Dodon.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com