Connect with us

Politică

Cele mai bune studente ale Universității din Bălți au fost premiate de Președinte Parlamentului

Publicat

pe

Patru, cele mai bune studente ale Universității de Stat din Bălți ”Alecu Russo” au primit de Bursa Președintelui Parlamentului în valoare de 8 mii de lei pentru rezultate academice remarcabile și poziție civică activă.
Câștigătoarele bursei sunt patru studente desemnate de administrația Universității din Bălți. Potrivit unui comunicat de presă, inițiativa de a acorda bursă celor mai buni studenți din Nordul țării a venit de la Președintele Parlamentului Andrian Candu în timpul vizitei la Bălți în toamna anului trecut.
Câștigătorii burselor Președintelui Parlamentului în anul 2018 sunt:
  • Valeria Crudu, studentă la Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, este voluntar, premiant la multiple olimpiade.
  • Cuculescu Ana, studentă la Facultatea de Drept și Științe Sociale, este activ implicată în proiectul pentru Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist.
  • Daniela Trincă, studentă la  Facultatea limbă și literatură Germană și Engleză, a participat activ la diverse proiecte științifice și sociale.
  • Plotinicu Ana, studentă la Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, a reușit să obțină o bursă prin programul Erasmus în Pitești.
Menționăm că Andrian Candu pentru al doilea an consecutiv acordă bursă tinerilor cu merite academice și implicați activ în diverse activități extra-curriculare de importanță socială la 23 mai de Ziua Parlamentului.
Anul trecut de bursa Președintelui Parlamentului au beneficiat cei mai buni elevi de la liceul republican de muzică ”Ciprian Porumbescu”.
Ziua Parlamentului este sărbătorită pe 23 mai, când în 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, fosta republică unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.
Citește mai departe
Advertisement

Politică

Pe 3 iunie va avea loc turul II al alegerilor locale noi în Chișinău. Care va fi ordinea înscrierii candidaților în buletinele de vot

Publicat

pe

De către

Al doilea tur al alegerile locale noi în municipiul Chișinău vor avea loc la data de 3 iunie. Comisia Electorală Centrală a adoptat în cadrul ședinței de astăzi o decizie în acest sens.

Potrivit acesteia, înscrierea candidaților în buletinele de vot se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile acumulate de către cei doi concurenți electorali.

Deci, primul în buletinul de vot va figura candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, iar al doilea – candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Autoritățile electorale vor activa în aceeași componență ca și în primul tur.

Precizăm că la scrutinul din 20 mai candidatul PSRM Ion Ceban  a acumulat 40,97% și candidatul PPPDA Andrei Năstase – 32,12%.

Citește mai departe

Politică

Un panou cu 300 fotografii ale oamenilor din țară și inscripția „Eu sunt vocea ta”, instalat la intrarea în sala de ședințe a Parlamentului

Publicat

pe

De către

La intrarea în sala de ședințe plenare a Parlamentului a fost instalat un panou cu o lungime de peste cinci metri și înălțimea de trei metri, cu 300 de fotografii ale oamenilor din țară și inscripția „Eu sunt vocea ta”. Panoul a fost instalat la inițiativa președintelui Legislativului de Ziua Parlamentului, sărbătorită la 23 mai.

În această zi, în 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, fosta republică unională RSSM se transforma în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devenea primul Parlament al Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, panoul reprezintă „expresia vocii alegătorilor în Parlament și angajamentul Parlamentului Republicii Moldova de a rămâne vocea poporului”.

Andrian Candu a menționat că această imagine, care cuprinde oameni în vârstă, copii, tineri, oameni necăjiți și oameni plini de speranță, este expresia întregii țări.

„Uitându-ne în ochii acestor oameni zilnic, cred că vom reuși să fim mai aproape de așteptările lor”, a menționat președintele Parlamentului.

El a amintit că responsabilizarea clasei politice și a fiecărui deputat este unul din obiectivele mandatului său. ”Pachetul de integritate, sistemul electoral mixt, legea privind asigurarea egalității și alte legi adoptate de actualul Parlament construiesc o temelie solidă pentru ca politicienii ajunși la putere să nu-și umple buzunarele, ci să dea oamenilor ce au promis”.

„Fiecare deputat, când intră în sala de ședințe, trebuie să-și amintească de cei care suportă consecințele votului lui. Acești oameni sunt adevăratul și singurul stăpân al Moldovei, iar noi trebuie să-i privim în ochi și să facem ce am promis. Să schimbăm lucrurile, să aducem bunăstare și oamenii acasă!”, a spus președintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit lui, uneori, în febra dezbaterilor și, mai des, împărțiți în grupuri, politicienii uită că au fost delegați de oameni să lupte nu împotrivă, ci pentru – pentru ca fiecare locuitor al Moldovei să trăiască cu demnitate și să aibă dreptul să aleagă cum să trăiască.

„Suntem o singură echipă și avem aceleași aspirații. Împreună, dincolo de vârstă, statut și principii, toți suntem pentru Moldova”, a mai spus Andrian Candu.

Citește mai departe

Politică

PAS cere anularea alegerilor din Jora de Mijloc: Partidul Șor ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate a cerut în instanță anularea alegerilor din comuna Jora de Mijloc din Orhei, unde primar a devenit reprezentatul Partidului Șor. În contestația depusă, formațiunea invocă faptul că Partidul Șor ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

„Încălcarea de bază se referă la faptul că, deși plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, a fost de 93 504 lei, Partidul Șor a cheltuit, conform estimărilor Promo-Lex, cel puțin 294 505 lei, adică cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma maximă prevăzută potrivit legii”, a declarat liderul PAS Maia Sandu. 

Totodată, potrivit ei, în ziua alegerilor, ar fi avut loc coruperea alegătorilor, transportarea organizată a acestora, filmarea ilegală a scrutinului, iar dronele au survolat cerul Jorei de Mijloc, precum și alte încălcări grave.

„Nu putem sta deoparte și urmări cum Plahotniuc îi permite pușcăriabilului Șor să fraudeze alegerile, cu banii furați de la cetățeni, în detrimentul voinței locuitorilor comunei Jora de Mijloc, inclusiv al membrilor și simpatizanților Partidului Democrat. Faptul că lui Plahotniuc nu-i pasă de cetățeni era un lucru cunoscut, acum vedem că Plahotniuc nu dă doi bani nici pe membrii și simpatizanții PD-ului”, a adăugat liderul PAS Maia Sandu.

Precizăm că vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber, a câștigat la scrutinul din 20 mai mandatul de primar în comuna Jora de Mijloc.

Citește mai departe