“Democratia si drepturile omului”, discutate la Chisinau

Chisinaul a gazduit, in perioada 14-16 octombrie 2005, conferinta internationala "Democratia si drepturile omului", organizata la initiativa Uniunii Juristilor din Republica Moldova, impreuna cu Transparency International si Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, se arata intr-un comunicat al Uniunii Juristilor din Romania, remis redactiei. Printre temele abordate in cadrul manifestarii s-au numarat eficientizarea instrumentelor de aparare a drepturilor omului si coordonarea activitatilor in acest domeniu, dreptul international si interventia umanitara, precum si rolul jurisdictiilor internationale. Solutionarea diferendului transnistrean a beneficiat de o atentie aparte, fiind abordata din perspectiva raportului "Demontarea regimului ilegal de la Tiraspol – cheia consolidarii democratiei si a protectiei drepturilor omului in Republica Moldova", elaborat de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova.

In paralel, a avut loc Congresul National al Uniunii Juristilor din Republica Moldova, Romania fiind reprezentata, in cadrul ambelor manifestari, de presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Gavril Iosif Chiuzbaian. In interventia sa, presedintele Uniunii Juristilor din Romania a sustinut necesitatea sporirii contributiei juristilor in solutionarea problemei transnistrene in conformitate cu principiile si normele consacrate ale dreptului international. Cu ocazia intrevederilor din capitala Republicii Moldova, Gavril Iosif Chiuzbaian a convenit, impreuna cu presedintele Uniunii Internationale a Juristilor si a Uniunii Juristilor din Federatia Rusa, Andrei Trabkov, si cu presedintele Uniunii Juristilor din Republica Moldova, Gheorghe Avornic, asupra organizarii, la Bucuresti, a unei conferinte internationale privind rolul jurisdictiilor internationale in edificarea unei noi ordini mondiale, mai precizeaza comunicatul. (D.E.) // Ziua

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.